Udarea gradinii este adesea un subiect dezbatut. Irigarea gradinii nu ar trebui sa fie doar usoara si convenabila, ci si ecologica, apa si, prin urmare, sa economiseasca costuri. Udatozele si furtunurile de gradina nu sunt intotdeauna cele mai bune solutii. O forma alternativa de irigare sunt furtunurile cu perle, picurare sau pulverizare.
Deoarece numele acestor sisteme de irigare suna foarte asemanator, se pune intrebarea daca exista o diferenta intre aceste furtunuri. Nu este atat de usor de raspuns pe cat pare initial, deoarece diferentele, asa cum se intampla atat de des, sunt in detalii.
Un furtun de margele, ca si tub picurare, iriga gradina cu mici picaturi de apa care sunt eliberate continuu. Diferenta, daca este deloc, este ca, cu furtunul de picurare, picaturile de apa sunt eliberate individual, la intervale mai mari, iar cu furtunul de margele se elibereaza mai multe picaturi deodata. Furtunul de margele arata aproape ca un furtun de gradina daramat. Acest lucru se datoreaza faptului ca tubul de perle are multi „pori” mici din care iese apa. Deci picura mult mai fin decat furtunul de picurare. Aceste doua forme de irigare sunt oferite in magazine pentru produse mai mult sau mai putin identice.
Cel mai mare avantaj al acestei forme de irigare este ca apa poate fi aplicata continuu si in portii mici. Si acest lucru este bun pentru plante, pentru ca pot absorbi mai bine doze mici decat un strop de apa dintr-un udator. Avantajele cele mai importante sunt:
- Plantele tinere nu se desprind ca sub un jet puternic de apa
- Economiseste apa, deoarece irigarea continua mentine solul uniform umed si nu permite solului sa se usuce
- Apa nu curge mai intai in straturile adanci ale pamantului, mai ales in soluri uscate
Cu un furtun de picurare sau de inmuiere, se poate economisi pana la 70% din apa de irigare daca furtunul este asezat corect si „turnat” la momentele potrivite.
Avantajele mentionate pentru plante si portofel pot fi obtinute doar daca acestea se uda la momentul potrivit, adica se mentine evaporarea apei cat mai scazuta posibil. Prin urmare, ar trebui sa se deschida robinetul doar cand soarele nu straluceste sau temperaturile, mai ales vara, nu au atins inca apogeul in timpul zilei. Acesta este cazul in amurg si in zori, cand pamantul este inca rece. Daca pamantul s-a incalzit deja, este posibil ca o parte din apa sa se evapore pe pamantul cald, ceea ce duce, la randul sau, la un consum crescut de apa. Un sfat util ar fi in a se seta orele adecvate cu un cronometru.
Al doilea punct care este esential pentru a profita de furtunul cu talon este modul de directionare corecta a furtunului. Trebuie facuta o distinctie intre instalatia supraterana si cea subterana, fiecare dintre acestea avand diverse avantaje.
Asezarea deasupra pamantului a furtunurilor este in primul rand o intrebare vizuala, deoarece multi gradinari amatori considera ca furtunurile asezate nu sunt tocmai frumoase. Se poate remedia acest lucru asezand furtunul de picurare sub un strat de mulci.
Sfaturi pentru gradinarit
Plantele perene au nevoie, in general, de trei ani dupa ce le plantati pentru a-si atinge dimensiunea matura. Amintiti-va ca ele „dorm, rasar si cresc”, respectiv, in fiecare an.
Aflati cat de lung este sezonul dvs. de crestere (intervalul dintre ultimul inghet din primavara si primul inghet din toamna), astfel incat sa puteti incepe cu unele plante in interior sau sa evitati sa le cresteti.
Deadheadingul este o buna practica pentru plante perene si anuale. Deoarece scopul plantelor anuale este sa infloreasca, sa depuna seminte si sa moara, eliminarea florilor vechi le spune plantelor anuale sa produca mai multe flori. Indepartarea florilor uscate incurajeaza, de asemenea, plantele sa-si foloseasca energia pentru a creste frunze si radacini mai puternice in loc sa produca seminte. Evitati plantele cultivate in special pentru fructele sau pastaile lor decorative.
Acordati mare atentie pentru cata lumina au nevoie diferitele plante. Cultivati legume intr-un loc care primeste cel putin 8 ore de lumina directa a soarelui in fiecare zi. Majoritatea legumelor au nevoie de plin soare pentru a produce cea mai buna recolta. Daca aveti putina umbra, incercati sa cultivati culturi de sezon rece, cum ar fi salata verde, spanacul, ridichile si varza.
Cele mai bune abordari pentru combaterea buruienilor in gradina sunt plivitul manual si prasitul. Evitati prasitul sau cultivarea adanci care pot aduce semintele de buruieni la suprafata solului, astfel incat acestea sa germineze. Pliviti devreme si des, astfel incat buruienile sa nu ajunga la samanta. Folositi mulci pentru a inabusi si a preveni buruienile anuale.
Ghivecele individuale nu trebuie impartite decat daca doriti sa intineriti o planta veche sau sa cresteti numarul pe care il aveti sau pentru ca pur si simplu preferati aspectul plantelor singure. Cele mai bune perioade pentru a va imparti sunt primavara, cand incep sa apara lastarii noi, dar inainte ca frunzele sa se desfasoare, sau toamna cu cel putin patru saptamani inainte ca solul sa inghete solid.