Se intampla adesea sa ne confruntam cu taieturi intamplatoare sau cu alte tipuri de rani, iar cel mai bun mod de a reusi sa preintampinam infectarea lor este sa le curatam cu apa calduta si cu sapun delicat.
Cu toate acestea, daca o rana se infecteaza, doar sapunul si apa nu mai sunt de ajuns. Inainte de a merge la medic sau de a utiliza un antibiotic local pentru o infectie usoara a pielii, poti lua in calcul sa testezi intai remedii naturale.
Daca observi, insa, semne de infectare a ranii, este important sa mergi la medic.
Orice rana care continua sa sangereze are o cantitate mare de puroi sau se inrautateste in orice alt mod ar putea avea nevoie de tratament medical.
Vrei sa stii care sunt unele dintre remediile naturale care sustin ca trateaza ranile infectate? Vezi in cele ce urmeaza ce remedii naturale pot fi folosite pentru a trata ranile usoare inainte de a se infecta, precum si ce spune stiinta despre siguranta si eficienta lor.
Sumar articol:
Remediile naturale
Desi tratamentele conventionale reprezinta adesea standardul in tratarea ranilor, remediile naturale – unele dintre ele folosite de secole – sunt si ele analizate din nou de catre cercetatori.
In functie de substanta, aceste remedii pot avea proprietati antioxidante, anti-inflamatorii sau antimicrobiene.
Remediile naturale pot fi folosite doar pentru rani minore. Tocmai de aceea, nu apela niciodata la remedii alternative in locul ingrijirii medicale pentru rani severe si infectii, si nu folosi pe plaga deschisa niciunul dintre remediile de mai jos.
1. Aloe vera
Poate ca ai mai folosit pana acum aloe vera pentru arsuri solare, insa e bine sa stii ca substanta sub forma de gel obtinuta din frunzele acestei plante subtropicale poate fi folosita si pentru alte probleme ale pielii. Potrivit unui review din 2016 si unuia din 2012, aloe vera are atat efecte antimicrobiene cat si anti-inflamatorii, si poate grabi si vindecarea tesuturilor.
Aloe vera poate fi folosita pentru acnee, arsuri si eruptii cutanate, putand reduce chiar si durerea. Aloe vera se poate aplica pe tot parcursul zilei, in functie de necesitati.
2. Mierea
Mierea este unul dintre cele mai amplu studiate remedii naturale de catre cercetatorii clinici, potrivit unei cercetari din 2012. Ea poate contribui la tratarea ranilor minore si la prevenirea infectiilor, si uneori este aplicata ca alternativa la bandaje si alte pansamente pentru piele. Unele pansamente traditionale pot fi si ele imbibate in miere, potrivit unui review din 2016.
3. Uleiul de lavanda
Un review din 2018 a aratat ca lavanda, in mod deosebit sub forma de ulei esential, poate accelera vindecarea ranilor si poate avea, de asemenea, efecte antimicrobiene si antibacteriene. La fel ca in cazul oricarui ulei esential, este important sa diluezi intai uleiul de lavanda cu un ulei purtator, asa cum este uleiul de jojoba, uleiul de masline sau uleiul de migdala.
4. Galbenelele
Un review in 2016 a aratat ca in timpul studiilor in vitro, galbenelele (calendula) au stimulat productia de colagen, ca si activitatea antimicrobiana si antiinflamatorie.
Galbenelele pot fi disponibile sub forma de unguente sau poti aplica pliculete ude de ceai peste rana. Daca ai o alergie la ambrozie, poti face inainte si un test cutanat pentru mai multa siguranta.
5. Pasta de turmeric
Turmericul contine o componenta anti-inflamatorie naturala si antimicrobiana numita curcumina, care poate ajuta ranile de piele sa se vindece, atunci cand este aplicata topic. Un review din 2018 a descoperit, de asemenea, ca turmericul poate avea chiar componente anti-infectioase.
Cu toate acestea, desi turmericul a fost studiat pe larg la animale, exista foarte putine studii umane care au analizat rolul sau in tratarea ranilor, potrivit unui review din 2012. De asemenea, nu trebuie sa iei suplimente cu turmeric pe cale orala, pentru ca acestea te pot expune riscurilor de sangerari.
6. Ulei din arbore de ceai
Uleiul din arbore de ceai este un antiseptic natural care poate trata si inflamatia pielii. Cu toate acestea, produsele pe baza de ulei din arbore de ceai nu pot fi utilizate pentru arsuri. Poti aplica ulei esential din arbore de ceai diluat sau produse care contin acest ulei pe piele de pana la doua ori pe zi.
