Ghid de supraviețuire anti-țânțari: 15 metode naturale de a te proteja de tantari

5
(2)

Ghid de supraviețuire anti-țânțari: 15 metode naturale de a te proteja de tantari 1

„Vine vara, bine-mi pare!” Cel puțin asta ne grăbim să exclamăm toți atunci când ziua devine mai lungă, iar concediul de vară mai dulce și mai îndelung așteptat.

Motivele pentru care vara reprezintă un anotimp preferat de cei mai mulți dintre noi sunt numeroase. Primul pe listă și cel mai adesea invocat este acela că vara avem ocazia să petrecem mai mult timp în natură: fie în propria curte, fie la țară, fie pe malul unei ape.

Liniștea promisă de aceste activități în aer liber nu este însă, mereu, una garantată. De fiecare dată nepoftiți, țânțarii dau buzna peste noi odată ce se lasă seara, iar imnul lor țiuitor face ca liniștea să rămână un vis frumos și greu de atins. Poate părea greu de înțeles de ce în plin secol XXI, metodele anti-țânțari sunt în majoritatea cazurilor ineficiente, transformându-ne serile într-o continuă luptă cu inamicii avizi de sânge.

Spune NU insecticidelor!

anti-tantar

Adevărul este, însă, că, în goana după produse eficiente și ușor de achiziționat, recurgem mult prea repede la insecticide. Insecticide care nu doar că se dovedesc ineficiente în prevenirea acestor vampiri înțepători, dar ne pot pune și sănătatea în periol, creând posibile probleme respiratorii.

De altfel, unul dintre insecticidele preferate la care majoritatea ajung în caz de nevoie este soluția anti-țânțari pe baza de DEET (dietil toluamida). Pe lângă mirosul urât pe care-l lasă, această soluție, potrivit unui studiu al Duke University, afectează celulele cerebrale, cauzând schimbări comportamentale.

Un alt inconvenient al acestei substanțe anti-țânțari este că poate dăuna animalelor, așa că, dacă vrem să ne protejăm pisica sau cățelul, e de preferat să renunțăm la ea. În plus, cercetări mai amănunțite au arătat că pana la 15% din DEET este absorbit prin piele direct in fluxul sanguin, generând serioase tulburări de reproducere, mutații ale materialului genetic și tulburări ale sistemului nervos central.

De aceea, se impune să ne orientăm atenția spre acele metode și produse naturale care să-și dovedească eficiența cât se poate de repede și pe termen lung.
Dar, pentru a ști să previi și deci să eviți întâlnirile (mereu) neplăcute cu țânțarii, este necesar, mai întâi, să știi cu cine ai de-a face, în timpul verii, seara de seară.

Ce trebuie să știi despre propriul inamic

tantar

Pentru a se dezvolta, țânțarul are nevoie de un mediu umed, căci larvele trăiesc în apa stătătoare și se hrănesc cu microorganisme. De aceea, trebuie știut că, acolo unde avem recipiente cu apă sau zone din propria curte cu apă, există șanse mari să avem și mulți țânțari.

Astfel că, deși tânțarii ne pot face vizite din zone îndepărtate – căci ei pot zbura destul de departe de zona de reproducerea în căutarea hranei – se poate întâmpla ca ei să fie crescuți în propria grădina, sub proprii ochi, prin mediul umed pe care îl punem la dispoziție. Apoi, un alt factor care contribuie la înmulțirea țânțarilor este dat de încălzirea globală, prin creșterea treptată a temperaturilor pe care aceasta o presupune.

 Ceea ce este cunoscut de prea puțină lume atunci când vine vorba despre țânțari este că doar femela este doritoare de sânge, nu și masculul care preferă să se hrănească cu nectarul florilor. Dacă ne întrebăm în continuare de ce suntem luați cu asalți de femela-țanțar, o să aflăm că motivul pentru care „iese la vânătoare de oameni” este acela că sângele nostru reprezintă pentru ea o sursă de proteine indispensabilă reproducerii.

Un alt detaliu important care merită reținut pentru a ști cum să ne ferim de țânțari este că factori precum umiditatea, căldura corporală, cantitatea de CO2 și alte substanțe pe care pielea le excretă reprezintă criteriile după care țânțarii se ghidează în identificare pradei.

