Remedii naturiste pentru raceala – tot ce nu stiai despre ele

5
(1)

Nu e om care sa se poata lauda ca nu a dat ochii nici macar o data-n viata cu buclucasii virusi ai racelii. Cei mai multi dintre noi pica secerati la schimbarea anotimpului cald cu cel rece, sau din contra, la primele raze de soare maturate de vantul de primavara.

Mai sunt, desigur si persoane speciale, care reusesc sa pice la pat cu febra arzatoare in zilele caniculare de vara. Cum-necum, cam toti stim cat de neplacut e sa-ti dogoreasca fruntea mai rau decat caloriferul, sa ai in loc de nas un robinet defect, cu garniturile stricate, iar capul sa zumzaie, de parca ar fi cotropit de un roi de albine si sa fie mai greu decat galeata cu apa a bunicii.

Rare sunt persoanele care, in asemenea cazuri, se urnesc spre medic. Cei mai multi dintre noi stim deja cam ce am putea cumpara din farmacii, sau mergem direct la sertarul cu pastile in cautarea panaceului salvator. Mare greseala, spun medicii, care ne avertizeaza tot mai mult in ultimii ani ca automedicatia poate avea efecte extrem de neplacute asupra organismului nostru. Si asta cu atat mai mult cu cat multi suferinzi considera ca durerea le va fi luata cu mana de un antibiotic, care in cele mai multe cazuri nu are nicio legatura cu boala lor, in schimb ajuta in timp la dezvoltarea unor afectiuni rezistente la medicatie.

Remedii naturiste pentru raceala – solutiile oferite de natura

Exista si o alta categorie, a persoanelor care inca n-au uitat de leacurile bunicii, incepand cu terciul cu mamaliga calda, cartofii imbibati in alcool, sosetele cu otet sau traditionala tuica fiarta cu piper. Exista insa si alte remedii naturiste, care si-au dovedit eficienta in timp si pe care chiar si medicii le recomanda in situatii de raceala cu nabadai, dar fara complicatii.

Usturoiul este capul de afis atat in ceea ce priveste tratarea cat si preventia racelilor, infectiilor sau afectiunilor inflamatorii.

remedii naturiste pentru raceala

Recunoscut din cele mai vechi timpuri pentru efectul sau vindecator acest super-aliat al organismului este considerat un antibiotic natural, cu efect puternic antiviral.

In prezenta sucului sau, germenii de raceli, gripe si viroze au sanse minime de supravietuire. Un singur miligram de usturoi are aceeasi putere ca douazeci si cinci de unitati de penicilina, in principal datorita continutului de alicina. Aceasta este o substanta antimicrobiana, care actioneaza ca un antibiotic natural, extrem de eficient in lupta impotriva virusilor si infectiilor puternice. In plus, usturoiul reprezinta si o sursa importanta de antioxidanti, astfel reusind sa protejeze organismul de actiunea bacteriilor si a radicalilor liberi din sange, asigurand protectia sistemului imunitar.

Vitamina C este un compus care, de asemenea ,se poate lauda cu rolul sau minune in construirea unui sistem imunitar puternic si indepartarea simptomelor neplacute ale racelii. Cele mai mari continuturi de vitamina C pot fi gasite in patrunjel, kiwi, macese, fructe de padure si lamai, care de obicei sunt incluse pe timpul iernii in alimentatie si sunt consumate intensiv de sustinatorii medicinei naturiste, in perioadele de imbolnavire.

remedii naturiste pentru raceala

Multa vreme s-a considerat ca vitamina C este cel mai eficient leac impotriva racelii. Studiile recente nuanteaza aceasta informatie. Se pare ca un consum frecvent, obisnuit de vitamina C nu are un efect semnificativ in preventie, insa in mod clar reuseste sa scurteze mult perioada racelii prin efectul sau de antioxidant. In schimb, se pare ca efecte miraculoase pot obtine oamenii care au fost supusi pe termen scurt unui stres fizic intensiv, mai ales daca nu au o dieta adecvata si urmeaza o cura cu aceasta vitamina.

Zincul este un mineral esential, cel mai important atunci cand vine vorba despre imunitate. Consumul de zinc din alimente sau din suplimente alimentare are efecte benefice atat asupra sistemului imunitar, cat si asupra timpului de vindecare a bolilor. Specialistii sustin ca zincul ar fi cea mai eficienta metoda de tratament a racelii comune, care pe deasupra ajuta si la imbunatatirea memoriei si la cresterea sensibilitatii senzoriale. Acest mineral poate fi gasit in alimente ca semintele de dovleac, seminte de susan, seminte de floarea soarelui, seminte de pin, fasole neagra, crabi si stridii.

remedii naturiste pentru raceala

Extractul de soc are de asemena efecte benefice asupra organismului, mai ales in sezonul rece. Potrivit studiilor, se pare ca sucul de soc inhiba virusul gripal si reduce durata simptomelor bolii. In plus, acesta are rolul de a stimula sistemul imunitar pentru a lupta impotriva virusilor. Mai mult decat atat, socul are efect antiinflamator si astfel ajuta si la reducerea congestiei sinusurilor. Socul poate fi consumat atat ca suc, sirop, tinctura sau capsule.

