Cu totii am ajuns in acel punct: stand la birou cu un termen limita urgent si cu o minte ratacita. In ciuda eforturilor dumneavoastra, lucrurile nu par sa progreseze, chiar daca trebuie sa va concentrati pe sarcina pe care o aveti de indeplinit.
Aveti motivatia necesara, insa pur si simplu nu va puteti concentra. In aceasta era digitala este atat de simplu sa fim distrasi, iar multiplele moduri de informatie ne consuma timpul si atentia.
Incapacitatea de a ne concentra asupra sarcinilor noastre este una dintre afectiunile timpurilor moderne si toata lumea doreste sa afle cum sa-si imbunatateasca capacitatea de concentrare si cum sa-si mareasca focusul.
Prin urmare, aceasta problema merita abordata. Daca si dumneavoastra va confruntati cu lipsa concentrarii, va invitam sa descoperiti in randurile de mai jos cateva modalitati eficiente pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare.
Sumar articol:
Eliminarea distractiilor
Probabil ca va intrebati cum va puteti concentra mai bine cand sunteti bombardati in permanenta cu tot felul de informatii. Formati-va un obicei din a bloca timpul din programul dumneavoastra pentru o anumita sarcina sau activitate.
In acest timp, cereti sa fiti lasati singuri sau sa mergeti intr-un loc in care este putin probabil sa fiti deranjati. Inchideti retelele de socializare si alte aplicatii, opriti notificarile si pastrati telefonul ascuns vederii. Exista studii conform carora capacitatea cognita a fost semnificativ mai buna in absenta telefonului. Oprirea distragerilor de natura interna sau externa va poate ajuta sa va concentrati.
Reducerea multitaskingului
Incercarea de a efectua mai multe activitati simultan va poate face sa va simtiti productivi. Aceasta este, de asemenea, reteta pentru o concentrare redusa si productivitate scazuta. Si productivitatea scazute poate duce la epuizare.
Prin urmare, este esential sa reduceti multitaskingul, caci acesta nu numai ca va impiedica capacitatea de concentrare, insa va poate compromite si calitatea muncii.
Practicarea meditatiei
Practicarea meditatiei va poate intari starea de bine si va poate imbunatati concentrarea. In timpul procesului de meditatie, creierul va deveni mai calm si intregul corp va deveni mai relaxat. Meditatia este despre concentrarea asupra respiratiei, in asa fel incat sa nu existe niciun fel de distragere.
Cu putina practica, puteti invata sa va folositi respiratia pentru a va putea indrepta atentia catre anumite sarcini, in asa fel incat sa poata fi duse la bun sfarsit chiar daca sunteti intrerupt.
Imbunatatirea calitatii somnului
Exista numerosi factori care afecteaza somnul, iar unul dintre cei mai frecventi este citirea de pe un dispozitiv electronic chiar inainte de culcare. Dispozitive precum computerul, telefonul, tableta sau televizioarele LED emit o lumina albastra, care stimuleaza retina ochilului si care previne secretia de melatonina, care favorizeaza anticipareaa somnului in creier.
Somnul influenteaza in mod direct capacitatea de concentrare, motiv pentru care trebuie sa va asigurati ca imbunatatiti, pe cat posibil, calitatea somnului.
Conectarea cu natura
Cercetarile au descoperit ca pana si ideea de a avea plante in spatiile de lucru poate ajuta la cresterea concentrarii si a productivitatii, dar si satisfactia la locul de munca si o calitate mai buna a aerului.
Asadar, gasirea timpului pentru a face o plimbare in parc sau pentru a aprecia florile din gradina dumneavoastra poate ajuta la stimularea concentrarii si va poate ajuta sa va simtiti improspatat.
Antrenarea creierului
Oamenii de stiinta au inceput sa acumuleze din ce in ce mai multe dovezi cu privire la conexiunea dintre activitatile de antrenare a creierului si imbunatatirea abilitatilor cognitive, inclusiv cele de concentrare.
Jocurile pentru antrenarea creierului va pot ajuta, de asemenea, sa va dezvoltati memoria de lucru si memoria pe termen scurt, precum si abilitatile de procesare si rezolvare a problemelor. Jocuri precum celebrele boarding games, puzzle-uri, sudoku, sah sau jocurile video pot stimula intr-un mod antrenant creierul.
Abordarea exercitiilor fizice
Exercitiile fizice regulate elibereaza substante chimice cheie pentru memorie, concentrare si claritate mentala. Acestea pot chiar creste nivelul de dopamina, norepinefrina si serotonina din creier, toate acestea influentand memoria si concentrarea.
Miscarea fizica ajuta si la relaxarea muschilor si ameliorarea tensiunii din corp. Pentru ca mintea si corpul sunt in stransa legatura, cand corpul dumneavoastra se simte mai bine, si mintea va face la fel.
Introducerea suplimentelor naturale in alimentatie
Unele suplimente alimentare pot ajuta la promovarea unei concentrari mai bune si la imbunatatirea functiilor creierului.
Esential este sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a incerca orice suplimente alimentare ce sustin functia cognitiva, cu atat mai mult daca suferiti de anumite afectiuni sau alergii. Un medic poate analiza posibilele beneficii si riscuri ale acestor suplimente alimentare si va poate recomanda care este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra.
Suplimente alimentare precum acidul folic, colina, vitamina K, flavonoidele sau acizii grasi Omega-3 pot ajuta la promovarea cresterii concentrarii si a sanatatii generale a creierului.
A invata cum sa va imbunatatiti capacitatea de concentrare nu este un lucru pe care-l veti obtine peste noapte, iar primul pas pentru a va consolida concentrarea este sa recunoasteti modul in care lipsa concentrarii va poate afecta viata.
Imbunatatindu-va capacitatea de concentrare veti realiza mai mult din tot ceea ce va face placere, asa ca nu ne ramane decat sa va sfatuim sa urmati recomandarile oferite mai sus, in asa fel incat sa va puteti concentra pe ceea ce conteaza mai mult pentru dumneavoastra.