Produse bio sau la ce recurgem cand totul in jur este “cosmetizat”?
„Bio” este deja un cuvant atat de des folosit incat s-a uzat si si-a pierdut semnificatia. Bio nu reprezinta o fita (desi multa lume a transformat acest concept intr-un “moft”), ci o portita de scapare (poate unica!) intr-o lume etichetata cu atributul de “artificial”.
Viata, in ziua de astazi, este o alergatura dupa fericire, bani, succes… mancam pe fuga, ne imbracam pe fuga, ne aranjam pe fuga, ne consumam…pe fuga. Si, in acest ritm, pe ultimul loc este tocmai sanatatea…
Produse bio – Nu tot ce e bio se mananca!
Ce inseamna „bio”? Este “bio” acelasi lucru cu “ecologic” sau “natural”? Ce conditii trebuie sa indeplineasca produsele pentru a fi considerate produse bio?
Conform unui studiu publicat de Mediafax, peste 60% dintre romanii care spun ca au consumat produse bio, le confunda cu legumele si fructele cumparate din supermarket sau din piata, iar 84% dintre cei chestionati cred ca bio inseamna calitatea unui produs de a nu polua mediul inconjurator…Nimic mai neadevarat…
Pentru a fi bio, un produs trebuie sa fie monotorizat de un organism independent de certificare, care-i va urmari evolutia de la productie si pana la asezarea pe raft. Nu este de ajuns sa aiba scris “bio” pe el, ci este necesar ca din intreg procesul de productie sa fie excluse pesticidele, fertilizatorii, aromele artificiale, organismele modificate genetic, E-urile si altele de acest tip. Acum ce ziceti? Credeti ca ati consumat numai produse bio? 😉
Si cosmeticele pot fi bio, dar si ecologice sau “naturale”. Diferenta? Cele bio au minim 95% ingrediente din plante crescute fara chimicale, cele ecologice – 50%, iar cele “naturale”…sunt naturale doar cu titlul, pentru ca se fac din extracte vegetale, fara a tine cont de locul si modul de crestere al plantelor.
Necesarul pentru (si de) produse bio
Ok, te-ai hotarat sa traiesti sanatos si vrei sa consumi, evident, produse bio. Dar cum te asiguri ca ceea ce cumperi nu este o “facatura”, dat fiind si pretul lor destul de ridicat (si multimea celor care vor sa faca bani frumosi de pe urma acestui curent, vanzand doar ambalaje)?
Citesti eticheta! Iata un sfat pe care nu l-as fi dat acum cativa ani cand in Romania, cand nu existau produse bio. De ce? Pentru ca atunci, daca te intrebai ce este un aliment si citeai “descrierea”, ai fi putut spune foarte usor ca “E…..E,E,E,E,E,E”. Si nu aveai alternativa.
Acum insa, trebuie sa stii ca pe eticheta de pe produse bio este necesar sa gasesti 2 lucruri: numele institutului care a eliberat certificatul si insemnul “AE”, adica “agricultura ecologica” (sau eticheta Bio-Siegel). De asemenea, trebuie sa stii ca termenul de valabilitate pentru produse bio este mai redus datorita inlocuirii conservantilor sintetici cu unii naturali. Cu alte cuvinte, ce e bun se strica mai repede! Nu invers!
De ce produse bio?
Pentru ca masti cu aer curat nu s-au inventat, pentru ca pentru niciun tip de apa nu poti baga mana-n foc…macar ceea ce mancam/ folosim/ imbracam si asupra caruia avem putere de decizie sa fie sanatos!
Si produse ca hainele sau cosmeticele bio sunt foarte importante pentru sanatatea noastra! Trebuie sa ai grija cu ce te dai pe piele pentru s-ar putea sa-ti intre-n organism: mai precis, 60% dintre substantele cu care pielea noastra intra in contact! Chimicalele din imbracaminte pot avea repercusiuni grave, mai ales asupra copiilor (cancerul, dizabilitatile sau intarzierea in dezvoltare sunt doar cateva).
Produse bio sunt ca “o gura de aer” pentru toata lumea, dar mai ales pentru copii si pentru femeile insarcinate. Adica situatiile in care ne putem hrani noi copiii, ca apoi scapa in lumea cea mare si sintetica…