5 beneficii potentiale ale lamaitei

3
(2)

Recunoscuta pentru aroma sa calmanta si pentru gustul pronuntat si proaspat, lamaita este o planta consumata in general sub forma de ceaiuri, dar si sub forma de ulei esential.
Lamaita contine o varietate de compusi vegetali care ofera beneficii unice pentru sanatate. Ea este folosita de sute de ani in medicina traditionala pentru a trata afectiunile respiratorii, problemele digestive si multe altele.

Vei regasi in cele ce urmeaza 5 dintre utilizarile lamaitei si beneficiile sale potentiale pentru sanatate, toate sustinute de dovezi si cercetari.

1. Sursa importanta de compusi terapeutici

Lamaita, cunoscuta in comunitatea stiintifica ca Lippia citriodora, Aloysia citriodora si Aloysia triphylla, este o planta medicinala originara din America de Sud, ce contine o serie de compusi vegetali, inclusiv terpenoide si compusi fenolici, cu importante proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
Frunzele si extractul de lamaita, de pilda, sunt bogate intr-un compus polifenol numit verbascozida, care – potrivit unor studii de data mai recenta, dar si unor mai studii mai vechi – are o puternica activitate antioxidanta.

Mai mult, atat studiile efectuate pe animale, cat si studiile in eprubeta au aratat ca verbascozida poate proteja impotriva deteriorarii celulelor si poate imbunatati apararea antioxidanta a organismului. In afara de verbascozida, lamaita contine si alti compusi vegetali cu proprietati antioxidante, inclusiv geranial, neral, luteolina si limonen.

2. Poate reduce inflamatia si stresul oxidativ

Fiind extrem de bogata in antioxidanti si compusi antiinflamatori, lamaita poate contribui la reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ din organism.
Stresul oxidativ se caracterizeaza printr-un dezechilibru intre apararea antioxidanta a organismului si productia de radicali liberi nocivi, ce poate duce la deteriorarea celulelor si poate genera un risc mai mare de imbolnavire.
Intr-un studiu efectuat in 2014, 30 de persoane cu scleroza multipla progresiva secundara au primit timp de 28 de zile un produs placebo sau 600 mg de extract de lamaita (cu 10% verbascozida). Aportul de lamaita a determinat niveluri semnificativ mai scazute ale unui tip de marker inflamator numit proteina C reactiva.

Mai mult decat atat, un studiu recent efectuat pe un esantion de 60 de adulti sanatosi a demonstrat ca administrarea a 400 mg de extract de lamaita timp de 10 zile inainte si in timpul testelor exhaustive de efort a scazut nivelul markerului de stres oxidativ 8-OhdG din urina, in comparatie cu produsul placebo administrat in cadrul testului.
In plus, grupul in care s-a administrat extractul de lamaita a avut niveluri serice mai mari ale enzimei antioxidante glutation peroxidaza (GPx), precum si niveluri mai scazute ale proteinei inflamatorii interleukina-6 (IL-6) – un semnal ca administrarea de lamaita ar putea reduce stresul oxidativ si ar putea proteja impotriva leziunilor musculare.
Un studiu mai vechi a aratat, de asemenea, ca suplimentele pe baza de lamaita au protejat celulele impotriva stresului oxidativ si au redus afectarea musculara cauzata de sport la un esantion de barbati sanatosi, care s-au angajat intr-un protocol intensiv de 21 de zile de alergare, timp de 90 de minute.
Desi aceste descoperiri sunt promitatoare, va fi nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege mai clar modul in care lamaita poate reduce inflamatia si poate proteja impotriva stresului oxidativ.

3. Poate fi benefica pentru sportivi

Lamaita contine o serie de compusi care protejeaza celulele de deteriorare, un beneficiu foarte important pentru sportivi, ale caror antrenamente intense provoaca stres si leziuni musculare.
Intr-un studiu efectuat pe 44 de sportivi, administrarea a 400 mg de extract de lamaita timp de 15 zile – inainte, in timpul si dupa un test exhaustiv – a avut ca rezultat un numar mai mic de leziuni musculare, o recuperare mai rapida, un nivel scazut de durere, precum si niveluri mai ridicate ale enzimei antioxidante GPx, in comparatie cu un tratament placebo.
Trebuie mentionat insa ca acest studiu a fost finantat de compania care a produs suplimentul de lamaita, un fapt ce ar fi putut influenta rezultatele.

Intr-un alt studiu, sportivii care au luat 400 mg de extract de lamaita timp de 10 zile – inainte si in timpul testelor exhaustive de exercitii fizice – au resimtit o durere musculara redusa si au avut parte de un nivel mai redus al creatin kinazei (CK) – un marker pentru leziuni musculare, in comparatie cu persoanele care au facut parte din grupul placebo.
Cele doua studii indica faptul ca suplimentele cu lamaita pot imbunatati recuperarea si pot proteja impotriva leziunilor musculare induse de antrenament, in cazul sportivilor. Este nevoie, insa, de mai multe cercetari pentru ca lamaita sa poata fi recomandata ca modalitate de a sustine activitatea sportivilor.

