Cum sa folosesti ulei de ricin pentru sanatate, ingrijire si infrumusetare

5
(2)

Omul modern are o multime de metode exploratorii pentru a-si diagnostica diverse probleme de sanatate si o diversitate si mai mare de metode de tratament. Multe dintre acestea se bazeaza pe compusi chimici, care fac industria farmaceutica sa prospere. Dar, nu de putine ori, avem surpiza sa vedem ca tot leacurile naturii, care si-au dovedit utilitatea de-a lungul a sute de ani, sunt cele mai eficiente. Una dintre plantele care prin uleiul rezultat din semintele sale le-a usurat viata si suferinta oamenilor inca din Antichitate este ricinul, un adevarat miracol al naturii.

Ricinul (Ricinus Communis) este o planta perena care face parte din familia Euphorbiaceae, specia Ricinus. Numele botanic al plantei, ricinus, provine din latina si inseamna capusa. Prin presarea semintelor plantei de ricin se extrage uleiul vegetal de ricin, care contine ricina, o substanta cu efect purgativ. Uleiul de ricin este un lichid incolor sau galben pal cu un miros distinct, al carui punct de fierbere este de 313 °C si care are o multime de proprietati, ce il recomanda pentru utilizarea in industria cosmetica si farmaceutica.

Istoria utilizarii uleiului de ricin este una veche, care merge pana la egiptenii antici. Se crede ca acestia il utilizau inca din jurul anului 4000 i. Hr. pentru lampile lor. Calatorii greci, ca de pilda Herodot, au consemnat ca egiptenii il foloseau si ca unguent, pentru a trata diverse probleme ale pielii. Potrivit relatarilor, insasi Cleopatra utiliza ulei de ricin pentru a da stralucire albului ochilor. De-a lungul anilor, acest produs 100% natural si-a castigat o reputatie uimitoare datorita proprietatilor sale cosmetice si tamaduitoare, iar vedete ca Angelina Jolie si Britney Spears recunosc ca-l folosesc cu incredere.

Cuprinsul articolului

Ulei de ricin – o abundenta de utilizari pentru un corp frumos si sanatos

Ulei de ricin pentru ingrijirea parului – beneficii si utilizari

Ulei de ricin pentru inducerea travaliului

Cum sa folosesti ulei de ricin pentru ingrijirea pielii

Ulei de ricin pentru tratarea constipatiei

Uleiul de ricin calmeaza durerile nervului sciatic

Rolul dezinfectant al ricinului

Efectele secundare ale uleiului de ricin

Ulei de ricin – o abundenta de utilizari pentru un corp frumos si sanatos

ulei de ricin

Uleiul de ricin are o mare varietate de utilizari in scop cosmetic, medical si industrial. Acesta poate fi folosit intern, dar doar dupa indicatiile medicului, si mai frecvent extern. Produsul se aplica ca atare pe piele, scalp, gene, sprancene, par sau se poate utiliza in compozitii cosmetice in combinatii cu alte ingrediente. Folosit in unguente, creme, masti faciale, ca baza pentru dispersarea pigmentantilor in machiaj, pentru rimel, rujuri, farduri onctuoase, balsamuri de buze etc.

Cel mai frecvent, uleiul de ricin se foloseste:

  • ca laxativ;
  • in tratarea infectiilor fungice ale pielii;
  • pentru calmarea ochilor;
  • pentru calmarea durerilor;
  • reducerea petelor si iritatiilor pielii;
  • pentru imbunatatirea aspectului pielii si redarea stralucirii;
  • pentru obtinerea unui par neted si stralucitor;
  • pentru manufacturarea diverselor produse.

Ulei de ricin pentru ingrijirea parului – beneficii si utilizari

ulei de ricin

Varfurile tocate si parul uscat sunt doua probleme ale parului, cu care femeile se confrunta frecvent, mai ales in conditiile agresiunilor termice si chimice la care acestea isi expun podoaba capilara, pentru a-i putea da forma sau culoarea dorita (ondulatoare, placi de par, tratamente pentru decolorare, produse de styling).

Aceste simptome ale unui par deshidratat pot fi tratate cu usurinta, cu ajutorul proprietatilor hidratante ale uleiului de ricin. Acesta poate fi utilizat cu succes ca inlocuitor al balsamului de par. Cand este aplicat pe par, uleiul de ricin imbraca fiecare fir in parte, netezindu-l, hranindu-l si ferindu-l de umezeala. Dupa un astfel de tratament parul ramane matasos, stralucitor si aspectul general al unei persoane va fi imbunatatit. Masajul scalpului cu ulei de ricin stimuleaza circulatia sangelui, ceea ce ajuta la cresterea parului si obtinerea unor radacini sanatoase.

