Vorbitul in somn – Adevarul despre tine sau doar un obicei nocturn inofensiv?

5
(2)

vorbitul-in-somn

Se spune deseori ca ceea ce spunem in somn reprezinta ceea ce nu avem curaj sa spunem cu voce tare. Adanc inradacinata in mentalul colectiv, aceasta supozitie naste suspiciuni atunci cand vorbitul in somn devine un obicei. Mai mult de-atat, multiple scenarii apar in legatura cu tot ceea ce are legatura cu somnul:  de la un somn agitat, somnambulism pana la vorbitul cu voce tare in timpul noptii. Daca este vorba de niste halucinatii sau de niste vise traite prea intens ce tradeaza o tulburare psihica? ne putem gandi atunci cand cel langa care dormim zi de zi obisnuieste sa (ne) vorbeasca in somn.

Urmand linia psihanalitica deschisa de Freud, somnul poate fi definit ca o intoarcere la sfera prenatala, creandu-se, astfel, conditii asemanatoare acelui mod de existenta reprezentata prin caldura, intuneric, izolare, absenta excitatiilor externe, dar si protectie. Totodata, somnul apare si ca o atitudine defensiva fata de o realitate neplacuta sau o tensiune intrapsihica. Cu toate astea, daca visul a reprezentat dintotdeauna un subiect de interes pentru psihanalisti si chiar psihologi, vorbitul in somn nu s-a bucurat de aceeasi notorietate. Este esential sa cunosti cateva detalii despre somn pentru a intelege mai multe despre activitatile nocturne neconstientizate cum sunt vorbitul in somn, somnambulismul dar si alte dereglari ale somnului. Astfel, din punct de vedere neuropsihologic, se disting:

  • somnul lent – corespunde starii de adormit si se caracterizeaza prin imobilitate, relaxare musculara si respiratie calma si regulata
  • somnul paradoxal – apare la aproximativ 10 minute de la adormirea individului, repetandu-se  de la 3 la 6 ori pe noapte. Este o perioada a somnului care se caracterizeaza prin miscari globale ale corpului, miscari rapide ale globilor oculari sau faza R.E.M. (rapid eyes movement) si neregularitatea ritmurilor cardiace si respiratorii.

In timpul somnului, organismul se afla in repaos, luand o pauza pentru a se reface. Or, in aceasta situatie, vorbitul in somn pare a fi foarte atipic si chiar bizar. Cum se poate odihni organismul daca noi vorbim si continuam, deci, sa-l solicitam? Ce ascunde faptul ca vorbim in somn? Ce fel de oameni sunt predispusi la o asemenea afectiune (daca o putem numi astfel) si care sunt cauzele ei?

Ce ascunde vorbitul in somn?

Vorbitul in somn  nu ascunde nimic sinistru sau ingrijorator. Numit in termeni medicali somnilocvie, el poate lua diverse forme si se poate repeta de mai multe ori in aceeasi noapte. Fie ca este vorba de cateva sunete ininteligibile, o mormaiala fara sens sau  discursuri intregi diagnosticul va fi acelasi.

O echipa de cercetatori francezi s-a preocupat in mod special de aceasta problema, analizand-o la 232 de oameni, printre care si pacienti diagnosticati cu somnabulism si cu tulburari de comportament pe timpul somnului paradoxal – 2 afectiuni in care apare vorbitul in somn. Ginevra Uguccioni de la Piété Salpêtrière, neuropsihologul care a coordonat acest experiment, a conchis ca somnilocvia reprezinta un fenomen comun in randul populatiei.

Vorbitul in somn – de ce si la cine apare?

Se manifesta preponderent la copii, 50% dintre acestia  experimentand somnilocvia. Statistic vorbind, 71% din barbati si 75% din femei s-au confruntat cel putin o data in viata cu aceasta problema. Totusi, doar 1,5% din populatie  sufera de aceasta afectiune in fiecare noapte. In cele mai multe cazuri, s-a constatat ca persoanele care prezinta frecvent episoade de somnilocvie au si un diagnostic de somnabulism sau de tulburare de comportament pe timpul somnului paradoxal.

