Dintii albi, asemenea parului sanatos, stralucitor si plin de volum reprezinta un aspect extrem de important pentru tot mai multi oameni, constienti de importanta unui zambet imaculat. Se explica, astfel, de ce tot mai multe persoane incearca tehnici speciale sau produse pentru albirea dintilor acasa, unele dintre ele nu foarte sanatoase pentru smalt.
Unii merg la dentist pentru tehnici de albire profesionala, mai blande sau mai agresive, iar altii isi risca sanatate dintilor pentru a-si aplica fatete dentare care sa le garanteze un zambet imaculat. Rare sunt cazurile in care cei care aleg aceste solutii agresive nu regreta. Cei mai multi se aleg cu o sensibilitate exagerata a dintilor si gingiilor. Tocmai de aceea, este indicat ca inainte de a lua masuri radicale sa ne interesam daca nu exista si solutii mai blande sau alternative mai naturale. Desigur, rezultatele nu sunt la fel de spectaculoase si nu apar peste noapte. Dar, cu putina rabdare, poti reda albul dintilor tai prin metode naturiste. Chiar daca nu vor avea acel alb artificial de Hollywood, vor arata ingrijiti si sanatosi si vor fi stralucitori. Iar tratamentul va fi si unul extrem de ieftin si la indemana.
Sumar articol:
Preparate naturale pentru albirea dintilor acasa
De ce se ingalbenesc dintii?
Exista cativa factori care joaca un rol foarte important in schimbarea nuantei naturale a dintilor. Un rol esential il are genetica, precum si alimentele si bauturile consumate frecvent sau igiena orala.
In ceea ce priveste anatomia, un dinte este alcatuit din tesuturi dure care protejeaza pulpa dentara situata in mijloc. In structura sa intra 4 straturi:
- smaltul este stratul dur exterior care protejeaza dintele, acoperind coroana dentara. Acesta este cel mai dur tesut din organismul uman, format dintr-o retea minerala de cristale care contine doar 2% apa, fara vase de sange si fara nervi, motiv pentru care lezarea smaltului este nedureroasa. Smaltul dentar este translucid. Smaltul poate fi patat de cafea, ceai, tutun precum si alti coloranti alimentari in special in cazul unei igiene orale precare;
- cementul dentar acopera radacinile dentare. Este mai putin rezistent comparativ cu smaltul, stratul de cement fiind si mai subtire decat cel de smalt. Are o culoare mai inchisa, iar pe suprafata lui se observa mici orificii la nivelul carora radacinile se prind de maxilar. Zonele acoperite de cement sunt foarte sensibile la stimuli (cald, rece);
- dentina este situata sub smalt si cement, atat la nivelul coroanei cat si al radacinilor, inconjurand pulpa dentara. Aceasta alcatuieste cea mai mare parte a dintelui, avand o culoare gri-alba sau galbuie. Are o duritate mai mica decat smaltul si cementul, iar la nivelul ei ajung atat vase de sange cat si nervi din pulpa dentara. Desi smaltul se afla la exterior, stratul de sub acesta, dentina, este responsabil de culoarea dintilor.
- pulpa este situata in centrul dintelui atat la nivelul coroanei dentare cat si a radacinilor. Aceasta asigura vitalitatea si nutritia dintelui si este formata din vase de sange si nervi.
Asadar, smaltul si dentina sunt componente ale dintelui care joaca cel mai important rol in culoarea acestuia. Dar, asa cum spuneam mai sus si smaltul poate influenta felul in care arata dantura, in conditiile in care din alimentatia noastra fac parte, in mod frecvent, bauturile carbogazoase, dulciurile concentrate, cafeaua si tigarile. Unele dintre aceste produse nu doar pateaza smaltul, dar mai produc si alte neajunsuri. Mai exact, in timp, ele subtiaza smaltul dintilor si lasa sa se vada dentina, care are o culoare galbuie. Asadar, daca va doriti un zambet stralucitor este necesara o igiena orala corespunzatoare si sustinuta si o grija deosebita la alimentatie.
De asemenea, exista si preparate naturale pentru albirea dintilor acasa, accesibile oricui. Iata cateva dintre ele!
Albirea dintilor acasa cu bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie
Nu mai este un secret faptul ca bicarbonatul de sodiu are o multime de utilizari si beneficii, printre care se numara si mentinerea sanatatii si imbunatatirea aspectului danturii noastre. Acesta are un rol usor abraziv, astfel incat curatarea dintilor cu acest produs duce la indepartarea petelor si albirea dintilor. De asemenea, bicarbonatul este un compus alcalin care poate neutraliza acidul continut de anumite alimente, care este daunator smaltului dentar, echilibrand PH-ul din gura. Aceasta calitate a bicarbonatului ajuta si la neutralizarea lamaii. Daca, totusi, nu suportati zeama de lamaie sau vreti sa folositi bicarbonatul zilnic, il puteti combina si cu apa, pentru un efect mai bland.
