Rozmarinul are o istorie indelungata presarata de utilizari culinare si aromatice, pe langa intrebuintarile sale in medicina traditionala pe baza de plante si in medicina ayurvedica.
Tufa de rozmarin (Rosmarinus officinalis) este originara din America de Sud si din regiunea Mediteranei. Rozmarinul face parte din familia de plante Lamiaceae, alaturi de menta, oregano, roinita si busuioc.
Multor persoane le place rozmarinul datorita gustului sau, aromei si beneficiilor pentru sanatate. Iata mai jos sase beneficii si utilizari potentiale ale ceaiului de rozmarin, ca si posibile interactiuni cu medicamente, dar si o reteta pentru prepararea sa.
Sumar articol:
1. Bogat in compusi antioxidanti, antimicrobieni si anti-inflamatorii
Antioxidantii sunt compusi ce contribuie la protejarea corpului de daunele oxidative si de inflamatie, care pot duce la boli cronice precum cancer, boli de inima si diabet de tip 2.
Ele se regasesc intr-o varietate de alimente vegetale, precum fructe, legume si plante, asa cum este si rozmarinul. Ceaiul de rozmarin contine si el compusi care pot avea proprietati anti-inflamatorii si antimicrobiene.
Activitatea antioxidanta si anti-inflamatorie a rozmarinului este in mare parte atribuita compusilor polifenolici, precum acidul rozmarinic si acidul carnozic.
Datorita capacitatii sale antioxidante, acidul rozmarinic este adesea utilizat ca si conservant natural pentru a creste viata de raft a alimentelor perisabile.
Compusii din ceaiul de rozmarin pot avea, de asemenea, si proprietati antimicrobiene ce pot contribui la combaterea infectiilor. Frunzele de rozmarin sunt folosite in medicina traditionala datorita efectelor antibacteriene si de vindecare a ranilor.
Studiile au analizat, de asemenea, efectele acidului rozmarinic si carnozic aspra cancerului. Ele au descoperit ca cei doi acizi pot avea proprietati antitumorale si ca pot chiar incetini inmultirea celulelor in cazul leucemiei, dar si in cancerele de san si prostata.
2. Pot contribui la reducerea glicemiei
Netratat, un nivel ridicat al glicemiei poate afecta ochii, inima, rinichii si sistemul nervos. De aceea, este extrem de important ca persoanele care sufera de diabet sa isi gestioneze in mod adecvat nivelul glicemiei.
Potrivit studiilor, compusii din ceaiul de rozmarin pot reduce nivelul glicemiei, ceea ce sugereaza ca rozmarinul poate avea aplicatii benefice pentru gestionarea nivelului ridicat al glicemiei in cazul persoanelor care sufera de diabet.
Desi studiile cu privire la ceaiul de rozmarin lipsesc, studiile in eprubeta si cele pe animale indica faptul ca acidul carnozic si acidul rozmarinic au efecte asemanatoare insulinei asupra glicemiei.
Unele studii arata ca acesti compusi pot creste absorbtia de glucoza in celulele musculare, reducand nivelul zaharului din sange.
3. Poate imbunatati starea de spirit si memoria
Starea de stres si anxietatea din timp in timp este comuna. Desi studiile cu privire in mod specific la ceaiul de rozmarin lipsesc, dovezile arata ca bautul si inhalarea compusilor din ceaiul de rozmarin te pot ajuta sa stimulezi starea de spirit si sa iti imbunatatesti memoria.
Un studiu a descoperit ca 500 de mg de rozmarin administrat pe cale orala de doua ori pe zi timp de 1 luna a redus in mod semnificativ nivelurile de anxietate si a imbunatatit memoria si calitatea somnului in randul studentilor, in comparatie cu un produs placebo.
Un alt studiu, efectuat pe un esantion de 66 de angajati industriali, pe durata a doua luni, a notat ca persoanele care au baut zilnic 2 lingurite (4 grame) de rozmarin diluate intr-o cana cu 150 ml de apa au raportat ca s-au simtit mult mai putin epuizati la locul de munca, in comparatie cu cei care nu au baut deloc.
Mai mult, simpla mirosire a rozmarinului pare sa fie benefica. Un studiu efecuat pe 20 de adulti tineri si sanatosi a observat ca inhalarea aromei de rozmarin timp de 4-10 minute inaintea unui test mental a imbunatatit concentrarea, performanta si starea de spirit.
In plus, un studiu pe 20 de adulti sanatosi a constatat ca inhalarea uleiului de rozmarin a stimulat activitatea cerebrala si a imbunatatit starea de spirit. Nivelul de activitate al participantilor, tensiunea arteriala, ritmul cardiac si rata respiratorie au fost mai mari dupa inhalarea uleiului.
Extractul de rozmarin imbunatateste starea de spirit promovand un echilibru sanatos al bacteriilor din intestin si reducand inflamatia in hippocampus, acea parte a creierului asociata cu emotiile, invatarea si amintirile.
4. Poate sustine sanatatea creierului
Potrivit unor teste in eprubeta si pe animale, compusii din ceaiul de rozmarin pot proteja sanatatea creierului prevenind moartea celulelor cerebrale. Cercetarile pe animale sugereaza ca rozmarinul poate sustine chiar recuperarea dupa afectiuni care pot duce la leziuni cerebrale, precum accidentul vascular cerebral.
Alte studii sugereaza ca rozmarinul poate preveni efectele negative ale imbatranirii creierului, sugerand chiar un efect protector impotriva bolilor neurodegenerative, asa cum este Alzheimerul.
