Cand ne uitam in jurul nostru vedem ca oamenii se imbolnavesc din ce in ce mai des si iau tot mai multe medicamente. Iar aruncand o privire mai atenta asupra afectiunilor care ii aduc cel mai des la medic – artrite, afectiuni cardiovasculare, diabet, tensiune arteriala crescuta, astm concluzionam ca trebuie sa facem schimbari in stilul nostru de viata. Vinovate pentru majoritatea bolilor omului modern sunt inflamatiile.
Ajungem astfel la concluzia ca trebuie sa eliminam din viata noastra orice factor care favorizeaza procesele inflamatoare. Cel mai la indemana ne sta sa eliminam anumiti factori alimentari nocivi. Studiile au dovedit ca acest lucru ar putea nu doar sa ne amelioreze starea de sanatate ci sa contribuie inclusiv la tratarea acestor afectiuni.
Ce presupune procesul inflamator
Inflamatia, ca functie a organismului, nu reprezinta neaparat un aspect negativ. Atunci cand organismul este ranit sau bolnav, sistemul limfatic, responsabil de functiile imunitare, vine in ajutor, actionand in zona afectata cu o armata de celule albe care cr esc fluxul sanguin.
Acest efort suplimentar concentrat pe zona respectiva poate fi insotit de roseata, unflaturi, senzatia de cald, durere si disconfort. Probabil toti am vazut chiar pe pielea noastra raspunsul sistemului imunitar in actiune, atunci cand o zgarietura sau o rana in general devine pufoasa in jur, in timp ce sangele isi mareste fluxul. Inflamatia intr-un corp sanatos este raspunsul normal si eficient al sistemului imunitar, care ajuta vindecarea.
Din pacate insa, nu aceasta este intreaga poveste. Atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat ataca tesuturile sanatoase, moment in care persoana afectata poate suferi din cauza unor afectiuni autoimune, iar dereglarile se pot manifesta in zone sanatoase ale organismului, cum ar fi intestinele. Acesta este si cazul simptomelor care sunt specifice artritei, fibromialgiei, bolii celiace si sindromului intestinului iritabil.
Pentru bolile care nu sunt autoimune, inflamatia inca poate fi considerata ca o reactie normala si utila a sistemului limfatic, care incearca sa vindece o zona afectata.
In ciuda legaturii existente intre inflamatie si diverse boli ca si cea dintre dieta si acest proces (pe care o vom dezvolta in cele ce urmeaza), dieta nu este mereu luata in conseiderare atunci cand vorbim despre factorii de risc. Iar studiile au demonstrat ca oamenii tind sa respinga o dieta antiinflamatoare, reticenti la ameliorirarile pe care aceasta le-ar putea avea. In schimb, pacientii care au eliminat din regimul lor de viata alimentele care provoaca inflamatii in organism, au simtit in scurt timp o imbunatatire a starii de sanatate.
Dieta antiinflamatoare
In urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca alimentatia este, in mod clar, un factor determinant sau cel putin agravant al procesului inflamator, astfel incat se impune o dieta echilibrata pentru o stare optima de sanatate.
In timp ce dieta moderna poate furniza suficienta energie si poate regla anumite deficiente, consumul caloric excesiv si materiile prime rafinate, indulcitorii, colorantii si conservantii folositi pot duce la aparitia sau agravarea inflamatiilor, ingreunarea controlului infectiilor, cresterea ratei cancerelor si cresterea riscului de alergii si boli autoimune.
Pentru a trece la o dieta antiinflamatoare si la consumul de alimente cu acest rol, in primul rand trebuie sa ne tinem la distanta de alimentele supra-procesate, de dietele dezechilibrate si sa adoptam vechiul stil de viata mediteranean. Asta presupune consumul de fructe si legume din belsug dar si de alimente bogate in omega 3, in dauna carnii rosii si a alimentelor pline de de aditivi.
Printre numerosii compusi din produsele proaspete, exista cateva categorii generale benefice pentru organism, printre care pe locuri fruntase se situeaza:
- antioxidantii;
- mineralele;
- acizi grasi esentiali.
Ceea ce ramane evident in orice permutare privind alimentele necesare unui stil de viata sanatos este necesitatea de a manca fructe si legume crude in cantitati mari, carne bio si seminte bogate in acizi omega 3. Dovezile medicale o spun clar, aceste alimente cu efect antioxidant puternic pot regla sistemul imunitar, avand un impact mare asupra felului in care inflamatiile ne afecteaza organismul si viata in general.
