Nutritia este una dintre componentele esentiale pentru o viata sanatoasa, motiv pentru care este necesar s-o intelegem. Avand in vedere circulatia si volumul informatiilor, nu este de mirare ca opiniile sunt, de cele mai multe ori, contradictorii sau ca inca se strecoara si informatii eronate. Pentru a nu pica in aceasta capcana, iata cateva mituri de nutritie demontate despre care ar trebui sa stii.
Mituri de nutritie demontate
#1 Mancarurile prajite ingrasa
Alimentele prajite au intr-adevar un continut mai mare de calorii, insa nu semnificativ, asa cum probabil ca stii. De exemplu, un copan de pui prajit contine cu numai 16 calorii mai mult decat unul copt. Diferenta consta in faptul ca intensitatea temperaturii de coacere duce la evaporarea umiditatii din interiorul alimentelor, iar presiunea vaporilor impiedica uleiul si caloriile sa le patrunda. Pentru a imita efectul prin prajire, uleiul trebuie sa fie incins la 160-180 de grade pentru alimentele mai mari si 190-200 pentru cele mai mici.
#2 Pastele ingrasa
Un alt mit foarte raspandit legat de alimentatie este acela conform caruia pastele ingrasa. Atunci cand mananci carbohidrati, cum sunt pastele, organismul extrage zaharul. Acesta, la randul lui este depozitat sub forma de grasime. Insa nu carbohidratii in sine sunt cei care ingrasa, ci cantitatea prea mare de calorii, indiferent de sursa de provenienta. Cu alte cuvinte, nu pastele sunt problema, ci cantitatea de paste pe care o mananci.
#3 Sarea de mare este mai sanatoasa decat cea obisnuita
Problema cu sarea este cantitatea de sodiu pe care o contine. O lingurita de sare obisnuita contine 2300 de miligrame de sodiu. Aceeasi cantitate de sodiu o contine si o lingurita de sare de mare. Motivul pentru care sarea de mare este considerata mai sanatoasa decat cea obisnuita este continutul de magneziu si fier, insa acestea se regasesc in cantitati foarte mici. In plus, sarea de masa este fortificata cu iod. Acesta joaca un rol esential in reglarea nivelului de hormoni din organism.
#4 Grasimile ingrasa
Un gram de grasime contine 9 calorii, iar un gram de carbohidrati sau proteine numai 4 calorii. Concluzia fireasca este ca pentru a slabi este nevoie sa eviti consumul de grasimi. In realitate, lucrurile stau altfel. Desi multe dintre alimentele care contin grasimi din abundenta contin si o cantitate mare de calorii, ele sunt de asemenea si mai consistente, asa ca nu le vei putea consuma in exces. In plus, grasimile sprijina procesul de absorbtie al vitaminelor.
#5 Ouale cresc colesterolul
Ouale contin colesterol dietetic despre care cercetatorii au descoperit ca nu are legatura cu cel din sange. Cercetatorii de la Wake Forest University nu au gasit nicio legatura intre consumul de oua si bolile de inima, iar un alt studiu desfasurat in Saint Louis a demonstrat ca ouale, atunci cand sunt consumate la micul dejun, reduc numarul total de calorii pe care il vei consuma in restul zilei.
#6 Poftele alimentare semnaleaza carentele din organism
Multe studii au demonstrat ca poftele au drept catalizator satisfacerea unor necesitati emotionale, ci nu alimentare. Acestea apar, de cele mai multe ori, atunci cand regimul tau alimentar este restrictiv sau plictisitor si, mai ales atunci cand iti impui sa nu consumi anumite alimente. O singura carenta pare sa fie direct asociata cu poftele alimentare: lipsa de fier.
Sursa: