Coada soricelului, numita si iarba oilor, prisnel, iarba stranutatoare, ciresica sau bradatel, este o planta celebra inca de pe vremea zeilor!
Mitologia greaca spune ca ori de cate ori luptatorul grec Ahile era ranit in lupta el folosea coada soricelului pentru a-si trata ranile mai repede, si chiar isi acoperea corpul cu o tinctura facuta din frunze de coada soricelului pentru a ramane invincibil in fata sagetilor care veneau catre el.
De asemenea, chiar si soldatii sai credinciosi foloseau aceasta planta.
Si nu este deloc de mirare ca atunci cand vine vorba despre plante medicinale, coada soricelului se detaseaza ca fiind unul dintre remediile cele mai importante in oprirea sangerarii ranilor.
Dar utilitatea cozii soricelului nu se limiteaza la oprirea hemoragiei.
Iata in cele ce urmeaza in cate moduri poti beneficia de aceasta planta extrem de versatila.
Sumar articol:
Ce este coada soricelului?
Coada soricelului este o planta aromatica perena, din familia Asteraceae (Compositae), o ruda apropiata a musetelului si a crizantemei.
Numele sau stiintific – Achilea Millefolium – a fost inventat de eroul grec Ahile, care adora sa o foloseasca. Millefolium inseamna “o mie de frunze” si are legatura in mod evident cu frunzele sale foarte mici in forma de pana.
Dincolo de frunzele sale subtiri, o alta caracteristica a cozii soricelului sunt florile. Florile de coada soricelului sunt mici si cresc in forma de buchet in varful tulpinii plantei. Ele infloresc din iunie pana in octombrie si sunt fie roz, fie liliachii, fie albe.
Coada soricelului este o planta originara din Europa, dar care a ajuns si pana in America de Nord, prin intermediul primilor colonisti. Astazi, coada soricelului creste peste tot, pe campuri si pajisti, in gradini si pe marginea drumurilor.
Beneficiile cozii soricelului, dincolo de vindecarea ranilor
Beneficiile medicinale ale cozii soricelului sunt cunoscute de foarte mult timp. Triburile bastinase din America, precum Cherokee, Iroquois, Gosiute si Mohegan foloseau aceasta planta ca ajutor pentru facilitarea digestiei, in timp ce triburile Micmac din New Brunswick si Nova Scotia si Maine ii foloseau tulpina pentru ameliorarea simptomelor de raceala si pentru a reduce febra.
Tulpina de coada soricelului poate fi pisata si aplicata apoi pe zonele umflate ale corpului, pe vanatai si luxatii. Dar de fapt, toate partile cozii soricelului au aplicatii medicale, iar planta poate fi administrata atat pentru uz intern cat si pentru uz extern.
Iata cateva dintre multiplele utilizari medicinale ale cozii soricelului:
• Contribuie la lupta impotriva bacteriilor si a virusilor. Un ceai din coada soricelului, soc, tei, salvie, menta si ghimbir poate facilita transpiratia și astfel sa ajute la eliminarea din organism a virusilor care cauzeaza gripa.
• Promoveaza digestia si detoxifierea. Compusii amari si acizii grasi din coada soricelului stimuleaza secretia biliara adecvata, care poate imbunatati digestia si poate impiedica formarea calculilor biliari.
• Contribuie la amelioarea cramelor si durerilor menstruale. Coada soricelului poate contribui si la reglarea ciclurilor menstruale, in mod deosebit controland fluxul intens.
• Poate avea rezultate eficiente impotriva unor boli de piele precum eczemele. Nu numai ca poate stopa sangerarea ranilor, dar poate fi folosita ca prim ajutor in ulceratii.
• Contribuie la stoparea sangerarilor nazale. Aplicarea de frunze de coada soricelului uscate sau pulbere in nari poate contribui la oprirea sangerarii nazale.
• Amelioreaza durerea din artrita si reumatism, datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii.
• Contribuie la ameliorarea hemoroizilor. Ceaiul de coada soricelului sau administrarea de tinctura, ca si compresele cu coada soricelului aplicate pe zona afectata pot calma aceasta problema de sanatate.
Motivul pentru care coada soricelului este o planta atat de versatila in ceea ce priveste capacitatile sale de vindecare este acela ca actioneaza in sensul tonifierii vaselor de sange, mai ales venele mai mici, si scade tensiunea arteriala dilatand vasele capilare.
Asta inseamna ca are un efect benefic pentru intregul organism prin sistemul circulator, mai ales in boli ce au legatura cu hipertensiunea si inclusiv in tromboza coronariana.
Inainte de a aplica topic coada soricelului sau inainte de a o administra oral, consulta-te cu medicul tau, mai ales daca suferi de boli de inima, pentru a te asigura ca este o planta pe care o poti folosi fara riscuri.
Coada soricelului in aplicatii culinare si cosmetice
Stiai ca poti folosi coada soricelui si pentru uz cosmetic? Ei bine, infuzarea sa in samponul de par poate chiar sa stimuleze cresterea parului. In plus, frectiile cu suc proaspat de coada soricelului pe scalp pot ajuta la reducerea caderii parului in exces.
Un studiu din 2011, publicat in Jurnalul International de Stiinta Cosmetica a relevat de asemenea ca extractul de coada soricelului a imbunatatit in mod semnificativ aspectul ridurilor si al parului, comparativ cu grupul placebo, demonstrand astfel potentialul plantei ca ingredient pentru uz cosmetic.
