Cand poti apela la Cedo?

0
(0)

Atunci cand ai epuizat toate caile de atac intern si vrei sa iti cauti dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

In realitate, CEDO va decide daca a fost sau nu incalcat vreun drept al omului existent in Conventie de catre un stat membru. Daca se constata incalcarea unui drept, hotarari cedo va impune ca: statul in cauza va fi somat sa plateasca daune catre partea prejudiciata, dar in acelasi timp, hotararea data de instanta nationala, va ramane aceeasi.

Ce este Cedo si unde se afla?

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, Franta, supravegheaza respectarea de catre statele parti a tratatelor europene privind drepturile omului si a protocoalelor aditionale ale acestora.

Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care a intrat in vigoare in anul 1950, este principalul tratat supravegheat de Curte. Acesta stabileste drepturile si libertatile civile si politice pe care statele europene pretind ca le garanteaza cetatenilor aflati sub jurisdictia lor. In plus, aceasta completeaza Cartea sociala europeana, care garanteaza drepturile civile si politice si este supravegheata de Comitetul European pentru drepturi Sociale.

Hotarile Cedo vin in ajutorul persoanelor carora le-au fost incalcate drepturile omului si sustin reglementarea de urgenta a problemei.

Care este rolul Cedo

Curtea emite avize impotriva statelor membre ale Consiliului Europei pentru presupuse incalcari ale tratatelor europene privind drepturile omului.

Curtea Europeana se ocupa de cazurile in care persoana nu a primit despagubiri adecvate pentru incalcarea vreunuia dintre drepturile sale in instantele din tara sa sau nu a putut avea acces la sistemul national de justitie. Comitetul de Ministri, organul decizional al Consiliului Europei, este format din ministrii de externe ai statelor membre si este responsabil de monitorizarea punerii in aplicare a hotarari cedo.

In plus, Cedo joaca un rol consultativ care ii permite sa elaboreze avize consultative. Acestea pot fi solicitate de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si pot trata mai amanuntit un articol sau un aspect specific al unei conventii, pentru a contribui la interpretarea sensului acesteia.

Pot intenta un proces la CEDO?

Orice stat membru sau persoana fizica poate depune o plangere la Cedo intemeiata pe incalcarea oricaruia dintre drepturile conventiei de catre un stat parte.

Pentru ca Cedo sa tina seama de cererea dv, trebuie sa se indeplineasca anumite criterii enumerate mai jos:

Trebuie sa fiti victima directa a incalcarii unuia sau mai multor articole din Conventie.

Inainte de a depune cererea catre Cedo si a astepta hotarari Cedo in acest sens, ar trebui sa incercati sa gasiti o solutie prin toate mijloacele posibile in tara dumneavoastra inainte de a va adresa Cedo.

Orice cerere adresata Curtii Europene Drepturilor Omului trebuie formulata in termen de sase luni de la incheierea oricarei proceduri judiciare pe care ar fi putut sa o introduca in tara si care i-ar fi putut oferi o anumita forma de despagubire sau, in absenta unei astfel de hotarari, in termen de sase luni de la evenimentul care a determinat-o sa isi introduca cererea.

De ce sunt importante drepturile omului

Drepturile omului ofera oamenilor libertatea de a-si practica religia (sau de a nu practica niciuna). Violenta si opresiunea religioasa au loc peste tot in istorie, de la cruciade la Holocaust pana la terorismul modern in numele religiei. Drepturile omului recunosc importanta religiei si a credintelor spirituale ale unei persoane si le permite sa practice in pace. Libertatea de a nu respecta o religie este si un drept al omului.

Drepturile omului le permit oamenilor sa iubeasca pe cine aleg

Importanta libertatii de a iubi nu poate fi subestimata. A putea alege cum arata viata romantica a unui om este un drept esential al omului. Consecintele neprotejarii acestui drept sunt clare atunci cand te uiti la tari in care persoanele LGBT sunt oprimate si abuzate sau in care femeile sunt obligate sa se casatoreasca pe care nu le doresc.

Drepturile omului incurajeaza sanse egale de munca

Dreptul de a munci si de a-si castiga existenta le permite oamenilor sa infloreasca in societatea lor. Fara sa recunoasca faptul ca mediul de lucru poate fi partinitor sau de-a dreptul apasator, oamenii se trezesc suferind abuzuri sau oportunitati insuficiente. Conceptul drepturilor omului ofera un ghid pentru modul in care lucratorii ar trebui tratati si incurajeaza egalitatea.

Drepturile omului ofera oamenilor acces la educatie

Educatia este importanta din atatea motive si este cruciala pentru societatile in care saracia este comuna. Organizatiile si guvernele preocupate de drepturile omului asigura accesul la scoli, rechizite si multe altele pentru a opri ciclul saraciei. A vedea educatia ca pe un drept inseamna ca toata lumea poate avea acces, nu doar elita.

Drepturile omului protejeaza mediul

Legatura dintre drepturile omului si ecologism este din ce in ce mai puternica din cauza schimbarilor climatice si a efectelor pe care le are asupra oamenilor. Traim in lume, avem nevoie de pamant, asa ca are sens ca ceea ce se intampla cu mediul are impact asupra umanitatii.

Dreptul la aer curat, sol curat si apa curata sunt la fel de importante ca si celelalte drepturi incluse in aceasta lista.

 

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.