7. Vitamina E aplicata topic
Cunoscuta in principal ca antioxidant, vitamina E are si proprietati antiinflamatorii ce pot contribui la procesul de vindecare a ranilor si pot preveni deteriorarea ulterioara a tesuturilor. Uleiul de nuca de cocos este o forma a vitamine E, dar este posibil sa gasesti si formule topice la farmacie.
Ce NU functioneaza?
Nu toate ierburile si resursele naturale sunt benefice pentru tratarea ranilor infectate.
In mod deosebit ar trebui sa fii atent la urmatoarele remedii promovate din nefericire in mediul online.
- turmericul administrat oral;
- alte suplimente orale inclusiv uleiuri esentiale, mai ales daca ai o problema medicala preexistenta;
- sunatoarea – desi un review din 2018 arata ca poate promova vindecarea ranilor, exista de asemenea dovezi ca acest remediu din plante poate interactiona cu numeroase medicamente si poate creste sensibilitatea la soare.
Tratamentele clinice
Daca remediile naturale nu te ajuta sa iti tratezi rana, poti lua in calcul trecerea la tratamente clinice fara reteta.
Optiunile pot include:
- pansamente sterile care te ajuta sa acoperi plagile;
- vaselina, aplicata pe parcursul zilei, poate favoriza vindecarea si poate preveni cicatricile;
- antibiotice topice fara reteta;
- acetaminofen (Tylenol) pentru a contribui la ameliorarea durerii.
De asemenea, daca rana a fost cauzata de un obiect ruginit, mergi la medic pentru a te asigura ca esti la zi cu vaccinul anti-tetanus.
In functie de severitatea infectiei, medicul iti mai poate recomanda:
- antibiotice orale;
- drenajul fluidului;
- corticosteroizi pentru inflamatie;
- solutii sau spalaturi topice cu antibiotice si chiar spitalizare in cazul infectiilor severe.
Ce sa nu faci?
Remediile naturale capata o popularitate tot mai mare, in parte datorita ingrijorarilor cu privire la rata tot mai mare a rezistentei la antibiotice, potrivit unui studiu din 2014.
Desi poti folosi unguente antibacteriene fara reteta pentru o rana infectata, e posibil sa nu ai nevoie chiar de acest tip de produse pentru ranile neinfectate.
De asemenea, e bine sa eviti folosirea alcoolului sau peroxidului de hidrogen atat pe ranile infectate cat si pe cele neinfectate. Astfel de produse pot usca prea tare si pot impiedica procesul de vindecare a pielii.
Cand trebuie sa mergi la medic?
In general o rana minora poate avea nevoie de o saptamana pentru a se vindeca. Daca rana ta nu arata mai bine in decurs de o saptamana sau dupa ce ai folosit remedii naturale sau casnice, stai de vorba cu un cadru medical.
De asemenea, ar trebui sa mergi imediat la medic pentru rani infectate care:
- produc mai mult puroi si scurgeri – mai ales daca e vorba de un lichid de culoare verde sau galbena sau daca miroase urat;
- devin rosii sau decolorate, si inflamate sau umflate;
- par calde la atingere;
- te dor din ce in ce mai tare;
- au dare rosii sau decolorate in centru si care se intind;
- sunt insotite de febra sau frisoane.
Ca regula generala, specialistii recomanda sa megi la medic pentru taieturi mai mari de 2 cm sau pentru cele cu o adancime mai mare de 0.5 cm. De asemenea, daca ai o rana cu marginile departate care nu pare sa se lipeasca in procesul de vindecare, poti avea nevoie de copci.
Ranile care nu inceteaza sa sangereze necesita atentie medicala de urgenta, la fel ca si cele cauzate de muscaturi de animale.
Concluzie
Cand ai parte de o taietura, zgarietura sau orice alt tip de rana, tratamentul prompt este important pentru a preveni instalarea unei infectii. Exista unele remedii naturale care pot atat preveni cat si trata infectia, dar ar trebui sa stai de vorba cu un medic inainte de a le folosi pentru prima data.
Sursa: https://www.healthline.com/health/skin/how-to-treat-an-infected-wound-naturally
mi-au fost cauterizate 5 veruci si chiuretate.
asistenta m-a „pansat” , mi-a lipit un plasture pe ele.
am observat a doua zi dim. mizeria:toate cu o
pielitá galbená de puroi .la gát punct negru-chiuretat
incomplet…am spálat cu H2O2 -betadin-pansat cu
dermaplast…la o sáptámáná íncá mai este puroi…
íncheietura de la baza inelar dureroasá…stiu ce ínsemná
am mai pátit-o la dentist…mai bine má tratam singur cu
warzenvereiser-N2krio sau rostopascá…