Solutia propriu-zisa se obtine amestecand bicarbonat de sodiu cu suficienta zeama de lamaie (sau apa) pentru a forma o pasta. O vom pune pe periuta de dinti, asa cum am face cu pasta de dinti. Amestecul va fi lasat pe dinti timp de 1 minut, pentru a-si face efectul. Daca alegeti combinatia de bicarbonat de sodiu si apa, puteti lasa pana la 3 minute sa actioneze.
Un zambet stralucitor cu scrub din capsuni, sare si bicarbonat de sodiu
Capsunile au un continut crescut de vitamina C, care poate ajuta la reducerea placii responsabila de ingalbenirea dintilor. De asemenea, acestea contin acid malic, o enizma care poate ajuta la indepartarea petelor de pe suprafata dintilor. Sarea are efect abraziv, indepartand impuritatile si redand albul natural al dintilor, iar bicarbonatul este un plus, care ajuta la obtinerea unui efect final de curatenie si stralucire.
Pentru acest amestec veti avea nevoie de 1-3 capsuni bine coapte, un praf de sare si o jumatate de lingurita de bicarbonat, optional. Pasati capsunile pana ce obtineti un amestec omogen, apoi adaugati si restul ingredientelor. Curatati cu un servetel saliva de pe dinti si apoi aplicati o cantitate generoasa de amestec cu periuta de dinti. Lasati amestecul sa actioneze timp de 5 minute, apoi clatiti. Faceti aceasta operatiune mai multe seri la rand.
Ulei de cocos pentru albirea dintilor acasa
Oricat de ciudat ar suna, clatirea cavitatii bucale cu ulei de cocos este un remediu folosit de oameni de multa vreme si care ajuta la albirea dintilor si pastrarea sanatatii gurii. Chiar daca nu pare un obicei tocmai placut, ganditi-va ca gustul de cocos al acestui ulei nu este chiar deranjant, atata timp cat nu aveti o intoleranta la acest produs, iar diferenta se va vedea. Nu va asteptati, insa, la rezultate miraculoase, aparute peste noapte.
Explicatia efectului acestui ulei este faptul ca are un continut crescut de acid lauric. Acesta omoara bacteriile din gura, daunatoare pentru sanatatea gingiilor si a dintilor si care pot cauza inclusiv ingalbenirea acestora. Astfel, dintii vor fi mai albi, gura mai sanatoasa si respiratia mai proaspata si placut mirositoare.
Citeste si: Ulei de cocos: 10 utilizari cosmetice
Pentru acest tratament aveti nevoie de o lingura de ulei de cocos, tinut la temperatura camerei, pentru ca altfel se coaguleaza. Acesta se va utiliza dimineata, inainte de a va spala pe dinti. Ce trebuie sa faceti este pur si simplu sa plimbati uleiul de cocos prin gura timp de pana la un sfert de ora, daca rezistati si sa-l treceti si printre dinti, astfel incat sa ajunga chiar si in cele mai inguste spatii interdentare, unde se ascund de obicei bacteriile. Scuipati apoi uleiul, clatiti gura cu apa rece si spalati dintii in mod obisnuit.
Toate aceste tratamente pot fi utilizate si seara dupa ce v-ati spalat pe dinti, in cazul in care nu va deranjeaza gustul pe care il lasa. Ele vor continua sa actioneze pe timpul noptii si va vor garanta o respiratie placuta dimineata, chiar si inainte de a va spala pe dinti.
Inca o data trebuie subliniat faptul ca aceste tratamente nu vor duce la o albire spectaculoasa a dintilor peste noapte. Procesul este unul indelungat, putin sesizabil, dar dublat de o dantura mai sanatoasa. Dupa aproximativ o saptamana diferenta va putea fi observata, insa nu va fi la fel de mare ca in cazul produselor comerciale.
Lipsa efectelor secundare negative ar trebui sa fie si ea avuta in vedere. Folosind astfel de tratamente naturale pentru albirea dintilor acasa, nu veti suferi de o sensibilitate exagerata a gingiilor, nu va vor sangera gingiile si nu vi se va subtia smaltul dentar.
Traim intr-o lume in care imaginea, aparentele au un rol extrem de important, iar photoshopul reuseste sa asigure succesul multor oameni si tocmai de aceea, nu sunt rare cazurile in care ajungem sa facem compromisuri in ceea ce priveste sanatatea noastra, pentru a corespunde modelelor mediatizate in revistele glossy si pe canalele TV.
A-ti distruge dintii doar pentru a obtine acel mult ravnit zambet de Hollywood nu este o solutie viabila. Este intotdeauna mai bine si mai sigur sa apelam la solutii minim daunatoare.