Potrivit unui studiu al OMS și Fao citat de Bill Gates pe blogul său, țânțarul ar fi una dintre cele mai periculoase creaturi pentru om, întrucât ucide anual cei mai mulți oameni. Iată, așadar, că rechinii, șerpii și crocodilii sunt declasați de minusculul țânțar care se află în topul ucigașilor în serie. Aproape 725.000 de oameni la nivel global ajung să fie răpuși de țânțari anual.

Cert este, însă, că cel ce ucide nu este țânțarul în sine, ci bolile pe care acesta le transmite, cea mai răspândită fiind malaria.
Numărul crescut de specii de țânțari, dintre care unii înțeapă ziua, iar alții noaptea, denotă numărul de boli transmisibile prin înțepături. Astfel, malariei i se adaugă și boli infecțioase precum febra galbenă, denga, virusul West Nile și diverse forme de encefalite.

Deși majoritatea acestor boli apar în zonele tropicale și subtropicale, România s-a confruntat și ea cu câteva cazuri, ceea ce nu este de neglijat. Un exemplu în acest caz este epidemia de meningită (cauzată de virusul West Nile din România), din 1996, aceasta fiind cea mai mare din Europa, soldându-se, potrivit unui raport ANSVSA , cu 393 de cazuri de infecție și 17 decese.

Daca, însă, nu faci parte din categoria copiilor sau a femeilor gravide,poți răsufla oarecum ușurat… dar nu e cazul să te culci pe o ureche.
Copiii au pielea și vasele sangvine mai subțiri, ceea ce îi face mai vulnerabili în fața țânțarilor. În plus, ei sunt mai sensibili la înțepăturile cauzate de țânțari, fiind mult mai expuși la diverse infecții ale pielii.

Femeile gravide, la rândul lor, sunt de două mai predispuse la mușcăturile micilor vampiri. Lucru care se explică prin faptul că ele au temperatura corpului mai ridicată și elimină prin transpirație mai mult dioxid de carbon decât de obicei. Or, acești doi factori, după cum s-a văzut mai sus, sunt decisivi, întrucât ei reprezintă criterii prin care țânțarul își fixează victima.

Top 15 metode de prevenire a înțepăturilor de țânțari

„Knowledge is power”, auzim deseori și adevărul e că, cu cât știm mai multe despre țânțari, cu atât știm mai mult despre evitarea neplăcerilor care-i implică. Dacă vom ține cont de ghidul anti-țânțari care numără nu mai puțin de 15 metode, atunci, țânțarii vor rămâne doar o amintire neplăcută.

1. Elimină locurile preferate de țânțari din jurul casei tale!

  • Un prim pas împotriva eliminării țânțarilor din jurul locuinței este să elimini acele zone în care se strânge apa. Golește recipientele (bidoane, sticle, găleți, farfuriile ghivecilor de flori, tomberoane etc.) care conțin apa stătută căci ele reprezintă mediul optim de dezvoltare a țânțarilor.
  • Verifică jgheaburile casei! Dacă sunt înfundate și nu permit apei să se scurgă în canalizare, în amestecul de frunze și apă statută se vor dezvolta, cu siguranță, țânțari.
  • Elimină cauciucurile vechi din curte, deoarece, fiind greu de golit, pot reține apă în interior, fiind în avantajul țânțarilor.
  • Ai grijă ca robinetele și aspersoarele să fie închise etanș și sa nu ude în exces gazonul. Apa care se strânge determină dezvoltarea țânțarilor.
  • Ai grijă ca întreaga vegetație din curte să fie tunsă cât mai scurt! Dacă o lași să creasca prea mult va deveni adăpostul ideal al țânțarilor.
  • Ai grijă ca resturile menajere să nu ajungă în șanțuri, canale de scurgere sau pârâuri căci pot bloca scurgerea apei iar țânțarii… nu vor ezita să-și facă apariția!
  • Dacă ai în curte piscină, o fântână decorativă sau un iaz, ține cont de următoarele lucruri. În cazul piscinei, ai grijă să fie golită de apă atunci când nu e dată în folosință și curăț-o cu substanțe speciale pe bază de clor. În ceea ce privește fântâna, ai grijă să fie acoperită etanș. Dacă vorbim de iaz, ai la dispoziție o soluție uimitoare: îl poți popula cu caras auriu. Acesta se hrănește cu larvele țânțarilor și te poate deci scăpa de grija lor.

