De superalimente am auzit cu totii, dar putini stiu ce sunt ele, cum le putem recunoaste si ce beneficii pot aduce organismului consumate pe termen lung. Mai mult decat atat, pentru a asigura aportul de nutrienti si vitamine necesar organismului, specialistii sunt de parere ca integrarea acestora in dieta noastra este esentiala.
Tot ce trebuie sa stii despre superalimente
Superalimentele nu sunt o noua grupa de alimente. Denumirea care a fost atribuita acestor mancaruri cu numeroase beneficii pentru sanatate tine mai degraba de strategiile de marketing. Ele nu au primit inca o definitie stiintifica. In general, atunci cand vorbim despre superalimente ne referim la toate acele alimente care contin cantitati mari de antioxidanti, polifenoli, vitamine, minerale, fibre si proteine si care au cel mai mare potential de a te proteja impotriva bolilor si de a-ti prelungi durata de viata.
Una dintre atentionarile pe care oamenii de stiinta le fac in ceea ce priveste superalimentele este ca intr-adevar ele au un continut bogat de substante nutritive, insa diferitele etape de procesare, inclusiv in cazul fructelor si legumelor, anuleaza mare parte din aceste proprietati.
Ce beneficii iti aduc superalimentele
Diferite superalimente iti pot aduce diferite beneficii, insa in linii mari:
1. Intaresc sistemul imunitar
Sistemul imunitar este armura noastra importiva bolilor. Atunci cand consumi superalimente, consumi nutrientii necesari organismului si iti vei fortifica sistemul imunitar.
Cele mai bogate alimente in antioxidanti care fortifica sistemul imunitar (vitamina C, vitamina E, zinc si betacaroten) sunt fructele si legumele viu colorate.
Exemple: spirulina, acai, clorofila, camu camu.
2. Iti dau energie
Oboseala fizica si mentala este o problema cu care se confrunta tot mai multi oameni. Daca de cele mai multe ori te simti epuizat chiar si dupa ce ai baut o ceasca, poate chiar doua, de cafea, exista superalimente pe care le poti consuma pentru a te simti energizat intreaga zi. Asadar, in loc sa intinzi mana dupa a doua ceasca de cafea, dulciuri sau bauturi energizante, alege superalimente usor de integrat in alimentatie: spirulina, ulei de cocos, pudra de cacao, seminte de chia, maca.
3. Superalimente pentru probleme digestive
Superalimentele sunt pline de nutrienti care sprijina procesul natural de detoxifiere a organismului. Majoritatea oamenilor se confrunta cel putin ocazional cu simptome de balonare, crampe, diaree sau constipatie. Includerea unor superalimente in regimul alimentar ar putea sprijini ameliorarea acestor probleme suparatoare.
Exemple: seminte de chia, aleo vera, clorofila, kefir .
4. Super suplu cu superalimente
Atunci cand iti doresti sa slabesti, cea mai inteleapta solutie este sa adopti un stil de viata sanatos si sa acorzi o atentie sporita alimentatiei, ci nu sa urmezi diete drastice cu rezultate de scurta durata.
Unul dintre paradoxurile lumii moderne este ca, desi un mare procent din populatia globului sufera de obezitate, suferim de o deprivare de nutrienti esentiali. Acest lucru semnaleaza faptul ca alimentele pe care le consumam, in mare parte procesate, nu sunt suficient de hranitoare: contin prea putini nutrienti si cantitati periculoase de grasimi si zahar.
Superalimentele iti vin in ajutor! Te pot ajuta sa ajungi la greutatea ideala si sa ti-o mentii fiind sanatos.
Exemple: seminte de chia, acai, ulei de cocos.
5. Superalimentele te scapa de stres
In perioadele foarte solicitante, alimentatia te poate ajuta sa reduci sau sa elimi efectele neplacute ale stresului. Atunci cand organismul este supus stresului, necesitatile sale nutritive sporesc.
Exemple: fistic, avocado, spanac, coacaze.
6. Superalimente pentru o inima sanatoasa
Stiai ca majoritatea afectiunilor cardiovasculare pot fi prevenite? Cum? Printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ. Pentru o inima sanatoasa, poti consuma: somon, afine, rosii, nuci.
Cele mai populare superalimente
1. Afine
Afinele, bogate in vitamine, fibre solubile si fitochimicale, se afla in topul superalimentelor. Au un continut caloric foarte mic (aproximativ 81 de calorii per cana) si reduc riscul bolilor cardiovasculare.
2. Sfecla rosie
Sfecla rosie contine un antioxidant cu proprietati extraordinare, betalaina, responsabil pentru pigmentul rosu al legumei, care lupta impotriva cancerului. De asemenea, sfecla rosie mai contine cantitati considerabile de vitamina A, B si C, care fortifica sistemul imunitar.
3. Peste
Pestele contin acizi grasi omega 3 de care organismul are nevoie si pe care nu ii poate produce. Specialistii recomanda consumul a 150 de grame de peste pe saptamana.
4. Nuci
Nucile sunt si ele bogate in omega 3 si au un continut mare de proteine, magneziu, potasiu, calciu, fier si vitamina C.
5. Ciocolata neagra
Ciocolata neagra contine de 8 ori mai multi antioxidanti decat capsunile si, de asemenea, contine cantitati mari de endorfine si serononina care stimuleaza buna dispozitie.
6. Kiwi
Kiwi contine vitamina C si E si o gama foarte larga si variata de antioxidanti: calciu, cupru, fier, magneziu, mangan. De asemenea, kiwi contine mai mult potasiu decat bananele si mai putine calorii.
7. Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt si ei bogati in nutrienti cu proprietati antiinflamatoare, precum si in vitamina A si C.
Sursa
livescience.com