Distruge racelile cu aceste 5 alimente

0
(0)

Ai o raceala? Aceste cinci alimente te vor ajuta sa scapi de secretiile nazale.

Te confrunti cu o raceala pe care o simti in sinusuri? Pentru ca medicamente precum antibioticele nu te vor ajuta in cazul unei raceli care implica tuse si secretii nazale, exista unele alimente ce pot ameliora simptomele si chiar pot reduce durata bolii. Iata care sunt cele mai importante cinci astfel de alimente.
Fie la birou, fie in autobuz si in mod cert in gradinite si in scoli, vei da invariabil nas in nas cu oameni raciti, carora le curge nasul si tusesc.

Chiar daca nu este coronavirus sau gripa, si racelile sunt un tip de infectie a tractului respirator superior. Chiar daca pare o singura boala, sunt aproximativ 200 de tipuri de virusi care o provoaca, astfel ca nu prea exista un tratament anume pentru raceala comuna.
O raceala dureaza de obicei intre trei si sapte zile la adulti si in medie 10 zile la copii. Se poate intampla, insa, ca racelile sa dureze uneori pana la doua saptamani, fara ca simptomele sa dispara. Atentie la agravarea simptomelor, pentru ca aceasta poate trada o complicatie a unei raceli, precum pneumonia, bronsita, sinuzita si infectiile urechii in cazul copiilor.

Inainte de a renunta si a te lasa prada deznadejdii, iata cateva alimente care te pot ajuta sa ameliorezi simptomele unei raceli si chiar sa scurtezi perioada de manifestare a bolii.

Usturoiul

alimente pentru imunitate usturoi

Usturoiul este probabil cel mai cunoscut „medicament al bunicii” si probabil ca exista si un motiv pentru aceasta popularitate.
Un studiu publicat in The Cochrane Library a constatat ca adultii care au luat un supliment zilnic de usturoi s-au imbolnavit in medie de trei ori mai rar decat adultii care au luat un supliment placebo. Cei care au luat placebo au avut perioade de boala de trei ori mai lungi si au fost nevoiti sa isi ia in medie de trei ori mai multe zile de concediu medical, in comparatie cu grupul care a consumat usturoi.

Cercetatorii au estimat ca proprietatile medicinale ale usturoiului se datoreaza unui ingredient numit alicina, care blocheaza enzimele implicate atat in infectiile bacteriene, cat si in cele virale.

Mierea

mierea de albine

Mierea este considerata de mult timp un remediu la domiciliu pentru calmarea durerilor de gat si a tusei – doua efecte secundare frecvente in infectiile tractului respirator superior. Ceaiul cu miere si lamaie este cu siguranta o combinatie familiara din randul remediilor naturiste ale bunicii, care includ bineinteles si supa de pui.

Un studiu bazat pe o analiza a mai multor studii (meta-analiza) care a comparat mierea cu diferite tratamente benefice pentru ameliorarea simptomelor racelii, cum ar fi durerea in gat, tusea si congestia nazala, a aratatg ca mierea este mai eficienta in tratarea simptomelor racelii comparativ cu medicamentele fara reteta.

Lintea

Distruge racelile cu aceste 5 alimente 1

Potrivit unei meta-analize a 28 de studii controlate, publicata in urma cu aproximativ o luna, consumul de zinc – care se gaseste in leguminoase precum lintea, fasolea si nautul – poate ameliora simptomele si poate scurta durata unor boli precum raceala sau gripa.

Studiul a mai constatat ca atunci cand zincul a fost luat ca masura preventiva, sansele de a dezvolta simptome usoare de raceala au scazut cu 28%, in timp ce sansele de a face raceli usoare pana la severe a scazut cu 87% in urma administrarii suplimentului.
Atunci cand zincul a fost ingerat in scopuri terapeutice – dupa contractarea unei raceli si debutul simptomelor – cercetatorii au descoperit ca a putut reduce usor perioada de manifestare a simptomelor. In general, administrarea zincului a redus durata celor mai grave simptome cu aproximativ doua zile.

Kiwi

Distruge racelile cu aceste 5 alimente 2

Crezi sau nu, acest fruct verde si acru este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru raceli. Potrivit unui studiu publicat in British Journal of Nutrition, consumul de kiwi poate ameliora simptomele racelii si poate scurta, de asemenea, durata bolii.

Studiul a implicat 132 de persoane, dintre care jumatate au inclus 4 kiwi in dieta zilnica, in timp ce cealalta jumatate a adaugat doua banane in meniul zilnic. Rezultatele? Consumatorii de kiwi au resimtit dureri in gat cu trei zile mai putin, iar simptomele de congestie nazala au disparut cu patru zile mai devreme, in comparatie cu grupul care a consumat banane. Cercetatorii atribuie efectul de vindecare al kiwi-ului numarului mare de nutrienti ce cresc concentratia de eritrocite.

Supa de pui

Distruge racelile cu aceste 5 alimente 3

In mod cert nu puteam incheia aceasta lista fara sa mentionam supa de pui, foarte benefica in tratarea racelilor si a altor boli. Supa are mai multe beneficii atunci cand esti bolnav. In primul rand, este o modalitate usoara si convenabila de a oferi corpului tau fluidele si sarurile de care are nevoie. In al doilea rand, supa de pui este plina de vitamine si minerale, deosebit de importante in timpul racelilor.

Insa cel mai important argument abia acum urmeaza: un studiu din anul 2000, publicat in prestigioasa publicatie medicala Chest a constatat ca supa de pui are un efect antiinflamator, o posibila explicatie pentru capacitatea sa de a trata simptomele ce afecteaza tractul respirator superior, asa cum sunt cele de raceala.

De cele mai multe ori atunci cand esti racit organismul raspunde printr-o inflamatie la nivelul tractului respirator superior. Raspunsul inflamator se manifesta prin migrarea celulelor inflamatorii, globule albe, in zona. Cand cercetatorii au masurat capacitatea celulelor albe din sange de a migra printr-un filtru, au descoperit ca pe partea laterala a recipientului in care era supa de pui au migrat mai putine celule. Drept urmare, cercetatorii au sugerat ca unele ingrediente din supa ar putea incetini sau bloca migrarea celulelor inflamatorii, atenuand astfel simptomele racelii.

Sursa: https://www.jpost.com/health-and-wellness/quash-colds-with-these-five-foods-685636

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.