In plus, uleiul de ricin este cunoscut si pentru tratarea infectiilor scalpului, care cauzeaza caderea parului. Acest lucru il recomanda nu doar pentru utilizarea de catre femei, ci si pentru barbati, care sunt in mai mare masura afectati de pierderea podoabei capilare. Proprietatile sale fac ricinul o arma eficienta in lupta cu neplacerile cauzate de matreata sau foliculita.

Cum sa folosesti ulei de ricin pentru ingrijirea parului

Utilizarea uleiului de ricin pentru par este una dintre cele mai vechi practici cosmetice, care se aplica inca din Egiptul Antic. Acest ulei contine o mare varietate de minerale si acizi grasi, care sunt esentiali pentru un par sanatos, puternic si stralucitor. Practic, tratamentul cu ricin nu trateaza doar efectele unor probleme ale parului, ci si cauzele acestora, actionand inca de la nivelul scalpului, prin activarea circulatiei.

Cu ajutorul proprietatilor sale antifungice si antibacteriene, ajuta la tratarea infectiilor si eradicarea matretii. Spre deosebirea de solutiile moderne pentru tratarea problemelor parului, uleiul de ricin este 100% natural, nu contine aditivi si conservanti, poate fi folosit in confortul casei tale si are un pret modic.

Ulei de ricin pentru cresterea parului

Una dintre principalele utilizari ale uleiului de ricin, care il face extrem de iubit de persoanele care tin la podoaba lor capilara, este capacitatea sa de a stimula cresterea parului. Acest lucru se datoreaza proprietatilor sale de intinerire si capacitatii de a creste circulatia sangvina la nivelul scalpului. O circulatie mai buna va ajuta la circulatia si raspandirea nutrientilor spre radacina parului, consecinta fiind o crestere mai accelerata a acestuia si in acelasi timp regenerarea firelor de par cazute.

In acest scop, uleiul de ricin va fi folosit, fara a fi amestecat cu alte produse, pentru a masa parul. Astfel, parul trebuie impartit pe suvite, pentru a avea acces la toata suprafata scalpului. Trebuie masate timp de cateva minute bune radacinile, dupa care, vom acoperi capul cu o casca pentru dus, daca avem la indemana, sau cu un prosop, si il vom lasa astfel macar cateva ore sau daca putem, chiar peste noapte. Dupa acest tratament, parul trebuie spalat foarte bine, pentru a indeparta uleiul si a nu avea neplaceri cu radacinile ingrasate. Pentru rezultate maxime, procedura trebuie repetata de cel putin 2-4 ori pe saptamana.

Ulei de ricin pentru regenerarea parului

Dupa cum spuneam, uleiul de ricin, reuseste, prin reactivarea circulatiei la nivelul scalpului, nu doar sa ajute parul sa creasca mai repede, dar si sa-l regenereze, sa ajute la cresterea firelor noi de par.

In acest scop, de obicei, uleiul de ricin se foloseste in masti facute in casa, alaturi de uleiul de cocos si de masline, cunoscute la randul lor pentru multiplele proprietati cosmetice. Cele trei tipuri de uleiuri pot fi amestecate, in proportii egale. Aceasta mixtura hranitoare se va aplica la radacina firelor de par, prin masare, dupa impartirea parului pe suvite si poate fi intins pe lungimea intregului fir de par. Dupa ce intreg scalpul va fi acoperit cu aceste uleiuri, vom infasura parul intr-un prosop. Amestecul trebuie lasat sa actioneze timp de cel putin 3 ore sau peste noapte. Dupa acest rastimp, vom spala parul, dupa care cu siguranta vom ramane uimiti de cat de matasos este si cat de usor de aranjat. Pentru rezultate optime, aceasta procedura trebuie repetata de patru ori pe saptamana, timp de cateva saptamani bune.

Ulei de ricin pentru inchiderea nuantei parului

Unele persoane cauta tot felul de leacuri naturiste pentru a-si inchide nuanta parului, fara a fi nevoie sa apeleze la produse chimice extrem de daunatoare acestuia, cum ar fi vopseaua permanenta. Si in acest sens, uleiul de ricin ajuta la obtinerea de rezulatate exceptionale. Efectul hranitor si umectant al acestei substante ajuta parul sa retina umiditatea dar si sa arate mai inchis la culoare si mai bogat.

