Metabolismul este suma proceselor fizice si chimice care produc energia de care organismul tau are nevoie pentru a functiona corespunzator.
Cum functioneaza metabolismul?
Inainte de identifica ce greseli alimentare incetinesc metabolismul, este necesar sa intelegem exact cum functioneaza acesta.
Asa cum spuneam, metabolismul este un mecanism format din procese menite sa produca energia de care corpul are nevoie. Metabolismul include 2 mari procese:
- catabolism: procesele chimice de degradare a substantelor din organism;
- anabolism: reactiile chimice care conduc la sinteza sau fabricare;
Metabolismul bazal este principala componenta a metabolismului si constituie cantitatea de energie necesara organismului pentru desfasurarea proceselor esentiale, cum ar fi circulatia sangelui sau respiratia.
Ce factori afecteaza metabolismul?
Printre cei mai importanti factori care afecteaza metabolismul se numara:
- varsta;
- sexul;
- dieta;
- activitatea fizica;
- stilul de viata;
Factorii cu un impact foarte mari sunt aceia asupra carora nu detinem controlul: varsta si sexul.
Pentru a-ti mentine functiile metabolismului nealterate, atat cat este posibil, trebuie sa asiguri organismului necesarul de energie. Fiecare proces metabolic din corpul tau are nevoie de energie pentru a se desfasura optim (un procent de 60-70% din totalul de energie este utilizat pentru desfasurarea proceselor metabolice vitale).
Imi pot accelera metabolismul?
Rata metabolica este nivelul de ardere a energiilor din organism. Iata cum este folosita energia (caloriile) din alimentatia ta:
- 60-70% pentru functiile vitale: respiratie, reglarea temperaturii corpului, circulatia sangelui;
- 15-30% pentru activitatile zilnice obisnuite, care includ un minim de efort fizic;
- 10-15% pentru functiile digestive prin care alimentele consumate sunt descompuse in substante de care organismul are nevoie pentru a se reface si functiona;
Poti creste rata metabolica prin activitati fizice si mese regulate. De asemenea, iata cele mai comune greseli alimentare care incetinesc metabolismul:
Greseli alimentare care incetinesc metabolismul- invata sa le eviti!
Metabolismul imbatraneste o data cu tine. Daca ai atins deja varsta de 40 de ani, probabil ca deja te confrunti cu acumularea kilogramelor in plus si cu o dificultate obositoare de a pierde in greutate. Iata care ar putea fi cauzele:
1. Nu mananci suficient
Trebuie sa reduci din numarul caloriilor, insa fara a exagera. Atunci cand mananci mai putin decat este nevoie pentru ca organismul sa desfasoare functiile biologice de baza (1200 de calorii pentru femei) functiile metabolice vor fi afectate.
Sfatul nutritionistilor este de a manca pana in punctul in care senzatia de foame dispare. De asemenea, este indicat sa mananci la fiecare 3, 4 ore, pentru a evita senzatia de infometare, care duce la mancatul in exces si, implciti, la ingrasare.
2. Eviti cafeina
Cafeina stimuleaza sistemul central nervos si accelereaza metabolismul cu 5-8%. De asemenea, cercetatorii japonezi au descoperit ca o ceasca de ceai poate spori functiile metabolice cu 12%.
3. Dieta saraca in fibre
Incearca sa incluzi in regimul alimentar fructe si legume bogate in fibre. Cercetarile au demonstrat ca fibrele cresc arderea grasimilor cu 30%. Alte studii au descoperit ca femeile care mananca mai multe alimente cu un continut mare de fibre nu sunt predispuse la acumularea de kilograme in plus o data cu inaintarea in varsta.
Sfatul nutritionistilor este sa consumi in jur de 25 de grame de fibre in fiecare zi.
4. Bei doar apa la temperatura camerei
Cercetatorii germani au descoperit minunatele beneficii ale consumul de apa rece: 6 pahare pe zi pot creste metabolismul cu pana la 50 de calorii. Aceasta crestere se datoreaza efortului depus pentru a aduce apa la temperatura corpului.
5. Fructe si legume in baie de pesticide
Stii deja ca pesticidele nu sunt tocmai prietenoase cu organismul. Cercetatorii canadieni au descoperit ca sunt periculoase inclusiv pentru procesele metabolice. Alte cercetari au concluzionat ca pesticidele pot contribui la acumularea kilogramelor nedorite. Asadar, este recomandat sa consumi produse organice.
6. Alimentatie saraca in proteine
Proteinele trebuie incluse in fiecare portie de mancare, intai pentru mentinerea musculaturii si apoi pentru accelerarea metabolismului. Mancand proteine in fiecare zi vei arde cu 35% mai multe calorii decat in mod normal.
7. Nu consumi suficiente alimente bogate in fier
Alimentele bogate in fier sunt esentiale pentru transportarea oxigenului necesar muschilor pentru a arde grasimile. Pana la menopauza, femeile pierd o cantitate de fier prin menstruatie, lunar. Daca aceste pierderi nu sunt acoperite, nivelul de energie va scadea iar metabolismul va incetini. (Tu stii care sunt cele mai bogate alimente in fier?)
8. Deficit de vitamina D
Vitamina D este si ea esentiala pentru buna functionare a metabolismului. Doza zilnica recomandata este de 400 UI. Tonul, crevetii, cerealelele si ouale sunt surse extraordinare de vitamina D si le poti include cu usurinta in alimentatia ta zilnica.
9. Consumi cantitati prea mari de bauturi alcoolice
Atunci cand consumi bauturi alcoolice metabolismul incetineste si arde mai putine grasimi decat in mod obisnuit, folosind alcoolul pe post de combustibil.
10. Nu consumi suficiente lactate
Deficienta de calciu incetineste metabolismul, in special in cazul femeilor. Calciul din alimentele lactate poate reduce absorbtia grasimilor din alte mancaruri.
Tu faci aceste greseli alimentare care incetinesc metabolismul? Daca da, a sosit momentul pentru o schimbare in regimul tau alimentar, pentru un corp mai sanatos si o viata mai frumoasa! 🙂
Sursa: prevention.com