Coada soricelului poate fi folosita, de asemenea, si pentru necesitatile culinare. Frunzele subtiri si delicate, proaspat culese, pot fi adaugate in salate, supe si in retete cu oua. Tribul Haida care locuieste in Insulele Queen Charlotte usca scoicile pe tulpina de coada soricelului pentru ca ei credeau ca acest lucru va da scoicilor un gust placut.
Precautii pentru utilizarea cozii soricelului in retete
Coada soricelului este o planta usoara, apropiata de tarhon, cele doua plante putand fi practic inlocuitoare una pentru cealalta. Iata cum poti utiliza coada soricelului la gatit.
Combinarea cozii soricelului cu alte plante precum marar sau patrunjel va dilua usor aroma puternica a acestora.
Coada soricelului nu face casa buna cu temperaturile foarte mari, din doua motive: temperaturile foarte ridicate nu numai ca distrug aroma delicata a plantei, dar vor da un gust amar mancarii.
In mod ideal este recomandat sa adaugi aceasta plata la finalul procesului de gatire, permitandu-i practi sa se incalzeasca doar cateva minute, dar fara sa fie cu adevarat “gatita”. Nu asezona niciodata o mancare cu coada soricelului si apoi sa o gatesti, pentru ca ii vei distruge aroma.
Coada soricelului merge foarte bine in preparate reci, cum ar fi Gravlax, ca inlocuitor pentru marar sau adaugat in vinegrete.
Planta este dulce in mod natural. Ea se combina foarte bine in deserturi precum serbeturi si complimenteaza aromele unor fructe precum prune, piersici sau nectarine.
Nu adauga coada soricelului la sucul de rosii de casa, pentru ca il va face sa fie foarte amar.
Un alt mod excelent de a te bucura de coada soricelului este prepararea acesteia sub forma de ceai. Beneficiile ceaiului de coada soricelului sunt renumite pentru diverse boli, precum ameliorarea congestiei si scaderea febrei. Iata o reteta simpla pe care o poti incerca:
Ceai revigorant de coada soricelului
Ingrediente
- 1 lingurita de coada soricelului uscata sau 2 frunze proaspete din aceeasi planta
- 1 cana de apa fiarta
- O felie de lamaie
- Miere naturala
Pune frunzele de coada soricelului intr-o cana de apa fiarta si lasa la infuzat pentru 10 minute. Strecoara frunzele si e gata de baut, dupa ce adaugi optional lamaie si miere, pentru un gust mai bun.
Cum sa cultivi si tu coada soricelului
Daca vrei sa ai propria recolta de coada soricelului acasa, nu iti face griji! Este o planta foarte usor de ingrijt si foarte versatila. Iata mai jos cateva ponturi foarte utile despre cum sa ingrijesti plantele de coada soricelului.
Coada soricelului crește cel mai bine in conditii de clima fierbinte si uscata si nu poate tolera solul umed. Inainte de plantare, asigura-te ca afanezi putin solul din gradina, pana la aproximativ 30-40 centimetri si adauga apoi un strat de ingrasamant de 5 – 10 centimetri.
Ideal ar fi sa plantezi coada soricelului primavara. Insa daca folosesti butasi ii poti planta si la inceputul verii.
Ai grija sa lasi 30 – 60 de centimetri intre plante, pentru ca se intinde foarte repede si poate fi invaziva. Coada soricelului poate creste aproximativ 60 de cm sau chiar pana la 1,20 m.
Odata ce plantele cresc destul, nu uita sa adaugi un strat subtire de ingrasamant si un strat de 5 centimetri de mulci in jurul lor in fiecare primavara.
Udarea regulata a plantelor este importanta, mai ales daca nu ai parte decat de 2,5 centimetri de ploaie saptamanal in perioada verii.
Divizeaza plantele odata la trei sau cinci ani. Diviziunile pot fi replantate intr-un sol bine pregatit.
Uleiul de coada soricelului
Una dintre cele mai populare forme de coada soricelului uilizate astazi este uleiul de coada soricelului, care este extras din planta uscata prin distilarea cu vapori. Acest ulei esential are un miros dulceag, ierbos si penetrant si o culoare de un albastru viu. Aceasta culoare se datoreaza in primul rand camazulenei eliberate de planta in timpul procesului de incalzire.
Lal fel ca si planta in sine, uleiul de coada soricelului este recunoscut pentru multiplele sale beneficii curative, in mod special pentru boli de circulatie, pentru boli de piele si pentru problemele digestive. Este in general folosit in terapia cu vapori sau adaugat in uleiuri de masaj.
Exista insa si informatii cu privire la reactii alergice si fotosensibilitate in randul pacientilor sensibili, ca urmare a folosirii cozii soricelului si uleiului de coada soricelului, desi reactiile exacte nu au fost determinate. Pentru a fi sigur, nu il folosi pentru perioade lungi de timp si fa un test pe o portiune mica de piele inainte de a adauga acest ulei pe orice zona a corpului.
Coada soricelului si efectele secundare
In ciuda beneficiilor sale foarte variate, tine minte ca exista si efecte secundare care vin la pachet cu beneficiile cozii soricelului. Daca esti alergic la orice component al familei aster (crizantema, ambrozie sau margarete, de pilda) nu ingera si nu aplica topic nici coada soricelului, pentru ca e posibil sa manifesti si alergii la aceasta planta.
Coada soricelului iti poate face pielea mai sensibila la lumina soarelui, asa ca fii atent cand o folosesti, fie sub forma de planta, fie sub forma de ulei esential. Femeile insarcinate si cele care alapteaza la san ar trebui sa se fereasca sa utilizeze coada soricelului, pentru ca planta poate declansa un avort spontan si poate avea efecte secundare necunoscute asupra fatului.