Pentru a obtine acest efect este suficient sa amestecam o cantitate de ulei de ricin de marimea unui bob de mazare, cu cantitatea de balsam pe care o utilizam in mod frecvent si sa aplicam amestecul pe parul spalat si bine clatit. Vom lasa masca sa actioneze timp de cateva minute, dupa care vom clati din abundenta, pentru a evita efectul de ingrasare a parului. Efectul va fi unul uimitor de la prima aplicare si se va observa tot mai puternic, in timp.

Ulei de ricin pentru stralucirea parului

Toate femeile se uita cu invidie la modelele din reclame si la vedetele de pe covorul rosu, al caror par straluceste ca oglinda. Ei bine, acest efect poate fi obtinut si pe cale naturala, nu doar cu ajutorul produselor de styling scumpe si pline de chimicale, care de altfel incarca firul de par. Uleiul de ricin ne poate ajuta sa obtinem aceasta stralucire a parului, imbracand firul cu o membrana protectoare, formata din uleiuri hranitoare.

Utilizarea uleiului de ricin in loc de balsam, sau ca tratament cu ulei cald, iti poate transforma parul tern intr-unul cu aspect sanatos. Ai grija, insa, si nu exagera cu acest tratament, intrucat utilizarea sa mai frecvent de o data pe saptamana iti poate tranforma parul intr-unul uleios.

Ulei de ricin pentru stoparea caderii parului

Caderea parului este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta omul modern. Stresul, alimentatia dezechilibrata, produsele de styling folosite in exces, agresiunile zilnice la care este expus parul, duc la caderea acestuia intr-o proportie mai mare decat cea normala. Principalele cauze care duc la aceasta neplacere sunt parul slabit, deshidratat si scalpul suferind, deshidratat, sau care sufera de diverse infectii. Tocmai aici intervine cu succes uleiul de ricin, care prin proprietatile sale antibacteriene si antifungice si cu ajutorul grasimilor naturale continute indeparteaza acesti factori favorizanti ai caderii parului.

Pentru a trata infectiile pielii capului si a preveni dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor care duc la caderea parului se recomanda utilizarea uleiului de ricin de doua ori pe saptamana. Acesta trebuie aplicat pe scalp si lasat sa actioneze timp de cel putin o jumatate de ora, dupa care va fi indepartat prin spalare si clatire abundenta cu apa calda.

Ulei de ricin pentru varfurile despicate

Unul dintre principalele simptome ale unui par suferind, uscat frecvent cu fheonul la temperatura mare, intins cu placa sau aranjat cu ondulatorul, il reprezinta varfurile despicate. Acest aspect nu este doar unul care afecteaza parul din punct de vedere estetic, ci si structural, slabindu-l si facandu-l casant. In plus un par cu varfuri despicate creste mai greu si nu se poate regenera decat prin tunderea varfurilor afectate, sau cu ajutorul unor tratamente intensive. Unul dintre cele mai eficiente consta tot in utilizarea uleiul de ricin, care este plin de substante nutritive, aminoacizi esentiali, vitamina E si Omega 6, care pot patrunde in firul de par, netezind cuticulele, hidratandu-l si ajutandu-l sa-si recapete aspectul sanatos.

O masca foarte eficienta pentru tratarea varfurilor despicate se obtine in casa, dintr-o lingura de ulei de ricin, amestecat intr-un bol cu o lingura de ulei de masline si o lingurita de mustar. Amestecul se va aplica pe varfurile deterioarate si va fi lasat sa actioneze o jumatate de ora, dupa care parul va fi spalat si bine clatit.

Beneficii generale ale utilizarii uleiului de ricin pentru par

Dupa cum se poate observa, uleiul de ricin este o adevarata comoara pentru par, un produs natural, care poate fi folosit in confortul casei si care nu trebuie sa lipseasca din trusa de ingrijire a nimanui. Acesta nu are doar un rol cosmetic, dand stralucire firului de par. Prin proprietatile sale antibacteriene, antifungice si antivirale ajuta si la rezolvarea celor mai frecvente probleme ale sanatatii scalpului.

Ulei de ricin pentru inducerea travaliului

ulei de ricin

Uleiul de ricin este folosit ca ajutor la nasterea naturala inca din cele mai vechi timpuri si inca este popular in multe parti ale lumii.

