Otetul din cidru de mere are extrem de multe beneficii pentru sanatate, si probabil ca nu este prima oara cand auzi sau citesti asta. Insa ceea ce nu stie foarte multa lume, este ca exista cateva recomandari ferme in ceea ce priveste administrarea sa, astfel incat sa eviti unele greseli, din pacate comune. Pentru ca aceasta „cale gresita” poate fi nu doar nesanatoasa, ci si periculoasa.
Iata, asadar, in cele ce urmeaza cele mai comune 8 greseli legate de administrarea otetului din cidru de mere si modul in care le poti evita!
Sumar articol:
1. Il iei nediluat
Atunci cand te decizi sa incepi o cura cu otet din cidru de mere ai in fata un compromis important. Pe de o parte, otetul din cidru de mere poate face minuni pentru corpul tau – pornind de la ajutorul important in curele de slabire si ajungand pana la stimularea sanatatii inimii, insa pe de alta parte, are un gust absolut ingrozitor. De aceea, multi oameni decid sa-l ia dintr-o inghititura nediluata, iar apoi beau sau mananca imediat altceva, pentru a masca gustul amar. Daca si tu esti adeptul acestei metode de a consuma otet din cidru de mere, e bine de stiut ca metoda se poate dovedi mai mult nociva decat utila.
„Datorita naturii acide a otetului din cidru de mere, te expui riscului unor iritatii severe ale esofagului si stomacului si uneori chiar riscului aparitiei unor leziuni serioase. Spre binele tau, dilueaza intotdeauna otetul din cidru de mere intr-un lichid, cea mai buna si la indemana varianta in acest sens fiind cel mai probabil apa. Diluarea otetului din cidru de mere iti va feri gatul si stomacul de acid si ii va da un gust mult mai placut. Expertii recomanda dilutia o parte de otet la zece parti de apa.
2. Il iei imediat dupa ce mananci
Daca obisnuiesti sa bei otet din cidru de mere dupa masa, ar fi bine sa incerci sa iti modifici aceasta rutina. Cea mai buna modalitate de a maximiza beneficiile pentru sanatate ale otetului din cidru de mere este administrarea sa pe stomacul gol. Unele dintre alimentele pe care le consumi la masa pot face ca otetul sa fie mai putin puternic.
In plus, faptul ca il iei inainte de a manca ii va mari, de asemenea, capacitatea de a te ajuta sa procesezi mancarea. Expertii recomanda sa astepti aproximativ 20 de minute intre administrarea otetului si urmatoarea masa, pentru a da otetului timp sa se digere.
3. Il inhalezi
Desi otetul din cidru de mere este extrem de benefic pentru tractul digestiv si pentru inima, el poate dauna grav plamanilor, in acelasi timp. De aceea, trebuie sa ai intotdeauna grija sa nu-l inhalezi atunci cand ti-l administrezi. Inhalarea otetului din cidru de mere poate cauza o senzatie de arsura in plamani. Rezuma-te pur si simplu la a-l bea!
4.Il iei in inghitituri
Chiar si atunci cand este diluat, otetul din cidru de mere continua sa fie o substanta extrem de acida. Din cauza naturii sale extrem de acide, otetul din cidru de mere poate deteriora smaltul dintilor. Tocmai de aceea, pentru a evita ca otetul sa iti deterioreze smaltul dintilor nu-l sorbi sau nu-l lua in mai multe guri mici direct din pahar, nici macar atunci cand este diluat.
Cea mai buna si mai sigura varianta este sa il bei cu un pai, astfel incat sa ajunga cat mai putin in contact cu dintii. De asemenea, specialistii in nutritie recomanda sa eviti sa te speli pe dinti cel putin 30 de minute dupa ce ai luat otet din cidru de mere.
5. Bei mult chiar din primele zile
Probabil ca ti-ai pus in mod firesc problema “daca otetul din cidru de mere este atat de miraculos pentru sanatate, cu cat voi lua mai mult, cu atat mai bine!” Nimic mai fals! In general cantitati prea mari din ceva bun dauneaza, iar otetul din cidru de mere nu face nici el exceptie de la aceasta regula. Cu atat mai mult atunci cand esti la inceput si nu ai mai luat pana acum acest fel de otet, incearca sa te asiguri ca nu iei prea mult din prima!
Cea mai buna abordare este sa incerci sa te obisnuiesti incet incet cu el. Acest lucru te va ajuta sa evaluezi modul in care reactioneaza organismul tau la un nou produs. Daca ai parte de tulburari stomacale sau daca apare o senzatie de arsura, se recomanda sa reduci cantitatea pana cand nu mai exista nicio senzatie de acest fel.
In plus, daca incepi cu cantitati mici si avansezi progresiv pana la o cantitate mai mare, vei reusi sa ajustezi treptat si gustul. Chiar daca totul merge bine si nu intampini niciun fel de problema, e bine sa nu depasesti niciodata doza de doua linguri. Chiar si atunci cand il diluezi in apa, aceasta cantitate maxima de doua linguri te protejeaza impotriva efectelor secundare daunatoare sau derajante.
6. Il bei chiar inainte de culcare
Desi administrarea otetului din cidru mere chiar inainte de masa este o idee buna, nu la fel se intampla si cu administrarea sa inainte de culcare. Otetul din cidru de mere inainte de a merge la somn nu este recomandat, din cauza riscului de a ajunge inapoi in esofag. Chiar si atunci cand otetul din cidru de mere este diluat, acesta poate dauna esofagului daca acidul vine in contact cu acesta in timpul somnului.
Indiferent de ora din zi, e bine sa ramai in pozitie verticala timp de 30 de minute dupa ce ai luat doza de otet din cidru de mere, pentru a te asigura ca nu exista reflux si iritatii la nivelul esofagului. Tocmai de aceea, incearca sa il iei cu cel putin o jumatate de ora inainte de somn.
7. Il iei cand ai Helicobacter Pylori
Desi de cele mai multe ori otetul din cidru de mere iti poate imbunatati in mod real sanatatea sistemului digestiv, exista unele afectiuni ale stomacului, pe care aceasta substanta acida nu va face decat sa le inrautateasca. De exemplu, daca ai Helicobacter pylori, bacteria care cauzeaza ulcere, otetul din cidru de mere (si acidul pe care acesta il contine) poate determina aparitia unor iritatii suplimentare. Daca ai vreo indoiala cu privire la inceperea unui regim cu otet din cidru de mere, stai de vorba cu medicul tau inainte.
8. Il aplici direct pe piele
Administrarea pe care orala a otetului din cidru de mere nu este singurul mod de a te bucura de beneficiile acestui produs. Aceasta super-substanta poate fi utilizata si pentru a elimina acneea si matreata, pentru a calma arsurile solare si pentru tot felul de alte beneficii pentru frumusete. Dar, ca si in cazul administrarii orale, exista si aici un mod corect si unul gresit de a folosi otetul din cidru de mere in contact cu pielea.
Fie ca il folosesti ca tonifiant, pentru a elimina petele sau pentru a trata infectiile, este extrem de important sa il diluezi si sa reduci cat mai putin contactul cu pielea. Expunerea prelungita la otetul extrem de acid poate distruge celulele epiteliale, poate deteriora pielea si poate produce chiar arsuri chimice semi-permanente. Inca o data, foloseste otetul din cidru de mere in dilutia o parte la 8 sau 10 parti de apa, aceasta fiind cantitatea optima recomandata de specialisti.