16 beneficii ale ceaiului de musetel

4
(4)

Ceaiul de musetel este folosit de foarte mult timp ca remediu popular traditional, pentru o gama larga de probleme de sanatate, iar in prezent cercetatorii exploreaza din ce in ce mai mult eficacitatea sa in gestionarea unor boli, printre care si cancerul sau diabetul.

Cercetarile cu privire la potenta ceaiului de musetel s-au dovedit promitatoare pana in acest moment, insa studiile variaza, unele cercetari demonstrand beneficii clare in comparatie cu remediile alternative, iar altele indicand doar unele beneficii potentiale.
Pentru majoritatea oamenilor, ceaiul de musetel poate fi incercat in siguranta ca supliment la alte tratamente, dar nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele medicale curente, mai ales atunci cand este vorba despre boli grave.

Ce este ceaiul de musetel?

ceai de musetel

Potenta diferitelor ceaiuri de musetel variaza, unele continand mult mai mult musetel decat altele. Ceaiurile mai puternice sunt, insa, si mai susceptibile sa provoace efecte secundare la persoanele vulnerabile la acesta. Ca atare, cel mai indicat este sa incepi cu o doza mica si sa cresti progresiv pana ajungi la doze mai mari.

Musetelul contine substante chimice numite flavonoide – un tip de nutrient prezent in multe plante, ce joaca un rol semnificativ in efectele medicinale ale musetelului.
Cercetatorii nu sunt inca siguri ce alte substante chimice sunt prezente in mod specific in musetel, ce ar putea explica beneficiile acestuia.

Beneficiile ceaiului de musetel

Printre beneficiile potentiale ale ceaiului de musetel, si pentru care exista cele mai multe dovezi, se numara si cele de mai jos.

1. Reducerea durerilor menstruale

Un numar de studii au asociat ceaiul de musetel cu reducerea intensitatii crampelor menstruale. Potrivit unui studiu din 2010, de pilda, consumul de ceai de musetel timp de o luna ar putea ameliora durerea provocata de crampele menstruale. Femeile care au luat parte la studiu au raportat, de asemenea, un grad redus de anxietate si suferinta asociate cu durerea menstruala.
Un alt studiu publicat in Journal of Agriculture and Chemistry arata ca ceaiul de musetel are proprietati antispastice si de calmare a durerii. El relaxeaza uterul si scade productia de prostaglandine (substante care cauzeaza inflamatie si durere).

2. Tratarea diabetului si reducerea glicemiei

Exista, de asemenea, studii care sustin ca ceaiul de musetel poate reduce glicemia in cazul persoanelor care sufera de diabet. Cercetarile nu arata ca musetelul este un inlocuitor viabil pentru medicamentele pentru diabet, insa el poate fi un supliment util pentru tratamentele existente.

Un studiu din 2008 pe sobolani a constatat ca un consum constant de ceai de musetel ar putea impiedica cresterea glicemiei, reducand astfel riscul pe termen lung al aparitiei complicatiilor diabetului. Un astfel de rezultat sugereaza ca musetelul ar putea imbunatati evolutia diabetului.

3. Incetinirea sau prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este reprezentata de pierderea progresiva a densitatii osoase, ce are ca rezultat un risc crescut de fracturi osoase si o postura cu spatele incovoiat.
Desi oricine poate dezvolta osteoporoza, aceasta este cel mai frecvent intalnita la femeile aflate la postmenopauza, o tendinta ce poate fi cauzata de efectele estrogenului.

Un studiu din 2014 a descoperit ca ceaiul de musetel ar putea avea efecte antiestrogenice. De asemenea, in cadrul studiului, ceaiul de musetel a favorizat densitatea osoasa, dar autorii studiului atrag atentia ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a demonstra acest beneficiu aparent.

4. Reducerea inflamatiei

Inflamatia este reactia sistemului imunitar care determina organismul sa lupte impotriva infectiilor. Ceaiul de musetel contine compusi chimici ce pot reduce inflamatia, insa inflamatia pe termen lung este asociata cu o gama larga de probleme de sanatate, inclusiv hemoroizi, dureri gastrointestinale, artrita, tulburari autoimune si chiar depresie.

5. Tratamentul si prevenirea cancerului

Unele studii sugereaza ca ceaiul de musetel poate viza celulele canceroase si chiar ca ar putea impiedica dezvoltarea acestor celule in prima instanta. Cu toate acestea, cercetarile derulate pana in acest moment nu sunt concludente, iar oamenii de stiinta spun ca este nevoie de mai multe studii pentru a dovedi afirmatiile privind beneficiile ceaiului de musetel in lupta impotriva cancerului. In plus, majoritatea cercetarilor au analizat modele clinice la animale, nu la oameni.

Un studiu din 2012 a comparat potenta ceaiurilor de galbenele si de musetel in lupta impotriva cancerului, demonstrand ca ambele sunt capabile sa tinteasca tumorile canceroase in mod selectiv, dar efectele ceaiului de galbenele au fost mai puternice.

6. Un ajutor pentru somn si relaxare

Se considera in mod popular ca ceaiul de musetel contribuie la relaxare si favorizeaza somnul. Mai mult chiar, specialistii indieni in dieta si sanatate spun ca ceaiul de musetel relaxeaza nervii si calmeaza sistemul nervos, contribuind prin urmare la un somn mai bun. Potrivit acestora, marele sau merit este ca nu are adaos de cofeina, iar cel mai indicat moment pentru consumul sau este inainte de culcare.
Pe de alta parte, insa, numarul de studii clinice care au testat aceasta afirmatie este redus.

