Lipsa de concentrare – un bruiaj al vietii sociale
Ti se intampla sa vorbesti cu cineva cateva minute si sa-ti dai seama, la sfarsit, ca habar nu ai ce a spus? Sau sa auzi tot ce-ti transmite interlocutorul tau dar sa nu poti asculta cu adevarat? Sa dai impresia ca esti in pom si pomu-n aer de fiecare data cand porti o conversatie? Numele tau mic este “Aerian”?
Daca da, ar trebui sa te ingrijorezi, dar nu pentru ca duci lipsa de concentrare ci, din contra, pentru ca ai o capacitate superioara de prelucrare a informatiilor! Cu alte cuvinte, imi pare rau sa te anunt dar…esti prea destept!
Te poti ingrijora de faptul ca cei din jur te vor considera zapacit, tulburat, neatent, dar nu si de capacitatile tale mentale deoarece cauza nu este lipsa de concentrare, ci ceea ce se numeste bruiaj psihologic.
Lipsa de concentrare? Rezultatul unui (auto) bruiaj
Ce inseamna bruiaj psihologic? O bariera in calea perceperii informatiilor datorata nu unor limite organice sau…intelectuale, ci unei abilitati superioare de a prelucra informatii. Acest bruiaj se datoreaza diferentei dintre capacitatea scoartei cerebrale umane de a analiza un flux sonor de aproximativ 800 cuvinte/minut si debitul verbal mediu de 200 cuvinte/ minut.
Cu alte cuvinte, tu ai posibilitatea de a primi si interpreta mult mai multe informatii decat iti ofera persoana cu care vorbesti, iar diferenta aceasta poate fi utilizata in alte scopuri: de exemplu, sa te gandesti cum sa pleci mai repede de langa interlocutorul tau muuult prea plictisitor.
Toate geniile sufera de acest bruiaj, toate geniile sunt “nebune”. Datorita conexiunilor rapide pe care le fac, mintea le zboara in alte directii si devin incapabile de a se concentra asupra vorbelor celui cu care discuta. Situatia e din ce in ce mai grava cu cat celalalt participant are un ritm leeeeeeeeeeent de….vor…..biiiii…reeee. Asadar, decat sa adormi, mai bine pornesti in “expeditii” mentale!
Bruiaj psihologic sau cum sa combati lipsa de concentrare
Dintre cele 4 activitati majore de comunicare, singura pe care nu ne-o arata sau explica cineva este ascultarea. Toti stim sa vorbim, sa scriem, sa citim (ma rog, aproape toti…) dar cat de mult stim sa ascultam?
Lipsa de concentrare se poate datora si faptului ca nu ne insusim corect arta de a asculta (pentru ca este o arta). Iata un exemplu: discuti cu o persoana importanta si nu poti fi atent la ceea ce spune din cauza ca, in timp ce el vorbeste, tu iti pregatesti in minte raspunsul si il repeti pentru momentul in care il vei face auzit.
Deci si prin urmare, el vorbeste singur si tu vorbesti cu tine! Poate fi o reteta pentru o relatie de durata, ce-i drept…
Ce poti face? In primul rand, sa te relaxezi, iar apoi sa-ti modifici…postura!
Pozitii corporale versus lipsa de concentrare. Cum depasesti un bruiaj psihologic
Daca ai impresia ca duci lipsa de concentrare, nu te apuca sa iei tot felul de medicamente care “te fac mai destept”. Asa-zisa “lipsa de concentrare” poate fi combatuta cu propriul corp!
De exemplu, evita pozitiile defensive: daca stai cu bratele incrucisate la piept, capacitatea de a retine continutul unui mesaj este cu 38% mai mica.
Trunchiul drept si usor inclinat catre interlocutor “stimuleaza” atentia pe care o acorzi vorbelor sale, deoarece mimezi o reactie naturala! Atunci cand auzim o informatie interesanta, trunchiul se indreapta si se incordeaza, gatul se lungeste, iar capul inainteaza. Bancile din scoli nu sunt inlocuite cu unele mai comode tocmai pentru a alimenta aceasta pozitie…inconfortabila.
Totusi, cel mai eficient mod de a depasi acest bruiaj psihologic este de a valorifica eficient decalajul dintre gandire si vorbire: in loc sa te gandesti de ce nu-si da seama ca are un rest intre dinti, incearca sa recapitulezi ce s-a spus pana atunci, sa cauti sensuri ascunse, sa descifrezi comportamentul nonverbal al interlocutorului tau.
Voi cum va luptati cu lipsa de concentrare?
Buna tuturor.
Intotdeauna am fost o imprastiata, aeriana. Copil fiind aveam rezultate slabe la scoala. Acum adult cu slujba, familie e mai grav. Sotul isi pierde rabdarea, seful zbiara ca singura mea problema e ca nu sunt atenta.
Uit vorbele interlocutorilor sau nici nu le aud. Mi se spune: doar ce ti-am spus „asta”. Eu intreb: mie?
Ma simt de parca am inceput de Alzheimer, pe bune.
Eu in apararea mea spun ca prea multe pe cap, intr-o lume foarte agitata.
Sper ca nu sunt singura.
Tuturor ni se intampla. Eu una m-am trezit cautandu-mi telefonul pe care il aveam in mana stanga, deci se poate… 🙂 Oricum, iti sugerez sa incerci sa iei totul mai usor pentru sanatatea ta, toate trec pana la urma. 🙂
De ceva timp nu stiam ce mi se intampla si nici nu puteam sa-mi explic acest fenomen. Descrierea de mai sus cu bruiajul psihologic se potriveste perfect cu starea mea. Chiar as dori mai multe detalii despre combaterea ei.