Din totalul de sunete pe care le rosteste un astfel de vorbitor nocturn, doar 36% sunt cuvinte comprehensibile, restul de 64% fiind constituite din ras, plans, tipete, susoteli.  S-a constatat ca subiectul cel mai frecvent atacat de suferinzii de somilocvie este serviciul, munca,  subiect care apare recurent si in vise. Cu toate acestea, insista Ginevra Uguccioni, episoadele de somnilocvie nu aduc cu sine un somn agitat si neodihnitor.

Nu s-a descoperit nicio legatura intre oboseala determinata de un somn agitat  si vorbitul in somn. Cu alte cuvinte, calitatea somnului nu este deteriorata in niciun fel de faptul ca vorbesti noaptea. Aceasta pentru ca somnilocvia nu trezeste persoana din somn spre deosebire de somnambulism, de pilda. Ceea ce inseamna ca poti vorbi toata noaptea fara a resimti oboseala dimineata.

Un alt lucru punctat de Ginevra Uguccioni este faptul ca somnilocvia, desi poate fi prezenta in toate stadiile somnului, apare mai frecvent in somnul profund si paradoxal. In pus, ea nu ne afecteaza sanatatea in niciun fel, fiind inofensiva. In aceasta situatie, medicul nu te poate ajuta cu un tratament medicamentos specializat.

In ceea ce priveste motivele care stau in spatele somnilocviei, cauzele cele mai frecvente sunt  1) oboseala si 2) visele traite intens.

1) Exista persoane care obisnuiesc sa vorbeasca in somn doar atunci cand s-au culcat extrem de obosite, la ore foarte tarzii sau dupa ce au consumat excitante (cafea, alcool, energizante etc). Forma de exprimare a celor care vorbesc in somn din cauza oboselii accentuate este o mormaiala de neinteles. De regula, acestia experimenteaza episoade de somnilocvie scurte ca durata, de aproximativ 30 de secunde, care se pot repeta pe durata somnului. Explicatia consta in faptul ca organismul nu este indeajuns de relaxat, fiind suprasolicitat, in ciuda nevoii  de somn. Drept consecinta, acesta devine incapabil de a-si controla cum trebuie procesele neurologice, in asa fel incat sa le inchida pe toate simultan.

2) Posibilitatea de a spune cu voce tare replicile pe care le spunem in vise este una destul de mare. Astfel, un vis trait intens ne poate trada grijile si problemele care ne preocupa in viata reala. Atunci cand dormim, adoarme si constiinta, in timp ce subconstientul ramane treaz, el nemaiputand fi controlat cu luciditate. Consecinta directa ar fi ca ceea ce spunem in somn ne-ar putea trada simbolic dorintele, temerile, intentiile.  Interpretarea simbolurilor este, insa, sarcina unui psihanalist si este una optionala. Lipsa ei nu ne ameninta in niciun fel sanatatea.

Cert este ca vorbitul in timpul somnului nu reprezinta un pericol pentru sanatate, chiar daca poate deveni destul de deranjant pentru partener. Ce putem face atunci pentru a opri aceasta activitate nocturna?

vorbitul-in-somn

Una dintre recomandari ar fi sa renunti la excitante si sa incerci sa-ti faci un program echilibrat. Totodata, indicat ar fi sa te obisnuiesti sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora si sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte.

Stresul cu care ne confruntam zilnic ca urmare a derularii rapide a vietii poate fi singurul vinovat al somnilocviei. Sa te stresezi si pentru aceasta pseudo-afectiune pe care ai putea sa o ai reprezinta… un stres in plus. De ce sa nu te relaxezi si sa-i oferi organismului tau ce este mai bun?

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.