Multe femei au marturisit ca aceasta substanta naturala le-a ajutat sa aiba o nastere naturala mai usoara si le-a diminuat durerile, dar nu se stie inca foarte clar carui compus sau efect al ricinului se datoreaza acest lucru. Cercetarile pe acest subiect sunt destul de limitate dar ceea ce s-a demonstrat clar este faptul ca ricinul poate avea si efecte adverse, astfel ca orice femeie gravida trebuie sa se sfatuiasca cu medicul curant sau cu moasa care o are sub observatie inainte de a-l folosi.

Istoria folosirii ricinului pentru inducerea nasterii

Nu se stie cu exactitate cand a inceput utilizarea ricinului in scopul inducerii nasterii dar, in urma cercetarilor s-a descoperit ca egiptenii antici l-ar fi utilizat inca din jurul anului 4000 inainte de Hristos. Cert este ca, de secole intregi medicii si moasele recomanda aceasta metoda naturala pentru a grabi nasterea in momentul in care sarcina a depasit cele 40 de saptamani necesare pentru dezvoltarea normala a fatului.

Dupa aceasta perioada, sanatatea copilului este periclitata, iar lichidul amniotic nu mai are calitatea necesara pentru a-l proteja. Este momentul in care medicii fie recomanda nasterea prin cezariana, fie recurgerea la anumite metode care sa induca travaliul. Dintre acestea, una dintre cele mai populare este consumul uleiului de ricin, intrucat chiar daca, de-a lungul timpului s-au descoperit si utilizat multe alte metode naturale in acest scop, foarte putine substante s-au dovedit la fel de eficiente ca ricinul.

Cat dureaza pana cand ricinul induce nasterea?

Uleiul de ricin incepe sa lucreze destul de repede dupa ingerare, iar efectele acestuia apar de obicei, chiar daca nu sunt simtite, inca din momentul in care ajunge in intestine. Multe femei, care au incercat aceasta metoda pentru a induce nasterea spun ca au inceput sa aiba contractii intr-un interval cuprins intre 1 si 3 ore, de la doza de ricin bauta la sfatul medicului. Alte femei, insa, raspund mai greu acestui tratament naturist, astfel ca timpul difera destul de mult de la o persoana la alta.

Cert este ca cele mai multe femei care au incercat aceasta metoda, spun ca a functionat,  in ciuda faptului ca medicii prefera sa apeleze la medicamente si solutii moderne pentru a grabi travaliul. Acestea insa se pot dovedi si toxice pentru fat si pot duce la sporirea durerilor specifice nasterii naturale.

De ce induce uleiul de ricin travaliul?

Una dintre utilizarile cele mai vechi ale ricinului este aceea de tratament pentru constipatie, fiind un laxativ extrem de puternic. Ingerarea unei cantitati mici din acest ulei duce la contractarea musculaturii netede a intestinelor. Aceste crampe se pot raspandi pana in zona uterului, unde vor stimula incordarea muschilor uterini si aparitia contractiilor. Cu toate acestea, nu este 100% sigur ca aceste contractii vor declansa travaliul. Este esential de retinut faptul ca uleiul de ricin actioneaza, asemenea majoritatii metodelor naturale de inducere a travaliului, doar in situatia in care corpul este pregatit pentru travaliu (sarcina este la termen, colul uterin este moale si se dilata).

Chiar daca cercetarile pe aceasta tema nu sunt foarte aprofundate, studii recente demonstreaza clar eficienta acestui produs pentru declansarea travaliului, dupa ingerarea a 60 de ml de ulei, in aproximtiv 60% dintre cazuri.

Efecte secundare ale utilizarii uleiului de ricin pentru inducerea travaliului

Similar oricarui leac, fie el naturist sau medicamentos, si uleiul de ricin poate avea efecte adverse, mai ales daca se utilizeaza in cantitati mai mari decat cele recomandate de medic sau fara monitorizarea acestuia.

Efectele secundare ale ricinului rezida din proprietatile laxative ale acestuia, dar in conditii normale acestea nu sunt prea suparatoare. Acestea pot include manifestari cum ar fi diarea, crampele abdominale, greata, crampele musculare si deshidratarea.

Crampele abdominale sunt un semn ca uleiul a ajuns in intestine, a inceput sa lucreze si in scurt timp vor incepe si contractiile. In cazul in care apare si diarea este recomandat un aport crescut de lichide pentru a nu surveni deshidratarea.

Unele femei se ingrijoareaza, gandind ca uleiul de ricin va afecta si fatul la modul la care le afecteaza si lor organismul, insa aceasta teama este una neintemeiata, avand in vedere faptul ca uleiul ajunge direct in intestine, de unde va fi eliminat, fara a avea acces si in fluxul sangvin care hraneste copilul.