4. Poate imbunatati calitatea somnului

O serie de cercetari limitate indica faptul ca lamaita ar putea fi utila in cazul persoanelor care sufera de tulburari de somn, asa cum este si insomnia. Mai mult, aceasta planta a fost folosita de-a lungul istoriei pentru a trata insomnia si a induce sedarea.
Un studiu efectuat pe 100 de persoane care sufereau de insomnie a demonstrat ca administrarea a 10 ml de sirop de lamaita inainte de culcare a imbunatatit in mod semnificativ capacitatea subiectilor de a adormi, timpul total de somn, calitatea somnului si a ameliorat starea de somnolenta din timpul zilei, in comparatie cu rezultatele asupra subiectilor din grupul placebo.

De asemenea, studiile pe animale arata ca lamaita poate avea importante efecte calmante si poate reduce anxietatea, proprietati ce ar putea insemna beneficii si pentru persoanele care sufera de insomnie.
Desi rezultatele cercetarilor sunt incurajatoare, e nevoie de mai multe studii pentru a determina daca lamaita poate fi un sprijin eficient in cazul insomniei.

5. Poate avea proprietati anti-obezitate

Unele cercetari sugereaza ca lamaita ar putea fi benefica impotriva obezitatii, desi studiile in acest sens sunt limitate deocamdata.
Un studiu derulat pe o durata de 6 saptamani a implicat o dieta bogata in grasimi administrata soarecilor, urmata apoi de administrarea de extract de lamaita intr-unul dintre grupuri, in timp ce un alt grup nu a primit niciun tratament. Grupul tratat cu lamaita a prezentat o acumulare redusa de grasime si un raport mai bun Firmicutes/Bacteroidetes – doua increngaturi mari ce reprezinta microbiomul intestinal.

Observatia privind cele doua increngaturi este interesanta, dat fiind ca unele studii sugereaza ca oamenii si animalele care sufera de obezitate au, in general, rapoarte mai bune intre Firmicutes si Bacteroidetes fata de cifrele remarcate la persoane considerate a avea o greutate sanatoasa.
Mai mult decat atat, un studiu efectuat pe un esantion de 54 de persoane supraponderale a constatat ca administrarea zilnica a unui supliment cu lamaita si extracte de hibiscus, timp de 8 saptamani, a redus nivelul grelinei – hormonul care promoveaza foamea si a crescut nivelul peptidei-1 asemanatoare glucagonului, un hormon ce favorizeaza senzatia de satietate.
In comparatie cu grupul placebo, cei care au luat suplimentul au avut parte si de o reducere mai substantiala a tesutului adipos din organism.
Cu toate acestea, suplimentul folosit a continut atat lamaita cat si hibiscus, astfel incat beneficiile nu pot fi atribuite unui singur ingredient. In plus, studiul a fost finantat de catre compania care a produs suplimentul folosit, ceea ce e posibil sa fi influentat rezultatele testului.
Pe de alta parte, nu exista suficiente dovezi care sa sugereze ca vreun produs cu lamaita poate promova slabirea, motiv pentru care nu ar trebui sa folosesti suplimentele cu lamaita in acest scop.

Cum poti folosi lamaita

Exista mai multe moduri in care poti include lamaita in dieta sau in rutina ta de wellness.
Datorita parfumului sau proaspat, revigorant si calmant, lamaita poate actiona ca odorizant natural.
Poti folosi ulei esential de lamaita intr-un difuzor de uleiuri esentiale sau il poti aplica direct pe piele, amestecat cu un ulei purtator. Cel mai indicat este sa faci intai un test local pentru o eventuala alergie cutanata.
Retine ca nu este indicata folosirea interna a uleiurilor esentiale.
Lamaita poate fi folosita intern sub forma de ceai din frunze sau ceai din pliculete, disponibil in comert.
Lamaita uscata sau proaspata poate fi adaugata si la mancaruri precum deserturi, supe, dulceturi si cocktail-uri speciale.

Suplimentele cu lamaita, asa cum sunt tincturile, pot fi cumparate online sau din farmacii si plafare, insa nu uita ca nu exista date certe cu privire la dozarea lor sigura si eficienta. De pilda, unele cercetari sugereaza ca uleiurile esentiale de lamaita ar putea creste riscul malformatiilor congenitale, motiv pentru care femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca aromoterapia cu lamaita.
Se recomanda, de asemenea, ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza sa evite extractul de lamaita, tinctura, siropurile sau ceaiul.
Daca vrei sa iei suplimente cu lamaita, e mai bine sa stai de vorba cu medicul tau inainte. Acesta va stabili daca suplimentul este sau nu necesar in cazul tau si te va informa corect cu privire la potentialele sale probleme legate de siguranta. Discutia cu medicul este extrem de importanta si in cazul in care iei anumite medicamente cu reteta, suplimente din plante sau daca ai unele afectiuni medicale, cazuri in care lamaita poate avea efecte adverse.

Concluzie

Lamaita este o planta ale carei beneficii potentiale pentru sanatate sunt impresionante. Unele cercetari sugereaza ca ea poate reduce stresul oxidativ, poate proteja impotriva leziunilor musculare, poate imbunatati calitatea somnului si poate avea chiar efecte impotriva obezitatii.
Cu toate acestea, studiile la oameni raman deocamdata in numar limitat si este nevoie de mai multe cercetari pentru a stabili daca lamaita imbunatateste vreun aspect al sanatatii umane.
Daca esti interesat sa folosesti lamaita, mai ales in doze concentrate stai de vorba cu medicul inainte si nu folosi lamaita, indiferent de forma sa, daca esti insarcinata sau alaptezi.

Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/lemon-verbena-uses

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 3 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.