Intr-o analiza a dovezilor actuale efectuata de PubMed Central, 10 din 12 pacienti cu afectiuni cardiovasculare spun ca au adormit la scurt timp dupa ce au consumat ceai de musetel. In plus, alte cateva studii care analizeaza modele clinice sugereaza, de asemenea, ca ceaiul de musetel poate contribui la relaxare.
Intr-un studiu pe sobolani, extractul de musetel a ajutat rozatoarele cu tulburari de somn sa adoarma.
Multi cercetatori cred ca ceaiul de musetel poate functiona ca o benzodiazepina. Benzodiazepinele sunt medicamente prescrise ce pot reduce anxietatea si pot induce somnul. Unele cercetari sugereaza ca musetelul se leaga de receptorii de benzodiazepina.

7. Tratarea simptomelor de raceala

Dovezile anecdotice si unele studii sugereaza ca inhalarea aburului infuzat cu extract de musetel poate ameliora unele dintre simptomele racelii comune. Dar acest beneficiu nu este inca dovedit.

8. Tratamentul afectiunilor usoare ale pielii

Un studiu de dimensiuni mici din 1987 a constatat ca aplicarea extractului de musetel direct pe o rana a ajutat la vindecarea acesteia. De asemenea, cateva studii mai recente au descoperit ca unguentele pe baza de musetel pot fi benefice in tratamentul eczemelor si al altor afectiuni inflamatorii usoare ale pielii, desi nu au aceeasi eficienta ca cea a cremei cu hidrocortizon.

9. Stimularea imunitatii

Specialistii indieni sunt de parere ca ceaiul de musetel nu elimina doar bolile, ci functioneaza si ca o masura preventiva excelenta. Ceaiul lupta impotriva bacteriilor daunatoare si are capacitatea de a intari sistemul imunitar, spun acestia.

10. Calmarea durerilor de stomac

Potrivit Centrului National pentru Informatii Biotehnologice, ceaiul de musetel este foarte apreciat ca relaxant digestiv si este folosit pentru a trata diverse tulburari gastrointestinale, inclusiv flatulenta, indigestie, diaree, anorexie, rau de miscare, greata si varsaturi.

Alte beneficii ale ceaiului de musetel

16 beneficii ale ceaiului de musetel 1

La fel ca multe alte plante din arsenalul natural de sanatate si frumusete, si ceaiul de musetel are o serie de beneficii insuficient sustinute de studii. Cu toate acestea, poti incerca ceaiul de musetel si pentru:

 11. Luminozitatea pielii. Ceaiul de musetel este plin de antioxidanti care ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii, ilumineaza tenul si iti ofera stralucirea pe care ti-ai dorit-o intotdeauna.
 12. Ameliorarea acneei. Ceaiul de musetel contribuie la estomparea petelor, la eliminarea cicatricilor provocate de acnee si la combaterea eruptiilor, daca este utilizat local, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antiseptice.
13. Incetinirea procesului de imbatranire a tenului. Datorita puterii sale antioxidante, ceaiul de musetel protejeaza pielea de daunele provocate de radicalii liberi, accelereaza regenerarea celulara si tisulara, ajuta la inchiderea porilor si incetineste procesul de imbatranire.
 14. Tratarea arsurilor solare. Razele ultraviolete nocive pot cauza pielii diverse probleme. Cu proprietatile sale antioxidante, calmante si antiinflamatorii, ceaiul de musetel te ajuta sa alini zonele arse de soare.
 15. Ameliorarea cearcanelor. Pune pliculetele de ceai racit peste ochi (mai ales dupa un masaj al zonei ochilor), pentru a conferi luminozitate si a reduce umflarea.
 16. Eliminarea matretii. Ceaiul de musetel ajuta la eliminarea si prevenirea matretii, calmeaza iritatia scalpului si promoveaza sanatatea. Il poti folosi la clatirea finala, dupa spalarea parului.

Cand sa eviti ceaiul de musetel?

flori de musetel

Exista cateva categorii de persoane care ar trebui sa evite ceaiul de musetel daca nu le-a fost recomandat de catre medic.

  •  Persoane cu un istoric de alergii severe, mai ales la polenuri. Musetelul poate fi contaminat cu polen de la alte plante, astfel ca poate cauza o reactie alergica.
  •  Persoane care au avut anterior o reactie alergica, chiar si usoara, la produse cu musetel. Acestia trebuie sa evite musetelul, pentru ca reactiile alergice se pot inrautati in timp.
  •  Bebelusi si copii foarte mici. La fel ca mierea si alte produse naturale, ceaiul de musetel poate fi contaminat cu spori de botulism. Majoritatea adultilor sanatosi pot lupta impotriva acestei infectii, insa e posibil ca sugarii sa nu fie capabili. Multi medici recomanda sugarilor si copiilor mici sa evite mierea si ar trebui sa evite, de asemenea, si produsele pe baza de musetel.

In plus, nu este sigur sa utilizezi musetelul ca inlocuitor pentru tratamentele medicale dovedite. Daca iei medicamente, stai de vorba cu medicul cu privire la potentialele interactiuni ale acestora cu ceaiul de musetel.

Concluzie

Ceaiul de musetel a fost folosit in medicina populara timp de mii de ani, adesea cu rezultate incurajatoare. Deocamdata, insa, ramane un supliment si nu un medicament.
Daca vrei sa incerci ceaiul de musetel il poti folosi ca supliment si nu ca inlocuitor pentru medicatia obisnuita. Consumand ceaiul de musetel in doze obisnuite – 1-2 cani pe zi – e posibil sa remarci imbunatatiri progresive ale sanatatii.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 4 / 5. Număr de voturi: 4

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.