Cum trebuie utilizat uleiul de ricin pentru a induce nasterea?

Uleiul de ricin poate fi achizitionat de la farmacii sau chiar din magazine, fara a fi nevoie de reteta pentru eliberarea lui. Cu toate acestea, este recomandata utilizarea lui in urma sfatului medicului si in dozele prescrise.

Dozajul in care se utilizeaza ulei de ricin pentru inducerea travaliului variaza de la 2 lingurite la 60 ml, conditie in care efectele secundare sunt minime. Intrucat gustul uleiului este destul de neplacut, iar mirosul intepator, acesta este greu de consumat ca atare, insa se poate amesteca cu un alt lichid. Multe gravide il ingereaza cu o bautura, cum ar fi un suc de fructe sau un smoothie sau poate fi combinat cu alimente reci (tinde sa actioneze mai bine cand este pastrat la rece). Trebuie sa stiti ca efectele apar in decurs de 2-6 ore, iar crampele intestinale dureaza 1-6 ore, putand astepta inca 5-24 ore pana la contractiile uterine (daca nu apar in decurs de 24 ore poate fi necesara o alta doza). Momentul optim de administrare este considerat dimineata.

Alte metode naturale de a induce travaliul

Uleiul de ricin nu este singura metoda naturala care poate fi utilizata pentru inducerea nasterii, dar este una dintre cele mai populare si mai vechi folosite de femeile din toata lumea. Pe langa aceasta, dupa depasirea a 39 de spatamani de sarcina, s-a mai demonstrat eficienta urmatoarelor:

  • mersul, care incurajeaza copilul sa se apropie de cervix;
  • sexul, intrucat orgasmul ajuta la eliberarea de oxitocina, care atrage dupa sine aparitia contractiilor;
  • acupunctura;
  • presopunctura;
  • masajul;
  • stimularea sanilor, care la randu-i cauzeaza eliminarea de oxitocina.

Cum sa folosesti ulei de ricin pentru ingrijirea pielii

ulei de ricin

Daca va doriti sa minimizati efectele trecerii timpului si aparitia ridurilor, uleiul de ricin se poate dovedi un ajutor de nadejde. Acesta stimuleaza producerea naturala de colagen, cunoscut ca un adevarat elixir al tineretii si, avand o greutate moleculara mica, poate fi absorbit foarte usor prin piele. Asta inseamna ca poate reduce liniile fine si ridurile. In acelasi timp, estompeaza petele de pe fata, pistruii, acneea, pungile de sub ochi, arsurile solare, vergeturile si uscaciunea pielii. De asemenea face minuni pentru pielea iritata.

De ce ulei de ricin pentru ingrijirea pielii?

Utilizarea uleiului de ricin bogat in nutrienti este o metoda incercata si testata in timp, eficienta pentru a obtine si pastra o piele sanatoasa si a impiedica problemele care o pot afecta.

Producatorii de produse de frumusete incearca sa ne convinga de eficacitatea acestora, pentru a ne determina sa dam bani multi pe produse care nu sunt naturale si, de multe ori, nici macar eficiente. Si asta in conditiile in care avem la indemana atatea ingrediente naturale, care ne pot asigura o stare perfecta de sanatate si frumusete. Iar unul dintre acestea este chiar uleiul de ricin, care se poate dovedi, la un pret mai mult decat rezonabil, tot ce avem nevoie pentru a ne pastra pielea catifelata, frumoasa si supla pe termen lung.

Multe dintre produsele moderne pline de promisiuni au efect cel mult in perioada in care le folosim, dupa care problemele reapar. De cealalta parte, utilizarea ricinului are efecte de durata, in primul rand pentru ca vorbim de un produs natural si apoi pentru ca acesta trateaza nu doar efectele vizibile, ci si cauzele care duc la aparitia lor.

Efectele uleiului de ricin asupra pielii

Uleiul de ricin lupta cu infectiile prin inhibarea dezvoltarii bacteriilor si ciupercilor, pe langa faptul ca acestui produs i se atribuie si proprietati anti-virale. Uleiul de ricin este un antioxidant excelent si contine multi compusi, care il fac extrem de eficient in lupta cu efectele imbatranirii. Uleiul de ricin este unul dintre cei mai buni tonici naturali si poate fi folosit pentru:

  • curatarea tenului;
  • hranirea pielii;
  • hidratarea pielii;
  • detoxifiere;
  • catifelarea pielii;
  • vindecarea infectiilor;
  • calmarea iritatiilor.

