Ghid de compostare la domiciliu. Nimic nu e atat de greu pe cat pare!

0
(0)

Compostarea nu reduce doar cantitatea de gunoi care ajunge la gropile locale de gunoi, ci imbunatateste si felul in care arata gradina ta de acasa.

Potrivit EPA, Agentia pentru Protectia Mediului, compostul este un material organic ce poate fi adaugat in sol pentru a ajuta plantele sa creasca. Asta inseamna, deci, o productie mai buna, flori mai frumoase, si o gradina mai sanatoasa de care te poti bucura fara costuri suplimentare, odata ce incepi sa reduci din reziduurile familiei si sa le transformi in hrana pentru plante.
Urmeaza pasii simpli despre care vom vorbi in cele ce urmeaza si vei fi uimit de schimbarea din gradina ta. In plus, cantitatea de gunoi pe care o arunci se va reduce drastic!

De ce ar trebui sa compostezi?

Ghid de compostare la domiciliu. Nimic nu e atat de greu pe cat pare! 1

Compostarea este unul dintre cele mai eficiente moduri in care poti minimiza cantitatea de gunoi pe care familia ta o trimite constant la gropile de gunoi. Aproximativ 30% din ceea ce aruncam la gunoi sunt resturi alimentare si deseuri de gradina, potrivit EPA. Compostarea nu reduce doar gazul metan, factorul major de incalzire globala, ci reuseste si sa controleze mirosurile de la tomberoanele de gunoi. Iar cea mai mare rasplata pentru compostare este ca vei avea un ingrasamant pe care il poti utiliza fie pentru propria gradina, fie il poti dona unei cauze ecologice pe care o sustii.

Cum pot face un cos pentru compostare?

Daca esti interesat sa incepi sa compostezi, primul pas este sa alegi un spatiu exterior in care sa o faci: vei avea nevoie de cel putin 30 de cm patrati, sau de un cos de gunoi. O alegere foarte buna este un cos inchis ermetic, mai ales daca iti faci griji pentru modul in care va arata gramada ta de compost sau, si mai rau, pentru mirosul pe care il va emana! Poti face cu usurinta un container, sau poti comanda unul online, insa vei gasi destule variante si la magazinele locale de articole casnice sau de gradinarit. Cauta un cos care sa aiba un diametru de 30 de cm si nu mai inalt decat nivelul taliei tale. Foloseste sarma sau garduri pentru a proteja cosul de compostare de animalele din gospodarie sau de cele salbatice care ar putea ajunge la el.

Ce poti composta?

Ghid de compostare la domiciliu. Nimic nu e atat de greu pe cat pare! 2

Poti adauga in cosul de compostare aproximativ orice reziduu din bucatarie si din gradina – unele dintre materiile organice surprinzatoare pe care le poti composta sunt cojile de oua, florile taiate, zatul de cafea si hartiile de filtru, ziarele vechi, ceaiul si pliculetele de ceai, parul de animale sau uman, scobitorile si chiar betele de chibrituri.

cTot secretul este sa iti gestionezi compostul in asa fel incat sa ai cantitati egale de reziduuri verzi si reziduuri maro, astfel incat intregul mix sa se mentina sanatos. Reziduurile verzi includ materie umeda precum fructe si legume, in timp ce reziduurile maro includ materie uscata, precum resturi de lemn, frunze uscate sau chiar ziare vechi. Mentinerea acestui echilibru este importanta deoarece materiile maro sunt bogate in carbon, hranind organismele, iar materiile verzi furnizeaza nitrogen, cheia pentru construirea structurii celulare a noului sol.
Compostul tau necesita, de asemenea, oxigen si umezeala. Fara aer, gramada ta va incepe sa putrezeasca si sa miroasa. Umiditatea ajuta la descompunere: stropeste, asadar, compostul din cand in cand cu cu apa, daca ti se pare ca resturile tale nu sunt destul de ude. Cu amestecul corect, compostul tau ar trebui sa miroasa doar a reziduuri de pamant.

Exista ceva ce nu poti composta?

