Care sunt caracteristicile pe care trebuie sa le observati atunci cand cumparati o cratita?

0
(0)

Inainte de a aborda pe larg diversele materiale, este potrivit sa facem o scurta introducere in care sa evidentiem caracteristicile si specificatiile care sunt intotdeauna importante de luat in considerare atunci cand ne gandim la cumpararea unui vas.

Materialul din care este fabricata o tigaie este prima si cea mai importanta cerinta de luat in considerare. Cumpara o oala cu capac economy 50 litri si bucura-te de cele mai mari avantaje de a lucra intr-un vas de dimensiuni mari.

Capacitatea de a conduce caldura

Deoarece scopul unei oale este de a gati alimente, inainte de fiecare cumparare, este important sa se tina seama de conductivitatea termica diferita a materialului ales, deoarece fiecare material absoarbe si emite caldura intr-un mod diferit.

Predispozitia unui material care urmeaza sa fie traversat uniform si rapid de variatiile de temperatura (cu alte cuvinte, conductivitatea sa termica) se exprima prin formula W / m ° K. Un vas caracterizat de o abilitate excelenta de a conduce caldura permite:

  • reglarea usoara si eficienta a temperaturii in diferitele faze de gatit;
  • distributie optima a caldurii pe intreaga suprafata a vasului, inclusiv peretii;
  • reducerea consecventa a riscurilor de supraincalzire locala si arsuri.

Economie de energie

Aceasta caracteristica, adesea impiedicata de cei care cumpara oale si tigai pentru un mediu neprofesionist, ar trebui luata intotdeauna in considerare. De fapt, recipientele cu conductivitate termica ridicata permit sa fie folosit mai putin timp pentru a atinge temperaturile dorite, consumand astfel mai putina energie.

Greutate specifica

Greutatea containerelor este, de asemenea, un factor care trebuie luat in considerare, atat in ​​mediile profesionale, cat si in cele neprofesionale. Fiecare material are, de fapt, o greutate specifica diferita (sau o masura de referinta conventionala diferita in comparatie cu greutatea unui centimetru cub de apa sau aproximativ un gram).

De exemplu, greutatea specifica a unui centimetru cub de fier este de 7,8 grame, cea a aluminiului este de doar 2,7 g.

Marele ghid pentru materialele pentru oala si tigaie

Cand vrem cu totii sa pregatim o reteta, alegem cu grija ingredientele, astfel incat felul de mancare final, pe langa faptul ca este gustos, sa fie si sanatos. Putini, insa, arata aceeasi atentie in alegerea materialului cu care sa-si gateasca vasele.

Am introdus deja pe scurt modul in care fiecare material are caracteristici specifice care necesita regimuri si metode de gatit diferite. Acum, sa analizam calitatile, avantajele si posibilele dezavantaje ale fiecarui material.

Oale din otel inoxidabil

Oalele din otel inoxidabil sunt ideale atunci cand vine vorba de fierberea si incalzirea vaselor, avand in vedere ca conductivitatea termica scazuta – care se ridica la 16W / m ° K – de acest material determina concentrarea caldurii pe baza.

Capacitatea slaba de a conduce caldura, usurinta de curatat si rezistenta mare a acestui material fac ca aceste tigai sa fie perfecte pentru gatit bulioane, supe, fripturi si carne fierte.

Avantajele vaselor de gatit din otel inoxidabil:

  • nu necesita nicio intretinere;
  • adecvat pentru gatitul „cu imersiune” in care caldura este transmisa de lichidul in care sunt scufundate alimentele si nu prin contactul direct cu peretii sau fundul recipientului;
  • extrem de rezistent la impact, soc termic, abraziune si coroziune;
  • odata cu aplicarea unui disc din otel feritic, oalele devin adecvate pentru gatirea prin inductie.

Oala

Se crede ca termenul poate deriva din vechea forma verbala latina pèndere (a carei traducere literala este „atarna, ramaneti suspendata), care a evoluat apoi intr-un„ ceas ”si, abia recent, in„ oala ”. Aceasta etimologie este interesanta pentru ca evidentiaza originea si primele utilizari care au fost facute din oala in istoria omului: oala, de fapt, era o vaza suspendata de un carlig pe foc sau pe jar. Primele oale folosite de om au fost facute din teracota si gresie.

In Evul Mediu au fost realizate primele exemple de bronz si fier, in timp ce numai in timpul Renasterii s-au raspandit primele vase de cupru. La acea vreme, oalele aveau inca asa-numita forma de „piele”: in loc de un fund obisnuit, aceste instrumente de gatit primordiale aveau o forma „cu burta”, astfel incat focul sa le poata ajunga pe toate partile si nu doar pe fund.

Abia odata cu revolutia industriala si aparitia placilor pentru sobele de lemn si carbune, au inceput sa circule modelele cilindrice pe care le folosim astazi. Caracterizat in general prin forma circulara si peretii foarte inalti. Are adesea dimensiuni mari, atat de mult incat este, de asemenea, generic cunoscut sub numele de „cazan”.

Oala si functia ei

Functia oalei ar trebui sa se limiteze in principal la gatitul prin imersiune. Forma si dimensiunea, de fapt, sunt ideale pentru fierberea lichidelor, un tip de gatit in care transmisia caldurii catre alimente este delegata lichidului (sau aburului) in care sunt scufundate. Pentru o utilizare corecta a vaselor este intotdeauna necesar sa va amintiti ca:

  • oala trebuie sa fie intotdeauna curata si nu trebuie lasata niciodata pe o sursa de caldura, lasand bulionele sau apa sa stagneze in el;
  • apa trebuie sarata numai la fierbere pentru a preveni sarea sa atace metalul.

Oala – cele mai bune materiale

Fiind utilizata exclusiv pentru gatitul prin imersiune care nu necesita materiale cu conductivitate termica ridicata, oala tinde sa fie din aluminiu sau otel inoxidabil.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.