2. Renunță la a mai fi ținta țânțarilor! Cum? Respectând următoarele reguli:

  • Îmbracă-te cu pantaloni lungi și haine cu mânecă lungă. Din două mari motive. În primul rând pentru că în felul acesta căldura corporala va fi mai redusă nemaiatrăgând țânțarii. În al doilea rând, țânțarilor le va fi mai greu să ajungă la pielea ta.
  • Nu mai folosi produse de îngrijre personală cu arome puternice și dulci căci acestea atrag de regulă țânțarii.
  • Instalează plase anti-țânțari atunci când te afli în locuri fixe. Asigură-te ca ai pus o astfel de plasă și în jurul căruciorului copilului care este mai sensibil decât un adult la înțepăturile de țânțar.
  • Diminuează luminozitatea căci țânțarii sunt atrași de lumină!
  • Încearcă să eviți pe cât posibil oric fel de activitate în zorii zilei sau pe înserat, atunci când țânțarii sunt în plină forță!

Toate bune și frumoase, poate că tu vei aplica toate aceste lucruri… dar ce te faci dacă vecinii tăi nu vor ține cont aceste două elementare reguli anti-țânțari, redirecționând mare parte din micile bestii către curtea ta? Ei bine, nu e cazul să te panichezi și să recurgi în grabă la insecticide. Aceasta pentru că ai la îndemână următoarele remedii naturiste anti-țânțari.

3. Ventilează aerul pe terasa din curte!

Adierea vântului pe care o mimează ventilatoarele scoate din sărite și cel mai răbdător țânțar!

4. Când bei cafeaua, gândește-te la ce rămâne după ea: Zațul

anti-tantari

Zațul de cafea împrăștiat în curte, pe pământ zau în zonele cu apă stătută din curte, va nimici țânțarii încă din stadiul larvar! Aceasta pentru că zațul de cafea absoarbe oxigenul din apă, forțând larvele să iasă la suprafață.

5. Folosește gheață carbonică!

Gheața carbonică (sau gheața uscată – dry ice) poate fi folosită cu succes nu doar pentru a-ți decora casa. Fiind o formă solidă a dioxidului de carbon, iar țânțarii niște creaturi atrase de dioxidul de carbon, vei constata că țânțarii se vor îndrepta spre locul în care ai pus gheața uscata, lăsându-te în pace.

6. Folosește metoda lipovenilor!

În ce constă mai exact această metodă?

Păi, dacă stai la curte, se face un foc, se lasă să ardă câteva lemne bune pentru aface un jar puternic și apoi se taie niște papură (în lipsă de parpură merg și crengile de salcie) care se uda și se pune peste cărbuni.

Țânțarii vor sta departe mult timp de acest minunat foc de tabără!

7. Decoreaza-ți casa și curtea cu plante și flori ce îndepărtează țânțarii. Top 5 plante anti-țânțari:

  • Gălbenele sunt cultivate ca plante ornamentale, însă, prin mirosul lor specific alungă țânțarii. Ele mai conțin, de asemenea, și o substanță numită Pyrethrum, utilizată în soluțiile repelente.
  • Lemmongrasul (cymbopogon citratus) este, la rândul ei, cunoscută pentru proprietățile ei care îndepărtează țânțarii. În plus, este folosită și ea, precum gălbenelele la soluțiile repelente. Emanând o aromă puternică care maschează aromele produse de pielea noastră, arome care atrag țânțarii, lemongrass-ul reprezintă o alegere potrivită pentru a scăpa de țânțari.
  • Mereu frumoase și parfumate, mușcatele te pot ajuta și ele în lupta anti-țânțari. Nu doar că reprezintă unul din ingredientele cheie ale repelenților, dar ele pot fi folosit și independent, în propria grădină, fiind de real ajutor împotriva țanțarilor.
  • Busuiocul și rozmarinul îți pot fi de folos nu doar când vine vorba de mâncare, ci și când vine vorba de țânțari. Plantate în jardinere pe care le poți amplasa oriunde în curte, ele țin țânțarii la distanță.
  • Iarba matei(Nepeta cataria) crește de regulă prin fânețe sau pe marginea drumulu, însă este și cultivată. Mirosul ei este asemenător celui al lămâii, studiile arătând că uleiul extras din această plantă este de 10 ori mai puternic de cunoscutul DEET, deseori întrebuințat. Ține la distanță nu doar țânțarii, dar și gândacii.