Luand in considerare toate aceste proprietati, nu este nicio surpriza faptul ca multe femei si chiar si unii barbati aleg sa foloseasca ulei de ricin pentru tratarea si intretinearea pielii si au rezultate uimitoare.

Ulei de ricin pentru ten

Pentru rezultate maxime in ceea ce priveste ingrijirea tenului, este foarte important sa folosim pentru tratamente doar ulei de ricin pur, de calitate. In general, pentru estomparea ridurilor si tonifierea tenului se utilizeaza doar ulei de ricin virgin, ceea ce inseamna ca acesta este procesat la rece si obtinut din prima presare a boabelor de ricin, fara alte adaosuri. Acesta este uleiul cel mai pur si mai calitativ, iar presarea la rece asigura pastrarea mineralelor si vitaminelor, ceea ce garanteaza beneficii maxime pentru sanatatea noastra. Asadar este esential sa folosim un produs de calitate, pentru a fi siguri de rezultate.

Putem folosi uleiul de ricin pentru o serie de probleme ale pielii, fie simplu, fie in combinatii cu alte produse naturale cu proprietati asemanatoare.

Pentru ridurile fine din jurul ochilor sau de pe gat este indicat masajul zilnic cu putin ulei de ricin pe zonele cu probleme. Uleiul de ricin poate fi folosit si pentru a atenua petele de culoare si pistruii de pe fata, considerati fermecatori de unii dar extrem de enervanti pentru altii. Pentru astfel de efecte, in mod similar, se maseaza in fiecare seara cu putin ulei zonele afectate.

Uleiul de ricin se mai foloseste impreuna cu uleiul de jojoba pentru a curata porii si a indeparta punctele negre. Cele doua tipuri de ulei se amesteca in proporţii diferite, în functie de tipul de piele. Pentru ten normal se face un amestec din 1⁄4 ulei de ricin si 3⁄4 ulei de jojoba, iar pentru ten gras, 1⁄3 ulei de ricin, 2⁄3 ulei de jojoba. Pentru a calma pielea, se poate adauga si o picatură de ulei esential de lavanda. Solutia obtinuta se aplica pe fata si se maseaza timp de 20 de minute.

La final, se acopera fata cu un prosop caldut, umezit si se lasa sa actioneze timp de cateva minute, pana se dizolva bine uleiurile si patrund in piele. Apoi se sterge fata usor cu acelasi prosop. Uleiul de jojoba poate fi inlocuit si de ulei de masline extra-virgin!

Folosirea uleiului de ricin pentru ochi

Pentru zona ochilor, unde pielea este extrem de sensibila si unde apar probleme atat cu ridurile fine, cat si cu pungile de sub ochi, uleiul de ricin se aplica astfel: seara, dupa ce am curatat bine pielea se unge zona din jurul ochilor cu putin ulei de ricin, care se lasa peste noapte sa actioneze. La trezire, pielea se va spala cu apa din abundenta. Tratamentul se va repeta mai multe zile, iar dupa o utilizare consecventa efectul va fi vizibil. Cearcanele se vor diminua, iar pielea va capata treptat un aspect mai tanar si mai sanatos.

Ulei de ricin pentru hidratarea mainilor

Mainile uscate sunt o problema extrem de frecventa si neplacuta, cu precadere in sezonul rece sau la persoanele care stau mult cu mainile in apa, ori folosesc produse chimice, de curatenie, fara a folosi manusi de menaj.

Pentru o piele catifelata, uleiul de ricin se aplica in fiecare seara pe maini, masandu-se bine unghiile si cuticulele. Pentru un efect mai rapid se recomanda acoperirea mainilor cu manusi pana dimineata, cand se va spala pielea cu un sapun bland. Efectul va fi unul uimitor: pielea va fi hidratata, unghiile vor fi stralucitoare, iar cuticulele nu vor mai fi aspre sau crapate. Acest tratament este benefic si in cazul unghiilor casante, care se exfoliaza usor.

Ulei de ricin pentru pielea intarita de pe coate si genunchi

Zonele cu piele intarite sunt extrem de neplacute, dar pot fi tratate prin masarea usoara cu ulei de ricin, urmata de acoperirea zonei timp de cel putin o ora cu o bucata de bumbac. Tratamentul trebuie repetat in fiecare seara, pana la ameliorarea sau disparitia neplacerilor. Pentru bataturi sau pielea intarita de pe talpi se recomanda, de asemenea, aplicarea de ulei de ricin si purtarea unor sosete de bumbac timp de cateva ore.

