Exista numeroase combinatii alimentare care pun in pericol sanatatea si pe care n-ar trebui sa le faci niciodata. Daca ti se intampla frecvent sa ai probleme digestive, iata ce asocieri de alimente ar trebui sa eviti, cu orice pret, conform principiilor nutritionale Ayurveda.
Ayurveda si importanta combinatiilor alimentare
Ayurveda este cea mai veche medicina holistica din lume si a luat nastere in India, cu mii de ani in urma. Conform principiilor acesteia, starea noastra de sanatate consta intr-un echilibru perfect dintre cele 3 componente: minte, trup si spirit. Pentru a mentine echilibrul celor 3 componente nutritia este esentiala.
Combinatii alimentare care pun in pericol sanatatea
1. Fructe dupa masa
Multi oameni aleg fructe pentru desert. S-ar putea sa te surprinda, insa aceasta combinatie nu este dezirabila pentru tractul digestiv. Desi fructele se digera usor, in general, atunci cand le consumi la finalul unei mese, acestea vor ramane mai mult timp in sistemul digestiv si vor fermenta.
Concluzie: Cel mai indicat este sa consumi fructele ca gustari intre mese.
2. Alcoolul si mancarea
Prea mult vin dupa o masa copioasa iti poate distruge sistemul digestiv. Consumul excesiv de alcool poate provoca ulcer si iti poate afecta serios pancreasul, printre altele. De asemenea, mancarea in combinatie cu prea mult alcool va face foarte dificila absorbtia nutrientilor.
Concluzie: Un pahar de vin la finalul mesei este OK, mai mult decat atat s-ar putea sa devina KO!
3. Apa in timpul mesei
Neasteptat, insa in totalitate adevarat! Atunci cand bei apa in timpul mesei sunt diluate enzimele necesare pentru procesul de digestie si vor deveni mai putin eficiente.
Concluzie: Cel mai bine ar fi sa bei apa inainte sau dupa masa!
4. Lapte si banane
S-ar putea ca smoothie-ul din banane si lapte sa nu fie chiar cea mai inteleapta combinatie pentru organism, avand in vedere timpul diferit de digestie necesar pentru fiecare dintre cele doua alimente. Fructele, asa cum spuneam, se digera foarte usor. Laptele, pe de alta parte, necesita mai mult timp. Acest lucru va determina ca banana sa se inchege si va creste nivelul de aciditate din stomac.
Concluzie: Daca nu te poti lipsi de aceasta combinatie alimentare, incearca sa folosesti o banana bine coapta si sa adaugi nucsoara pentru a stimula metabolismul.
5. Cartofi si carne
Atunci cand combini proteina animala si carbohidratii (cartofi si carne, cartofi si paine, carne si paine) sucurile gastrice necesare pentru digestia acestora isi vor anula unul altuia eficacitatea. Rezultatul? Flatulenta si balonarea!
Concluzie: Pentru a evita senzatiile neplacute de balonare, inlocuieste cartofii sau paine cu o salata.
6. Ceai negru sau verde cu lapte
Ceaiurile contin flavonoide, numite catehine, care aduc numeroase beneficii organismului. Laptele, pe de alta parte, contine o substanta proteica cunoscuta sub numele de caseina, care va reduce concentratia de catehine.
Concluzie: Pentru a te bucura in totalitate de beneficiile ambelor alimente, cel mai bine ar fi sa le consumi separat.
7. Ceai indulcit cu miere
Ai crede ca cea mai buna alegere pentru a-ti indulci ceaiul este mierea, insa atunci cand mierea se dizolva in ceaiul cald elibereaza toxine.
Concluzie: Foloseste mierea pentru a-ti indulci bauturile reci mai degraba, decat pe cele calde.
8. Proteine diferite
Proteinele de provenienta diferita au compozitii specifice care necesita diferite sucuri gastrice pentru a fi digerate eficient. De asemenea, timpul de digestie difera de la o proteina la alta.
Concluzie: O omleta cu branza si carne va tulbura digestia. Opteaza in schimb pentru o omleta cu legume. O singura proteina va fi digerata mai usor de organism.
9. Proteine cu fructe acide sau acre
Din nou, problema acestei combinatii consta in diferitele sucuri gastrice necesare pentru digestie. Asocierea fructelor acide cu proteinele va ingreuna digestia semnificativ.
Concluzie: Deoarece fructele acide pot altera digerarea eficienta a proteinelor, incearca sa eviti combinatii alimentare cum ar fi rosii, portocale alaturi de oua sau diferite tipuri de carne.
Sursa:
lifehack.org
„necesita diferite sucuri gastrice pentru a fi digerate eficient.”
Nici vorba – in functie de aliment, in stomac sint extrase substantele inutile (chiar agresive) care se „regasesc” drept sucuri digestive3 – in realitate nu snt.
Teoria „sucurilor digestive” presupune raspunsul organismului de a produce un raspuns la alimentatia ajunsa in stomac; de unde vine aceasta „productie” – din saracirea organismului – ar trebui sa spuna sustinatorii teoriei acesteia!
In realitate, din bolul alimentar celulele extrag „sucurile” drenandu-le spre eliminarea prin urina, ce ramane se trimite spre intestine, pentru absorbtia selectiva a nutrientilor si evacuare resturilor.