Exercitii de memorie – gimnastica pentru creier

0
(0)

exercitii de memorieExercitii de memorie – portia zilnica de sanatate pentru creier

Cat de neplacuta este situatia in care faci cunostinta cu mai multe persoane, iar dupa 5 minute, cand vrei sa i te adresezi uneia dintre ele, trebuie sa “faci cunostinta” din nou, cerandu-ti  scuze pentru ca n-ai retinut numele. Sau atunci cand inveti toata noaptea pentru un examen, despre viata si opera unei personalitati, iar la examen ii uiti prenumele! Sau, mai rau, cand incerci sa zici un cuvant banal, cum ar fi “surubelnita” si efectiv nu-ti vine in minte!

Stai linistit, nu suferi de “senectute prematura”, n-au venit extraterestii in timp ce dormeai sa-ti stearga memoria, nu e de la consumul excesiv de paine…e din cauza oboselii, a stresului, a neatentiei. Ce poti sa faci? Sa-ti “lucrezi” memoria prin exercitii de memorie!

Exercitii de memorie pentru un creier “performant”

Cel mai rau e atunci cand ai mintit si uiti, ajungand sa te contrazici singur, dand impresia ca suferi de personalitate multipla (sau, cel mai simplu, demonstrand ca esti un mincinos). Si nu ma refer la minciuni capitale, ci la cele pe care ne place sa le numim “conventionale” pentru ne usura constiinta. Ideea e ca nu suntem computere, nu ne putem “atasa” un hard extern si nici nu ne putem mari memoria, de aceea trebuie sa o intretinem.

No man has a good enough memory to be a successful liar. (Abraham Lincoln)

Nu putem compara un creier uman cu nicio “masinarie” din punct de vedere al complexitatii. Insa, la fel ca orice masinarie, trebuie si el uns din cand in cand, pentru a nu rugini. Putem face acest lucru prin simple, dar foarte eficiente exercitii de memorie! Chiar daca se spune ca nu poti invata un caine batran trucuri noi, creierul uman este capabil, indiferent de varsta, sa se adapteze si sa se schimbe, cu conditia de a fi stimulat in mod corespunzator.

Pentru aceste exercitii de memorie nu ai nevoie de bani, timp sau rabdare…ci doar de putina vointa si de oleaca de memorie in prealabil (caci altfel vei uita cand si cum sa le faci).

Cele mai eficiente exercitii de memorie si efectul lor asupra unui creier umanexercitii de memorie

Pentru a retine, spre exemplu, numele unei persoane, atunci cand il auzi spune-ti in gand “Tine minte!” – vei trimite un semnal “de importanta” catre creier in ceea ce priveste respectiva informatie.  Daca vrei sa-ti amintesti detalii ale unui lucru, raspunde-ti la intrebarile “de ce sa-mi amintesc asta?” si “cum sa-mi amintesc?”. Incearca sa-ti imaginezi informatia, astfel iti stimulezi si creativitatea si memoria!

Exercitii de memorie de toate tipurile – o “experienta multisenzoriala” pentru creier

Cele mai bune “activitati” pentru creier trebuie sa indeplineasca 3 conditii: sa fie ceva nou (nu ceva la care te pricepi foarte bine si e deja rutina pentru creier), sa fie ceva provocator (sa necesite efort mental si sa-ti extinda aria de cunostinte– de exemplu, sa inveti o limba straina sau sa canti la un instrument) si sa fie ceva amuzant (trebuie sa-ti placa, altfel nu te va stimula).

Iata cateva exercitii de memorie simple si eficiente:

-foloseste acronime: formeaza cuvinte din primele litere ale notiunilor pe care vrei sa le retii – ex: “HOMES” pentru numele Marilor lacuri din America de Nord:  Huron, Ontario, Michigan, Erie si Superior;

-imparte: de exemplu, mai usor retii un numar de telefon daca, in loc sa incerci sa-l memorezi in forma 0211234567, il “sectionezi” – 021.12.34.567;

-formeaza rime, aliteratii, glume cu notiunile pe care vrei sa le tii minte;

-foloseste Metoda loci (lat. locus), o practica a memorarii care se bazeaza pe conexiunea dintre un lucru si  locul in care l-ai vazut/ invatat/ trait.

Asadar, la treaba! Stai…ce trebuia sa facem?  😉

Voi obisnuiti sa faceti astfel de exercitii de memorie? Daca da, in ce situatii si cat de mult va ajuta?

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.