5. Poate proteja vederea si sanatatea ochilor
Desi nu exista studii specifice cu privire la ceaiul de rozmarin si sanatatea ochilor, dovezile sugereaza ca anumiti compusi din ceaiul de rozmarin pot fi benefici pentru ochi.
Studiile pe animale au descoperit ca adaugarea extractului de rozmarin la alte tratamente orale poate incetini progresia bolilor oculare asociate cu varsta.
Un studiu recent a analizat adaugarea extractului de rozmarin la tratamente comune precum oxidul de zinc si alte combinatii antioxidante, descoperind ca acesta a contribuit la incetinirea degenerarii maculare asociate varstei, o afectiune comuna care afecteaza vederea.
Alte studii pe animale si experimentale au indicat faptul ca acidul rozmarinic din rozmarin intarzie instalarea cataractei – opacitatea gradata a ochiului, care duce la orbire – si reduce severitatea cataractelor.
De retinut! Majoritatea studiilor cu privire la rozmarin si la sanatatea ochilor au utilizat extracte concentrate, facand deci dificil de stabilit ce efect poate avea ceaiul de rozmarin, precum si ce cantitate va trebui sa bei pentru a te bucura de aceste beneficii.
6. Alte beneficii si utilizari potentiale
Rozmarinul a fost studiat pentru multe alte utilizari. Iata alte cateva beneficii potentiale ale compusilor din ceaiul de rozmarin:
- Poate fi benefic pentru sanatatea inimii. Un studiu pe animale a constatat ca extractul de rozmarin reduce riscul de insuficienta cardiaca dupa un atac de cord.
- Poate promova digestia. Extractul de rozmarin este folosit uneori pentru a trata indigestia, dar cercetarile cu privire la acest efect lipsesc. Cu toate acestea, se crede ca rozmarinul sustine digestia, promovand un echilibru sanatos al bacteriilor din intestin si reducand inflamatia.
- Poate stimula slabirea. Un studiu pe animale a remarcat ca rozmarinul a impiedicat ingrasarea la sobolani, chiar si la cei carora le-a fost aplicata o dieta bogata in grasimi.
- Poate promova cresterea parului. Unele persoane sustin ca folosirea ceaiului de rozmarin facut in casa ca solutie pentru clatit parul, promoveaza cresterea parului, insa nu exista cercetari in acest sens. Unele studii sugereaza ca uleiul de rozmarin sau extractul pot reduce caderea parului, insa acestea trebuie sa fie aplicate pe scalp.
Desi aceste beneficii par promitatoare, e nevoie de mai multe cercetari, mai ales pentru a determina ce beneficii poate oferi consumul ceaiului de rozmarin.
Potentiale interactiuni cu medicamente
La fel ca in cazul multor alte plante medicinale, e posibil ca unele persoane sa necesite mai multa precautie atunci cand consuma ceai de rozmarin, din pricina potentialelor sale interactiuni cu diverse medicamente.
Unele dintre medicamentele cu cel mai mare risc de a interactiona negativ cu ceaiul de rozmarin sunt:
- anticoagulantele, utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sange prin subtierea sangelui;
- inhibitorii ECA, utilizati pentru a trata hipertensiunea arteriala;
- diureticele, care ajuta organismul sa elimine excesul de lichid, stimuland urinarea.
- litiul, utilizat pentru tratarea depresiei maniacale si a altor tulburari de sanatate mentala.
Rozmarinul poate avea efecte similare cu efectele acestor medicamente, cum ar fi urinarile mai frecvente, afectarea capacitatii de coagulare a sangelui si reducerea tensiunii arteriale. Daca iei litiu, efectele diuretice ale rozmarinului pot duce la acumularea de niveluri toxice de litiu in organism.
Daca folosesti oricare dintre aceste medicamente – sau alte medicamente in scopuri similare – stai de vorba cu medicul inainte de a adauga ceaiul de rozmarin in dieta.
Cum prepari ceaiul de rozmarin
Ceaiul de rozmarin este foarte usor de facut acasa si nu necesita decat doua ingrediente – apa si rozmarin.
Mod de preparare:
Adu 300 ml de apa la punctul de fierbere.
Adauga o lingurita de frunze de rozmarin in apa fierbinte, sau pune frunzele intr-un infuzor pentru ceai si lasa-le sa se infuzeze timp de 5-10 minute, in functie de cat de aromat vrei sa fie ceaiul.
Strecoara frunzele de rozmarin folosind o sita cu gauri mici, sau scoate frunzele din infuzorul pentru ceai. Poti arunca frunzele folosite de rozmarin.
Pune ceaiul de rozmarin in cana ta preferata si bucura-te de aroma sa. Poti adauga si un indulcitor daca vrei, precum zahar, miere sau sirop de agave.
Prepararea ceaiului de rozmarin acasa este un mod simplu de a-i controla taria si continutul.
Concluzie
Ceaiul de rozmarin ofera cateva beneficii potentiale impresionante pentru sanatate. Consumul de ceai de rozmarin sau pur si simplu inhalarea sa poate aduce beneficii pentru starea de spirit si pentru sanatatea creierului si ochilor. De asemenea, te poate ajuta in prevenirea daunelor oxidative ce pot duce la numeroase boli cronice.
Cu toate acestea, este important sa fim constienti de potentialele sale interactiuni cu anumite medicamente.
Ceaiul de rozmarin poate fi preparat cu usurinta acasa, folosind doar doua ingrediente si este foarte potrivit intr-o dieta generala sanatoasa si echilibrata.
Retine ca multe dintre studiile mentionate anterior au folosit extract de rozmarin si uleiuri esentiale, asa ca este greu de spus daca ceaiul de rozmarin va oferi aceleasi beneficii pentru sanatate.