Exprimarea emotiilor a devenit un semn al slabiciunii, iar acest lucru a facut ca multi oameni sa devina inhibati atunci cand vine vorba de trairile lor interioare. Insa refularea creeaza probleme si mai mari. Desigur, este imposibil sa traim la vie en rose in parmanenta, asa ca trebuie sa invatam sa ne indreptam atentia catre latura constructiva a emotiilor negative pe care le traim zi de zi.
Emotii negative cu efecte pozitive
Foarte multi sociologi, psihologi si oameni de stiinta s-au preocupat de cercetarea emotiilor negative si a potentialelor beneficii ale acestora. Au fost studiate emotii precum tristetea, pesimismul, vina, anxietatea, neatentia, furia si gelozia.
1. Tristetea iti imbunatateste atentia
Joseph Paul Forgas, un psiholog australian, a intreprins un studiu pe un esantion de 120 de barbati si femei. O parte dintre acestia au fost pusi sa vizioneze filme triste (care starneau emotii negative), iar cealalta parte filme optimiste (care generau emotii pozitive). Ulterior, subiectii au fost pusi sa evalueze masura in care unele mituri urbane sunt adevarate. Cei care au vizionat filme triste au recunoscut mai usor falsitatea miturilor, in comparatie cu cei care au vizionat filmele optimiste. In plus, cei care au vizionat filmele triste s-au descurcat mult mai bine la demontarea miturilor. Care este explicatia? Ei bine, felul in care ne simtim afecteaza felul in care creierul nostru opereaza. Forgas spune ca: O emotie pozitiva semnaleaza faptul ca circumstantele sunt sigure, familiare. Emotiile negative, in schimb, semnaleaza o circumstanta noua, solicitanta, si este necesar un grad mai mare de atentie pentru a produce un raspuns pe masura.
Insa tristetea este doar una dintre emotiile negative cu efecte pozitive. Iata ce alte trairi negative iti mai pot aduce beneficii:
2. Pesimismul te pregateste pentru ce-i mai rau
Psihologii Julie Norem si Nancy Cantor au comparat, intr-un studiu, felul in care optimistii si pesimistii reactioneaza in fata unor sarcini riscante. Poate ai fi tentat sa crezi ca optimistii sunt cei care s-au descurcat mai bine prin atitudinea lor pozitiva si increderea in sine. Fals! Pesimistii s-au descurcat in egala masura, tocmai datorita influentei acestei stari negative. Atunci cand te astepti la tot ce-i mai rau vei fi motivat sa iti concentrezi toata energia in a te pregati pentru astfel de situatii.
Nu strica sa fim pesimisti din cand in cand. Astfel nu vei fi luat prin surprindere atunci cand lucrurile vor lua o intorsatura neasteptata si nu tocmai favorabila.
3. Sentimentul de vina iti imbunatateste simtul moralitatii
Vina este sentimentul pe care il avem atunci cand stim ca am gresit cu ceva si este, de fapt, felul in care creierul ne pedepseste atunci cand facem un lucru rau. Dar de ce este bine sa ne simtim vinovati? Atata timp cat vina este justificata (in situatii precum: mintitul, inselatul, furatul, etc), ea este productiva si te ajuta sa-ti dezvolti simtul moralitatii.
4. Anxietatea ajuta la solutionarea problemelor
Instinctul de supravietuire, acela care ne spune cand ar trebui sa fugim de un pericol si cand ar trebui sa-l confruntam, este strans legat de anxietate. El se activeaza automat si permite organismului sa metabolizeze foarte multa energie intr-un timp foarte scurt, astfel incat sa poti reactiona in situatii primejdioase sau care iti creeaza disconfort. In astfel de circumstante anxietatea va domina gandirea pozitiva si te va ajuta sa gasesti solutii.
5. Neatentia sporeste creativitatea
Neatentia si lipsa de concentrare pot fi de-a dreptul suparatoare, mai ales atunci cand incercam sa ducem o sarcina importanta la bun sfarsit. Pe de alta parte, insa, exista si o jumatate plina a paharului: de fiecare data cand nu ne putem concentra asupra a ceea ce avem de facut, creierul nostru nu este inactiv ci, dimpotriva, lucreaza la solutionarea unor probleme nerezolvate si contureaza planuri de viitor. Asa se nasc ideile, in cele mai nesperate momente (in autobuz, la semafor, in dus, cand iei pranzul, etc.)!
6. Furia incurajeaza dorinta de rezolvare a conflictelor
Numai in 10% din cazuri furia se transforma in violenta. Multe dintre agresiuni se petrec in lipsa furiei. De fapt, mania incurajeaza dorinta de solutionare a conflictelor pe cale pasnica si face posibila intelegerea in profunzime a problemelor si persoanei catre care este directionata aceasta emotie negativa.
7. Gelozia te determina sa muncesti mai mult
Psihologii au identificat doua tipuri de gelozie:
- malitioasa, este generata de dorinta de a fi la egalitate cu ceilalti si implica apelarea la diferite tertipuri pentru obtinerea acestui obiectiv;
- benigna: care implica sentimente de admiratie si ideea ca daca altcineva a reusit, vei putea si tu;
Gelozia benigna este, asadar, benefica. Un studiu intreprins in 2011 la o universitate din Olanda a demonstrat ca invidia i-a motivat pe studenti sa obtina rezultate mai bune la invatatura.
Sursa articol: elitedaily.com