Principalul motiv pentru care se recomanda utilizarea ricinului pentru tratarea infectiilor pielii il reprezinta proprietatile anti-inflamatoare ale acestuia. Produsul calmeaza pielea inflamata si iritata, reduce durerea si mancarimea, in tmp ce proprietatile anti-bacteriene si anti-fungice ajuta la eradicarea tuturor agentilor patogeni. Toate acestea ajuta la grabirea procesului de vindecare a pielii. Astfel, uleiul de ricin si-a dovedit utilitatea in tratarea sau macar in ameliorarea tuturor problemelor mai jos mentionate:

  • acnee;
  • alunite;
  • negi;
  • cicatrice;
  • piele intarita;
  • iritatii ale pielii;
  • taieturi minore;
  • infectii fungice;
  • chisturi seboreice;
  • pete cauzate de boli ale ficatului sau de imbatranire;
  • vergeturi.

In concluzie, uleiul de ricin este un adevarat elixir minune pentru piele. Efectele sale au fost demonstrate in timp, iar faptul ca dupa sute de ani este inca folosit, in detrimentul miilor de produse pe care industria cosmetica ni le ofera, este o dovada a calitatilor sale exceptionale.

Ulei de ricin pentru tratarea constipatiei

ulei de ricin

Constipatia este una dintre neplacerile pe care sedentarismul si alimentatia necorespunzatoare o cauzeaza in viata omului modern. Multe persoane aleg sa lupte cu aceasta problema extrem de neplacuta cu ajutorul medicatiei, altele incearca sa o rezolve printr-o alimentatie bogata in fibre, iar altii recurg la ajutorul produselor naturiste, mai ales atunci cand problema s-a cronicizat.

Unul dintre acestea este uleiul de ricin, folosit in acest scop inca din Antichitate. Acesta si-a dovedit utilitatea in timp fiind inca considerat un laxativ util in vindecarea a diverse probleme gastrointestinale, printre care si constipatia. In prezent medicii sunt de acord cu administrarea pe termen scurt a uleiului de ricin in tulburarile stomacului. Ricinul este o planta bogata in antioxianti si acizi grasi, fapt ce face din uleiul obtinut din semintele sale un emolient si hidratant natural, caracteristici benefice in cazul constipatiei.

Uleiul de ricin este indicat in tratamentul constipatiei in primul rand pentru capacitatea sa de a stimula miscarile normale ale instestinelor mari si mici (motilitatea intestinala), dar si pentru curatarea si eliminarea reziduurilor din colon.

Utilizat pentru constipatie, uleiul de ricin are rezultate rapide si actioneaza la 4-5 ore de la ingestie, dar este indicat sfatul medicului in privinta utilizarii sale si a dozajului, atat in cazul adultilor, cat si al copiilor. Este indicat ca acest tratament sa fie urmat maxim 5 zile consecutiv, ca o solutie temporara sau ajutatoare. Daca simptomele specifice constipatiei persista si dupa aceasta perioada se va consulta medicul specialist pentru a se recomanda un tratament complex.

Trebuie stopat consumul de ulei de ricin pentru a trata constipatia si, in general, orice problema, daca apar reactii adverse cum ar fi: crampe, varsaturi sau greata. Daca sunt respectate toate aceste precautii, uleiul de ricin se va dovedi o solutie ideala, naturala si simpla pentru tratarea constipatiei si curatarea peretilor intestinali.

Uleiul de ricin calmeaza durerile nervului sciatic

ulei de ricin

O alta calitate a uleiului de ricin, care il face extrem de apreciat, este faptul ca, in anumite combinatii, reuseste sa calmeze neplacerile cauzate de sciatica, afectiune a coloanei vertebrale extrem de dureroasa.

Nervul sciatic este cel mai lung nerv. Localizat in zona inferioara a spatelui, el se extinde catre fesa si spre membrele inferioare. In cazul in care acesta sufera, daca este afectat de sciatica, orice miscare devine dureroasa si dificil de realizat. Transportarea unor obiecte grele, compresia radacinii nervului sciatic provocata de diverse tipuri de leziuni, ingustarea canalului vertebral, prezenta osteofitelor, a infectiilor, supraponderabilitatea, mentinerea unei posturi incorecte sau presiunea exercitata asupra unei tumori ar putea fi unele dintre cauzele aceste afectiuni.