remedii naturiste pentru raceala

Ghimbirul, mai putin cunoscut sau utilizat in tara noastra pana de curand, si-a castigat locul in topul alimentelor naturale cu multiple beneficii pentru sanatate. De altfel, chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale in dietoterapie, alaturi de otetul de orez, vinul de orez, sare si miere. Prin continutul sau bogat in uleiuri volatile si substante antiinflamatorii, ghimbirul este un remediu excelent pentru raceli sezoniere si gripe, fiind utilizat pentru inflamatiile gatului, raguseala, febra si chiar tuse atat sub forma de ceaiuri, sirop sau pulbere fina.

remedii naturiste pentru raceala

Echinaceea este o planta folosita, asemenea usturoiului, de sute de ani pentru virtutile sale pentru sanatate. Se pare ca aceasta, adaugata zilnic in dieta, intareste sistemul imunitar si combate infectiile. Desi in trecut echinaceea era utilizata cu precadere pentru tratarea ranilor deschise, difteriei sau otravirilor, in zilele noastre este cunoscuta mai ales pentru efectele sale puternic antigripale.

remedii naturiste pentru raceala

Ceaiul verde este un alt antibiotic natural, extrem de benefic pentru organismul uman prin efectul sau antioxidant. Aceasta planta contine o gama variata de polifenoli care, dizolvati in apa, actioneaza asemenea unor antibiotice prietenoase cu organismul, fara efect neplacut pentru flora intestinala. In afara faptului ca ceaiul verde este recomandat dimineata pentru a inlocui cafeaua, acesta este un rezervor natural de vitamine (complexul de vitamine B, A, E, C) si minerale (fier, calciu, fosfor si potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide si alcaloizi care asigura stimularea sistemului imunitar si astfel creste rezistenta organismului in lupta cu infectiile.

remedii naturiste pentru raceala

Probioticele, microorganisme vii denumite şi bacterii benefice, au parte de tot mai multa atentie din partea cercetatorilor, in ultimii ani. Acestea se regasesc in proportie covarsitoare in organismul nostru, la nivelul tractului intestinal.

Multa vreme s-a considerat ca rolul lor este important in ceea ce priveste doar flora intestinala si functionarea sistemului digestiv, insa cercetarile au demonstrat ca au aplicatii mult mai extinse si extrem de importante pentru organism. Practic, s-a demonstrat ca acestea au efect benefic si in ceea ce priveste imunitatea, iar mecanismul functionarii lor in acest sens este unul simplu.

remedii naturiste pentru raceala

Cand probioticele repara flora bacteriana intestinala, ele permit sistemului imunitar sa isi recapete forta si sa lupte mai eficient cu agentii patogeni si toxinele. In acelasi timp cresc si numarul imunoglobulinelor, celule imunitare esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor. Studiile de specialitate confirma ca probioticele imbunatatesc procesul de inglobare si de digerare a bacteriilor si a altor corpuri straine din organism, respectiv capacitatea globulelor albe de a distruge germenii, precum virusul influenza, care se face responsabil pentru racelile comune.

Mai mult decat atat, probioticele s-au dovedit eficiente si in scurtarea duratei si severitatii gripelor si racelilor, imbunatatind totodata raspunsul organismului la vaccinarea antigripala. Bacteriile benefice cresc productia unor anticorpi specifici care combat antigenii produsi de virusurile gripale, protejand organismul de acutizarea infectiilor virale.

Este important de subliniat faptul ca doar o parte dintre probiotice au aceste efecte benefice, iar acestea se regasesc cu precadere in alimente obtinute in urma fermentarii. Vorbim aici despre iaurt, cas dulce, muraturi in sare sau kefir.

Supa de pui apare in mai toate filmele in care cineva raceste si multa vreme a parut doar o dulcegarie, menita a crea un liant intre oameni sau un pretext de a vizita o persoana suferinda. Ei, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa, ci toata povestea asta chiar are ceva sustinere medicala. Supa are un rol important in hidratare, in primul rand, mai ales in acele momente in care nu simti nevoia sa bei sau sa mananci. In plus, acest lichid binefacator ajuta la eliminarea secretiilor, iar prin continutul de legume asigura si un aport important de vitamine. Considerata in trecut penicilina evreiasca, supa de pui spala corpul de  microbii care au declansat raceala si scoate la suprafata mucozitatile, ajutand la eliminarea lor din caile respiratorii.

remedii naturiste pentru raceala

Un studiu recent demonstreaza ca una dintre substantele prezente in aceasta supa delicioasa, carnozina, ajuta organismul sa faca fata primului atac al virusilor, crescand apararea imunitara. Un alt studiu a aratat ca aceasta supa are si proprietati revigorante si stimuleaza functia globulelor albe de a combate infectiile.

In general, lichidele calde si mai ales ceaiurile de plante indulcite cu miere au efect benefic in decongestionarea sinusurilor si in ameliorarea starii generale a organismului.

Asadar, stiind toate astea, poate ca data viitoare nu ne vom mai repezi la foliile cu medicamente, incercand sa ne amelioram suferinta si disconfortul, ci vom incerca leacuri mai prietenoase cu organismul nostru, care sa nu ne faca mai mult rau decat bine.

Sursa:  http://www.healthline.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.