5 deficiente de nutritie care te fac sa mananci in exces

5
(1)

deficiente de nutritie care te fac sa mananci mai mult

Sa rezisti micilor tentatii culinare este… dificil, cel putin. Cu totii am simtit pofta de ceva dulce, sarat, picant sau chiar alimente pe care in mod obisnuit nu le consumam. Ei bine, aceste pofte de nestavilit nu trebuie, sub nicio forma, ignorate! De cele mai multe ori, ele semnaleaza deficiente de nutritie, acesta fiind modul prin care organismul incearca sa-ti comunice lipsa unor anumiti micronutrienti (vitamine, minerale sau antioxidanti). Contrar opiniei populare, nu poftesti intocmai ceea ce organismul are nevoie. De pilda, deficitul de calciu si magneziu va fi transmis mai degraba prin pofta de dulciuri, decat de produse lactate.

5 deficiente de nutritie care te fac sa mananci prea mult

Pentru a invinge poftele si apetitul exagerat trebuie sa-ti formezi un stil de viata organizat si sanatos din punctul de vedere a alimentatiei. Dar, inainte de a solutiona o problema, intai este nevoie s-o intelegem. Nutritionistii Jayson si Mira Calton ne explica de ce anumite deficiente de nutritie ne fac sa pierdem controlul asupra alimentatiei si ce putem face pentru a schimba acest lucru.

1. Deficit de calciu si magneziu 

deficiente alimentare care te fac sa mananci mai mult deficit de calciu si magneziu

Deficitul de magneziu si calciu este cel care determina aparitia poftelor de sarat si dulce si, de asemenea, poate duce la mancatul excesiv din cauza stresului. Lipsa de magneziu este cunoscuta, totodata, ca declansatoare pentru pofta de ciocolata.

Desi nici suplimentele nu sunt o idee rea, este mai indicat sa reglezi nivelul acestor minerale pe care naturala, prin alimentatie. Pentru a completa nivelul de calciu necesar organismului incearca sa consumi mai mult alimente lactate si legume verzi, iar pentru deficitul de magneziu nuci, seminte, cartofi si broccoli.

2. Deficit de vitamina B

deficiente de nutritie deficit de vitamina b

Complexul de vitamina B ajuta organismul sa faca fata stresului. Vitaminele B1 si B5, de pilda, mentin functionarea optima a glandei suprarenale, iar vitaminele B6 si B9 contribuie la mentinerea bunei dispozitii. Atunci cand traversam perioade solicitante, aceste vitamine sunt consumate rapid de organism.

Aparand acest deficit, efectele nu sunt dintre cele mai dezirabile. Poate aparea tendinta de a manca excesiv din cauza stresului. De asemenea, exista alimente care scad nivelele de vitamina B din organism, cum ar fi cafeaua sau alcoolul, pe care este recomandat sa le eviti.

Vestea buna este ca vitamina B se regaseste in numeroase frute, legume si carnuri. Cele mai bune surse de vitamina B sunt: legumele verzi, bananele, cartofii, avocado, ouale, carnea de pui, iaurtul si somonul.

3. Deficit de zinc

deficiente alimentare deficit de zinc

Deficitul de zinc apare frecvent in cazul persoanelor varstnice si celor care se confrunta cu situatii stresante. Desi nu este un deficit care sa-ti starneasca pofte culinare specifice, iti amorteste papilele gustative si te face sa mai adaugi putina sare in mancare sau prea mult zahar in cafea.

Alimentele bogate in zinc sunt destul de putine. Printre ele se numara: stridiile, racii, ficatul. In cantitati foarte mici contin zinc: ouale, nucile si mazarea.

4. Deficit de fier

deficiente alimentare deficit de fier

Deficitul de fier este foarte des intalnit la femeile aflate la menopauza, vegetarieni si vegani si induce pofta pentru diferite tipuri de carne.

Cea mai buna sursa de fier este carnea, inclusiv carnea de peste, precum si anumite fructe si legume.

Click aici pentru a vedea care sunt alimentele cele mai bogate in fier!

5. Deficit de omega-3

deficiente alimentare deficit de omega 3

Omega 3 sunt acizi grasi esentiali pentru sanatate (aduc beneficii majore sistemului cardiovascular, reduc riscul de infarct si accidente vasculare), iar lipsa lor declanseaza pofta de branzeturi. Deoarece omega 3 nu pot fi produsi de organism, este nevoie sa consumi alimente bogate in acesti acizi grasi, cum ar fi: sardine, somon si ton.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

1 Comment

  • Buna! Si eu am patit exact la fel (oboseala, depresie ) si m-am prezentat la medic si mi-a spus ca e lipsa de zinc. Eu am tinut o cura cu ZINKIT® 10 ( 2 tablete efervescente de 2 ori/zi ) vreo 2 luni si mi-am revenit. Este ieftin , nu ca produsele-reclama .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.