Uleiul de ricin este un tratament naturist ideal pentru aceasta afectiune, acesta reusind sa reduca inflamatia specifica bolii. Majoritatea acizilor grasi din compozitia sa contin acid ricinoleic cu efecte antiinflamatorii.

Aplicarea frecventa si constanta a uleiului de ricin pe zona afectata va ameliora in mod evident simptomele caracteristice sciaticii. Pentru diminuarea durerii, se va turna o cantitate mica de ulei de ricin pe o panza de bumbac, care se va aplica pe partea inferioara a spatelui. Aceasta trebuie acoperita cu un tampon incalzit, timp de 20 de minute, iar intreaga procedura se va repeta la interval de doua ore.

Rezulatate bune se pot obtine si prin simpla aplicare a uleiului de ricin caldut pe zona afectata.

Rolul dezinfectant al ricinului

Un rol mai putin cunoscut al uleiului de ricin, insa dovedit in timp, este acela dezinfectant. Acest produs este utilizat de secole pentru probleme ale cavitatii bucale sau pentru toaletarea ranilor deschise. Acidul ricinoleic este cel care il recomanda si de aceasta data prin proprietatile sale antimicrobiene.

Uleiul de ricin s-a dovedit util si pentru tratarea infectiilor vaginale si ale vezicii si este utilizat cu succes si in lupta impotriva infectiilor fungice.

De asemenea uleiul de ricin lupta cu succes si impotriva parazitilor intestinali. Pentru a trata aceasta problema, ricinul este utilizat in combinatie cu semintele de dovleac. Dimineata, pe stomacul gol, se vor ingera pana la 200 de grame de seminte de dovleac, iar apoi doua linguri de ulei de ricin. Aceasta cura naturista trebuie urmata timp de o saptamana.

Ulei de ricin – efecte secundare

Uleiul de ricin, asemeni oricarei alte substante, trebuie consumat cu moderatie. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza, persoanele care sufera de blocaj intestinal, afectiuni inflamatorii ale intestinelor, apendicita sau dureri abdominale vor consuma acest produs doar dupa sfatul si supravegherea medicului. Tineti cont ca, in cantitati mari, consumul de ulei de ricin este daunator organismului uman si poate cauza reactii severe. Printre cele mei frecvente se numara crampele abdominale, diareea, ametelile, halucinatiile, greata, durerile in piept sau mancarimi ale pielii.

Dupa cum am vazut, uleiul de ricin este o adevarata minune a naturii. Uleiul obtinut prin presarea la rece a semintelor de ricin si-a dovedit, de-a lungul secolelor, utilitatea pentru ameliorarea si tratarea mai multor probleme de sanatate printre care constipatia, infectiile fungice, probleme ale pielii.

Asadar, ricinul nu este doar un laxativ foarte eficient, dar are si efect antiinflamator, antiviral si antifungic. Produsul poate fi folosit in cazul taieturilor minore, arsurilor solare si previne aparitia unor boli de piele cum ar fi acneea sau eczemele. Un alt avantaj este ca uleiul de ricin este un emolient natural care stimuleaza productia de colagen si elastina care contribuie la hidratarea si mentinerea umiditatii si tineretii pielii.

Astfel, are un rol important in tratamentul ridurilor, repararea si intinerirea pielii, contribuind la mentinerea aspectului neted al acesteia. Aplicat in mod regulat, uleiul de ricin ajuta la diminuarea cearcanelor de sub ochi.

In plus, ricinul si-a dovedit eficienta ca adjuvant in tratarea unor probleme de sanatate majore. Poate induce travaliul in cazul sarcinilor care au depasit termenul, amelioreaza durerile asociate sciaticii, stimuleaza activitatea sistemului limfatic responsabil cu eliminarea deseurilor metabolice ale organismului, estompeaza inflamatia si durerea asociate artritei si ajuta in tratarea cazurilor severe de cadere a parului.

Mai mult decat atat, se considera ca acest panaceu poate avea efect si in cazul unor probleme neurologice cum ar fi boala Parkinson, scleroza multipla si paralizia cerebrala.

Gratie multiplelor avantaje pentru sanatate oferite de acest produs 100% natural, care poate fi achizitionat din orice farmacie sau Plafar, la sume modice, nu este de mirare ca uleiul de ricin inca se numara printre cel mai des utilizate tipuri de ulei. Este un remediu valoros, natural, care poate imbunatati conditia fizica a corpului si care ii ofera rezistenta si frumusete.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.