Intepaturi de tantari si cosmarul de dupa
Bzzzzzzzz! Inchizi ochii, ii auzi. Deschizi ochii, ii simti exact la ureche! Dai din maini, bazaitul dispare doar pentru a reaparea cateva secunde mai tarziu, parca si mai in forta! Te trezesti nervos, dai cu spray-ul anti-tantari si te culci la loc. Dimineata – intepaturi de tantari peste tot!
Si mancarimea este groaznica, iar tu incerci sa te abtii sa nu te scarpini pe basicile provocate de intepaturi de tantari, insa o faci involuntar. Si ele cresc, se rosesc si devin dureroase…sa nu mai vorbim de aspectul inestetic de pe intreg corpul. Cum vindeci cat mai repede aceste enervante intepaturi de tantari?
Intepaturi de tantari – trend de vara
Exista mai multe aspecte interesante ce tin de intepaturi de tantari, unul fiind acela ca doar femelele-tantar sunt vinovate, masculii nu inteapa niciodata. Daca scarpi locul si rupi pielea te poti supune riscurilor unei infectii destul de grave. Foarte periculoase sunt acele intepaturi de tantari la nivelul limbii sau in apropierea globului ocular.
Umflatura ramasa se datoreaza reactiei organismului uman la saliva tantarului care a ramas in piele dupa ce acesta si-a umplut literalmente abdomenul cu sange, daca nu a fost deranjat. Un tantar poate musca de mai multe ori in acelasi loc.
De aceea, in caz de intepaturi de tantar, ar trebuisa se ia masuri imediat, prima fiind aceea a dezinfectarii locului cu o solutie dezinfectanta sau cu apa rece si sapun. Apoi, aveti la indemana mai multe leacuri naturale.
Intepaturi de tantari – remedii naturale
Ok, zona este curatata, ce faci in continuare pentru a scapa de mancarimea provocata de intepaturi de tantari? Apelezi la una dintre urmatoarele solutii naturale:
1. Sarea: umezeste putin zona, aplica un varf de lingurita de sare si freac-o de piele. Mancarimea ar trebui sa inceteze imediat.
2. Otet de mere: picura un strop de otet de mere pe intepatura si maseaza pana cand intra in piele.
3. Pata de dinti: pasta de dinti, in special cea cu menta, amelioreaza imediat sentimentul de mancarime si calmeaza zona inflamata.
4. Lamaie. Cel mai mare pericol legat de intepaturi de tantari este infectia determinata de ruperea pielii prin scarpinare, deci daca mancarimea este prea puternica,taie o lamaie in doua si “scarpina” zona cu pulpa acesteia, reducand semnificativ riscurile unei infectii.
5. Bicardonat de sodiu: amesteca putina apa cu bicarbonat de sodiu si aplica pasta obtinuta pe intepaturi de tantari; lasa pasta sa actioneze 10-15 minute, iar mancarimea va disparea rapid.
6. Aspirina: o pastila de aspirina umeda aplicata pe locul inflamat iti poate lua durerea si poate diminua unflatura.
7. Saliva: daca nu ai niciunul dintre cele numite mai sus la indemana, aplica propria ta saliva. Ea va diminua senzatia de mancarime prin neutralizarea salivei tantarului, dar “leacul” trebuie administrat de multe ori pe zi pentru a avea efect.
Sfaturi pentru a preveni intepaturi de tantari
De evitat complet, nu prea ai cum, insa poti lua cateva masuri de prevenire a acestor intepaturi de tantari care ne dau tutoror batai de cap: nu purta haine foarte colorate, nu te da cu mult parfum, nu uita sa schimbi apa de la florile din casa des, aprinde o lumanare cu aroma de Citronella sau tine cateva frunzulite de rozmarin sau o planta in ghiveci in casa.
Iar daca nu reusesti sa scapi, incearca sa suporti aceste intepaturi de tantari…fac si ele parte din frumusetea verii.