Potrivit celor mai recente studii, nivelul de stres in intreaga lume a crescut in mod semnificativ in ultimii ani. Desi motivele care determina aparitia stresului variaza, majoritatea oamenilor sunt de acord ca gestionarea acestuia este un aspect extrem de important pentru ei.
Anumite plante clasificate drept adaptogene sunt renumite pentru calitatea lor de a spori capacitatea organismului sa se adapteze la factori de stres fizic si emotional. Iata cele mai comune trei plante adaptogene care te pot ajuta sa previi si sa lupti cu efectele distrugatoare ale stresului de zi cu zi.
Busuiocul sfant
Cunoscut si drept Tulsi sau Ocimum sanctum, busuiocul sfant a fost folosit in medicina ayurvedica pentru tratarea unei game largi de afectiuni, printre care si probleme respiratorii si dureri de cap. Ca adaptogen, acest remediu naturist contine o substanta naturala care fereste organismul de diverse tipuri de stres.
Intr-un studiu aleatoriu, dublu-orb, controlat placebo, publicat in Jurnalul de Medicina Alternativa si Complementara bazata pe dovezi, cercetatorii au descoperit ca busuiocul sfant este cu 39% mai eficient in gestionarea simptomelor legate de stres decat tratamentul primit de grupul placebo.
Busuiocul sfant poate fi consumat sub forma de ceai, dar este disponibil si sub foma de capsule si extracte lichide. Dozajele utilizate in studiile clinice variaza intre 300 si 2000 de miligrame pe zi. Pentru cele mai bune rezultate, stai de vorba cu medicul tau si ia doza recomandata de acesta.
Ginsengul Siberian
Cunoscut si sub denumirea de Ciwujia sau Eleutherococus senticosus, Ginsengul Siberian a fost folosit de secole in practicile medicinei traditionale pentru a proteja de simptomele de raceala si gripa. Radacina acestei plante este recunoscuta si pentru cresterea nivelului energetic si a vitalitatii, datorita continutului sau de compusi numiti eleuterozide, despre care se crede ca stimuleaza sistemul imunitar si de aceea reduce oboseala, un simptom bine cunoscut al stresului.
Un studiu italian publicat in Arhivele de Gerontologie si Geriatrica a descoperit ca subiectii sai au raportat o imbunatatire atat a starii de sanatate mental, cat si a relationarii sociale dupa patru saptamani de tratament cu Ginseng Siberian.
Unele persoane sunt de parere ca efectele Ginsengului Siberian se pot estompa atunci cand planta este folosita pe termen lung. In cazul in care constati aceasta problema, intrerupe-l pentru o vreme si reincepe tratamentul ulterior.
Ginsengul Siberian este disponibil sub forma de capsule, extracte, pudre si sub alte forme. Nu exista o doza recomandata pentru consumul acestei plante, asa ca este recomandabil sa stai de vorba cu un medic sau cu un naturist inainte de a incepe administrarea pe termen lung de Ginseng Siberian.
Ashwagandha
Cunocuta si ca Cires Indian de iarna sau Withania Somnifera, Ashwagandha este probabil una dintre cele mai bine cunoscute plante adaptogene, ea fiind considerata o planta rejuvenanta in medicina ayurvedica. Puternica planta si-a demonstrat capacitatile de a reduce stresul si anxietatea, in mai multe studii clinice.
Rezultatele unuia dintre aceste studii efectuat pe subiecti cu istoric de stres cronic, publicat de Indian Journal of Psychological Medicine a relevat ca extractul de radacina de Ashwagandha (administrat intr-o doza de 300 de miligrame, de doua ori pe zi) a fost eficient in ameliorarea stresului. Raspunsurile la chestionare, oferite atat la inceputul cat si la finalul perioadei de trial au relevat ca subiectii care au luat Ashwagandha si-au perceput calitatea vietii ca fiind imbunatatita.
Ashwagandha este disponibila intr-o varietate de forme si dozaje. Consulta-ti medicul pentru a gasi cea mai buna forma si cel mai potrivit dozaj pentru tine.