8. Înainte de repelenți, adu-ți aminte de uleiurile de corp!

anti-tantar

  • Uleiul esențial de lavandă, pe care-l poți folosi pentru a-ți masa corpul și pentru a te relaxa este un excelent remediu anti-țânțari. Dacă îl diluezi într-un alt ulei vector de aplicare, cum este uleiul de caise sau de cocos, efectul său împotriva țânțarilor va fi cu atât mai puternic.
  • Uleiul de Neem este, potrivit unui studiu al Consiliului National de Cercetari SUA (US National Research Council), mai eficient decât DEET. Lucru care a fost testat și de oameni de știinta de la Institutul Anti-malarie din India si intr-o cercetare citata in Jurnalul Asociatiei Americane de Control al Tantarilor (Journal of the American Mosquito Control Association).
  • Uleiul organic de soia este și el un concurent serios al DEET-ului, declasându-l prin efectul său anti-țânțari.

9. Usturoiul, un remediu anti-tantari!

Dacă vei mânca usturoi proaspăt, țânțarii nu te vor vizita!

10. Lotusul, bun și pentru decor, dar și pentru alungarea țânțarilor!

Noi studii publicate in Asian Pacific Journal of Tropical Medicine dovedesc că extractul de lotus poate fi folosit cu succes ca soluție anti-țânțari. Mai mult, poți opta pentru lotus, amplasându-l în propria curte, în iazuri sau lacuri, deoarece, crescând în apă, el alungă țânțarii și omoară și larvele acestora.

11. Soluții naturiste anti-țânțari cu care să stropești curtea

Îți poți prepara singur o astfel de soluție având următoare compoziție.

1/3 bere statuta (de orice fel)
1/3 sare amara numita si sare epsom (sulfat de magneziu) – gasesti la plafar sau farmacie
1/3 apa de gură (ce contine alcool)

12. Soluție naturistă pentru propria piele

Rețeta e următoarea:
30 de picaturi de uleiuri esentiale de catusnica, citronela, lavanda, neem si piper negru (per total, deci circa 6 picaturi din fiecare ulei esential) puse în 30 ml de ulei natural nearomat sau hidratant, pe care il tin la indemana intr-un borcan. Se folosește direct pe piele înainte de a ieși afară.

13. Folosește capcane electrice care atrag tantarii cu bioxid de carbon!

Decât să recurgi la insecticide spray de tip aerosol, la candele parfumate, la spirale fumigene – toate toxice și ineficiente – mai bine optezi pentru o capcană electrică cu bioxid de carbon. Aceasta are un sistem inovativ de a atrage tantarii cu bioxid de carbon, caldura si lumina UV, iar țânțarii sunt apoi absorbiti de un ventilator puternic într-un recipient colector, unde se deshidrateaza și mor. Un astfel de capcană este capcana electrica care atrage atrage si capturează tantarii si alte insecte ce inteapa, fara a folosi niciun fel de substante chimice pentru a-i atrage.

14. Folosește brățara anti-țânțari!

Acestea au un miros  pentru țânțari ținându-i la distanță.

Brățara de la Smuff, de pildă, are în compoziție extract natural de lămâiță, lavandă și geraniol și poate fi pusă pe încheietura mâinii sau pe gleznă, având efect timp de 3-4 săptămâni.

15. Folosește repelenții doar în caz de nevoie!

Deși poate reprezenta o alegere riscantă și prezintă multe riscuri, repelenții pot constitui o bună alternativă dacă știi de ce să ții cont atunci când îi alegi. Iată câteva sfaturi de urmat atunci când ești nevoit să recurgi la repelenți:

  • Testează produsul pe o mica parte de piele pentru a ști dacă ești alergic sau nu la substanțele pe care le conține
  •  Folosește repelentul în concentrație redusă, raportat la timpul pe care-l petreci în aer liber.
  • Nu utiliza repelentul pentru copii sub 6 luni deoarece este foarte toxic
  • Nu amesteca repelentul cu crema de protectie solară. Ori una, ori alta!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.