Desi si ele sunt compostabile, produsele animale sau lactate (chiar si oasele de animale) vor incepe sa miroasa si sa atraga daunatori, asa ca cel mai bine ar fi sa le arunci la cosul de gunoi obisnuit. Acelasi lucru este valabil si pentru grasimi, uleiuri si reziduuri de la animale. De asemenea, daca ai o planta bolnava sau afectata de insecte, nu o adauga la gramada de compost, pentru ca il poate contamina, facandu-l neutilizabil.

Cat dureaza compostarea?

In cateva saptamani, resturile tale alimentare se vor transforma in pamant. Intoarce mixul in fiecare saptamana sau o data la doua saptamani cu o lopata sau cu o furca de gradina, pentru a-l amesteca. Daca nu vezi niciun progres dupa cateva saptamani, adauga mai mult material verde si asigura-te ca mentii gramasa umeda.
Daca este mirositoare si uda, adauga mai mult material maro si intoarce compostul mai des. De asemenea, rupe in bucati mici orice fel de material de mari dimensiuni, precum ramurile de copaci, in asa fel incat aerul sa poata circula. Compostul este gata atunci cand arata si miroase ca pamantul.

Cum poti utiliza compostul?

Ghid de compostare la domiciliu. Nimic nu e atat de greu pe cat pare! 3

Amesteca-l in straturile din gradina sau pune-l peste acestea. Nu uita, compostul nu este un inlocuitor pentru solul tau, ci mai degraba un ingrasamant natural care hraneste solul si plantele pe care le ai deja in gradina, asa ca adauga-l de aproximtiv doua ori pe an pentru rezultatele cele mai bune.

Poti composta in casa?

Sigur ca da! Fie ca locuiesti intr-un apartament sau intr-o casa fara curte, poti organiza o mini statie de colectare chiar in bucatarie, astfel incat sa nu trebuiasca sa arunci la gunoi resturile alimentare. Iata mai jos 4 ponturi care te vor ajuta sa faci compostarea sa functioneze, indiferent de locul sau tipul de casa in care locuiesti.

1. Ia-ti un cos de compostare cu un capac etans

Fie ca optezi pentru un cos de plastic sau pentru o varianta din otel inoxidabil, asigura-te ca are si capac. Unele variante din plastic pot absorbi mirosurile, asa ca poate fi mai util sa folosesti un cos din inox, sau chiar o galeata pentru gheata, din inox, cu un capac etans, pentru a colecta materialul compostabil.

2. Pune saci biodegradabili in cosul pentru compostare

Desi este tentant sa apelezi la pungi de plastic de la magazinul din colt, acestea nu sunt biodegradabile si pot afecta scopul pe care il ai in vedere atunci cand te apuci de compostat.
Poti gasi la magazinele mari si pungi speciale pentru compostare, de dimensiuni diferite, si cu preturi diferite, asa ca alege varianta care ti se potriveste cel mai bine.

3. Stocheaza in congelator pungile pline de compost

Va trebui sa schimbi sacii regulat, in asa fel incat reziduurile care au cateva saptamani sa nu inceapa sa miroasa si sa iti imputa spatiul din bucatarie. Odata ce cosul tau de compostare este plin, inchide bine punga si pune-o in congelator (pe bune!). In acest fel reziduurile vor fi mai usor de transportat, vei elimina orice miros, vei stopa descompunerea activa si iti vei acorda ceva timp pana cand vei putea sa scapi de ele.

4. Gaseste o firma locala de colectare sau o locatie unde le poti lasa chiar tu

Daca nu ai o gradina in care sa compostezi reziduurile, verifica daca in zona ta exista servicii de colectare a compostului. Contacteaza autoritatile locale sau cauta pe net firme care te pot ajuta in acest sens. Unele dintre acestea iti pot oferi chiar si kituri de folosit acasa si au zile in care trec sa ridice compostul. Totul depinde de zona in care locuiesti, desigur, pentru ca in acest moment in Romania exista foarte multe locuri in care nu ai avea ce sa faci cu compostul pe care il strangi.
Insa exista si zone fericite in acest sens, cum sunt orasele mari, in care se remarca din ce in ce mai multe firme care te pot ajuta cu compostarea, iar daca locuiesti in zonele rurale, cu atat mai bine, pentru ca iti poti folosi compostul pentru propria gradina.

Sursa: https://www.goodhousekeeping.com/home/gardening/advice/a23945/start-composting/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.