Exista viitoare mame care se feresc de ginecologi si nu participa la vizitele obligatorii la clinica. Este necesar sa consulti un medic in timpul sarcinii? De ce merita monitorizarea sarcinii?
O femeie insarcinata trebuie sa mearga la un ginecolog Tg Mures si sa fie supusa unor examinari regulate. Pare a fi un truism, in timp ce tot mai multe viitoare mame nu isi controleaza propria sanatate sau a viitorului bebelus.
Exista mai multe motive, cum ar fi faptul ca este dificil sa ajunga la un medic si vizitele private sunt prea scumpe.
Cu toate acestea, principalul argument al viitoarelor mame este ca ele considera ca monitorizarea sarcinii este inutila! Dar este cu adevarat inutil acest lucru si sa consulte un medic in timpul perioadei de graviditate ?
Trebuie sa fii monitorizata in timpul sarcinii
Oponentii gestionarii sarcinii de catre un ginecolog sustin ca sarcina nu este o boala si ca ingrijirea obstetricala nu a existat in trecut, iar oamenii s-au reprodus oricum. Este adevarat – in urma cu secole, femeile au nascut fara medic. Totusi, nu este adevarat ca s-a intamplat fara probleme.
Desi nu exista statistici exacte, deoarece decesele nou-nascutilor nu au fost inregistrate in trecut, se stie ca in tara noastra rata mortalitatii copiilor sub 5 ani a fost mare! Femeile au murit deseori la nastere- in secolul al XVII-lea in Europa au existat aproximativ 125 de decese la mia de nasteri. S-ar putea spune ca motivul nu a fost doar lipsa ingrijirilor medicale in timpul sarcinii, ci si nivelul scazut al medicamentelor in acel moment.
O femeie insarcinata are nevoie de controale regulate
Monitorizarea regulata a sanatatii femeii si monitorizarea dezvoltarii fatului sunt o conditie prealabila pentru intreruperea sarcinii cu succes. Datorita ingrijirii prenatale bune, mortalitatea femeilor si a nou-nascutilor a scazut semnificativ. Iar asta se datoreaza controalelor si ingrijirii ginecologului, dar si sistemelor moderne de control al sarcinii tot mai populare.
Care este ingrijirea unei femei insarcinate?
In tara noastra, o femeie insarcinata trebuie sa se prezinte la un medic cel tarziu in a 10-a saptamana de sarcina, iar apoi sa-l viziteze in fiecare luna. In timpul vizitei, medicul examineaza pacienta, cantareste si masoara tensiunea arteriala si, de asemenea, recomanda teste si analize.
Standardele de ingrijire prenatala recomanda ca (pana la a 40-a saptamana de sarcina) viitoarea mama sa aiba hemoleucogramele de cel putin 5 ori, teste de urina, teste cu ultrasunete de 4 ori si multe alte teste. Este foarte important sa se testeze nivelul glicemiei, care se face intre 21 si 26 de saptamani.
Toate aceste teste vizeaza detectarea rapida a eventualelor nereguli. Controlul sangelui si urinei este utilizat pentru a diagnostica si trata anemia, diabetul gestational si hipertensiunea indusa de sarcina.
In timpul unui examen ginecologic, medicul are sansa de a detecta probleme cu colul scurtat, iar in timpul unei ecografii, malformatiile congenitale, dintre care unele pot fi tratate in perioada fetala.
Chiar si greutatea corporala prea mare a gravidei este periculoasa pentru sanatatea ei si a bebelusului, care, neobservata in timp, poate ingreuna nasterea si cresc riscul de diabet si hipertensiune.