Viata de cuplu poate fi afectata de mai multi factori, printre care si unele afectiuni medicale. Unele dintre acestea pot avea un impact negativ asupra sanatatii fizice si emotionale a partenerilor, dar si asupra comunicarii, a intimitatii si a armoniei din cuplu.
Iata 5 dintre cele mai comune afectiuni care pot avea un impact negativ asupra vietii de cuplu si cateva sfaturi pentru a le depasi.
Depresia
Depresia este o tulburare psihica caracterizata prin tristete persistenta, lipsa de interes pentru activitati placute, scaderea stimei de sine, sentimente de vinovatie si neajutorare, tulburari de somn si apetit, dificultati de concentrare si ganduri suicidare. Poate afecta negativ viata de cuplu prin diminuarea dorintei sexuale, iritabilitate, dorinta de izolare sau aparitia problemelor de comunicare cu partenerul.
Pentru a depasi depresia, este important sa se apeleze la ajutor profesional si sa se urmeze un tratament adecvat. De asemenea, partenerul trebuie sa fie intelegator, rabdator, empatic si sa incurajeze persoana cu depresie sa isi exprime sentimentele si sa participe la diverse activitati placute.
Disfunctiile sexuale
Disfunctiile sexuale sunt probleme care apar in timpul actului sexual si care impiedica satisfactia sexuala a partenerilor. Pot fi de natura fizica (cauzate de boli cronice, medicamente, alcool, droguri. etc) sau psihologica (cauzate de stres, anxietate, traume, conflicte. etc).
Printre cele mai frecvente disfunctii sexuale se numara disfunctia erectila, ejacularea precoce, anorgasmia si vaginismul. Disfunctiile sexuale pot afecta negativ viata de cuplu prin scaderea increderii in sine, a atractiei fata de partener si a satisfactiei sexuale, dar si prin generarea unor sentimente de frustrare, rusine, vinovatie sau resentimente.
Pentru a depasi disfunctiile sexuale, este important sa se consulte un medic specialist pentru a exclude o cauza organica. De asemenea, este bine sa se apeleze la un terapeut sexual sau de cuplu pentru a rezolva eventualele probleme psihologice sau relationale. Acesta poate oferi sfaturi utile precum utilizarea jucariilor sexuale cu stimulare intensa cum ar fi dildourile anale.
Diabetul
Diabetul este o boala cronica caracterizata prin cresterea nivelului de glucoza din sange din cauza lipsei sau insuficientei insulinei produse de pancreas. Diabetul poate avea complicatii grave asupra sanatatii cardiovasculare, renale, oculare sau nervoase. Totodata, poate afecta negativ viata de cuplu prin disfunctie erectila la barbati sau uscaciune vaginala la femei, prin cresterea riscului de infectii genitale, prin scaderea libidoului sau prin generarea unor stari emotionale negative.
Pentru a depasi diabetul, este important sa se urmeze un tratament medicamentos prescris de medicul endocrinolog si sa se adopte un stil de viata sanatos. De asemenea, este important sa se discute deschis cu partenerul de viata despre problemele de sanatate pentru a beneficia de sustinere emotionala si practica.
Bolile cu transmitere sexuala
Boli precum chlamydia, gonoreea, sifilis sau HIV pot afecta negativ viata de cuplu prin generarea de stres, anxietate, vinovatie si teama de infectare a partenerului. Totodata, acestea sunt boli care pot afecta functia sexuala si pot impiedica obtinerea sau mentinerea unei sarcini sanatoase.
Pentru a preveni si trata bolile cu transmitere sexuala, este important sa se foloseasca mereu prezervativul in timpul actului sexual, sa se efectueze regulat teste de depistare a acestor boli si sa se urmeze tratamentul prescris de medic.
Bolile cronice
Bolile cronice sunt afectiuni care dureaza mai mult de 3 luni si care necesita o ingrijire medicala constanta. Exemple de boli cronice sunt artrita, astmul sau cancerul. Bolile cronice pot afecta viata de cuplu prin limitarea activitatilor zilnice, a mobilitatii si a independentei persoanei bolnave si prin cresterea stresului si a responsabilitatilor persoanei ingrijitoare. Pentru a depasi bolile cronice, este important sa se respecte indicatiile medicale, sa se adopte un stil de viata sanatos si sa se beneficieze de sprijin emotional si social.