Top alimente cu rol antiinflamator
Schimbarile mici, graduale sunt de obicei mai simplu de facut, mai durabile si mai usor de suportat de organism, care se poate adapta mai usor acestora decat modificarilor radicale. Asa ca, decat sa arunci tot ce ai prin frigider si dulapuri si sa-ti modifici drastic obiceiurile de cumparare de pe o zi pe alta, ai putea incerca sa iti schimbi treptat dieta, dupa politica pasilor marunti. Pentru mai multe sanse de reusita repeta-ti mereu faptul ca schimbarea stilului alimentar este cel mai simplu mod de a-ti recapata sanatatea. Iar indata ce vei gasi alimente pe care sa le tolerezi cu placere, in locul celor nocive, vei putea face schimbarile necesare, fara sa ai senzatia ca te privezi de ceva bun, ci fiind constienta de faptul ca iti face un mare bine. Iata care sunt top 7 alimente cu rol antiinflamator:
1. Verdeturile
Sertarul destinat legumelor si fructelor este primul spatiu din frigider care trebuie umplut sistematic, in momentul in care te lupti cu inflamatiile. Aceste produse naturale, in stare cruda si cat mai putin tratate, sunt pline de antioxidanti benefici care ajuta celulele sa-si recapete sanatatea. De asemenea, contin si cantitati mari de flavonoizi, care au rol antiinflamator. Asadar, salatele, shake-urile cu verdeturi cum ar fi: spanac, salata verde, kale, patrunjel, amestecurile de radacinoase, toate acestea sunt adevarate elixiruri pentru organism.
2. Varza chinezeasca
Desi mai putin cunoscuta si nu prea des gasita in magazinele romanesti, varza chinezeasca este o sursa excelenta de antioxidanti, vitamine si minerale. Contine 27% din necesarul de vitamina A si 75% din cel de vitamina C.
3. Telina
Studii farmaceutice recente au demonstrat ca telina are un puternic rol antioxidant si antiiflamator. Consumul acestei radacinoase regleaza tensiunea arteriala si nivelul colesterolului si previne afectiunile cardiace. Semintele de telina au la randul lor proprietati impresionante in ceea ce priveste scaderea inflamatiilor si lupta cu infectiile bacteriene.
4. Sfecla
Cel mai vizibil simbol al unui aliment plin de antioxidanti este culoarea sa intensa, iar sfecla este lesne de identificat din acest punct de vedere. Substantele pe care le contine sprijina refacerea celulelor deteriorate de inflamatii. De asemenea, consumul regulat de sfecla aduce organismului un aport important de potasiu si magneziu. Iar acesta este un plus si prin prisma faptului ca deficientele de magneziu sunt in general corelate cu procese inflamatorii.
5. Broccoli
Fie ca ne place sau nu cum arata, cum miroase sau ce gust are, trebuie sa recunoastem faptul ca broccoli este un adevarat aliat al unei vieti sanatoase si nu poate lipsi din dieta noastra. De altfel, acesta face parte, alaturi de conopida, varza si diverse alte variatii din familia cruciferelor recunoscute pentru rolul lor antioxidant si recomandate in dieta persoanelor care sufera de diverse tipuri de cancer.
Broccoli are si un continut bogat de potasiu si magneziu, iar antioxidantii din compozitia sa sunt unele dintre cele mai puternice substante antiinflamatoare gasite in natura. Astfel, aceasta leguma reuseste sa scada in mod uimitor stresul oxidativ si ajuta in lupta cu afectiunile inflamatorii cronice si, asa cum spuneam, cu tumorile.
6. Afine
Una dintre substantele cele mai puternice in lupta cu procesele inflamatoare este quercetina, gasita in citrice, masline si fructele de padure. Dintre fructele mici, de padure, afinele sunt principalele detinatoare ale acestei substante in cantitati mari, asa ca specialistii ne sfatuiesc sa le integram in rutina noastra alimentara. Aceasta nu doar ca va opri procesele inflamatorii, dar va incetini in acelasi timp si deteriorarea cognitiva, imbunatatind memoria si functiile motorii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca fructele de padure, in general protejeaza organismul de stresul oxidativ si reduc inflamatiile.
7. Ananasul
Ananansul este cunoscut pentru efectele sale terapeutice si pentru continutul mare de vitaminele C și B1 dar si de bromelaina, o enzima digestiva cu proprietati antiinflamatoare, folosita incepand cu anii ’50 in tratarea unei game largi de afectiuni, de la rani usoare la boli cardiace. Bromelaina este un agent antiinflamator puternic care poate reduce durerile şi favorizeaza refacerea tesuturilor, reducand actiunea hormonului prostaglandina, care produce durere si inflamatie.
Acestea sunt doar cateva dintre alimentele care ne ajuta in lupta cu inflamatiile si care trebuie incluse in alimentatie, in locul celor procesate in exces. Pentru ca un stil de viata sanatos face mai bine de jumatate dintr-un corp sanatos.