In corpul uman, sangele transporta oxigenul catre toate celulele. Inima il pompeaza pentru a circula prin vasele de sange, care sunt „tuburi” care formeaza o retea in tot corpul. Prin deplasarea in interiorul acestor vase de sange, sangele pune presiune pe peretii vasculari, adica pe interiorul vaselor.
Aceasta presiune, care este determinata de forta de pompare a inimii si elasticitatea vaselor, este un indicator important al sanatatii inimii.
Aflati de ce este important sa va cunoasteti tensiunea arteriala si sa o mentineti la niveluri sanatoase, cum sa va masurati tensiunea arteriala si care sunt riscurile pentru aceasta care sunt prea mari. Cumpara un tensiometru analogic astfel incat sa iti poti monitoriza mai usor tensiunea.
Sistemul circulator uman
Inima umana are patru camere, iar sistemul circulator este dublu: unul dintre circuite transporta sange sarac in oxigen la plamani din ventriculul drept, iar celalalt transporta sange oxigenat din ventriculul stang catre artere, care se ramifica in reteaua vaselor de sange care il distribuie in tesuturi.
In general, inima se contracta si se extinde din nou, in medie, de 60-80 de ori pe minut in repaus, o rata care creste odata cu activitatea fizica. Bataile inimii pompeaza sange sub presiune in artere pentru a furniza oxigen si nutrienti organelor.
Aceasta presiune este maxima in momentul batailor inimii sau contractia inimii si este cunoscuta sub numele de tensiune arteriala sistolica. Faza de contractie a inimii in care creste tensiunea arteriala se numeste sistol.
Presiunea este minima intre doua batai ale inimii, adica atunci cand muschiul inimii se relaxeaza. Presiunea in acest moment se numeste tensiune arteriala diastolica. Faza in care inima se relaxeaza si scade se numeste diastole.
Cum se masoara tensiunea arteriala?
Tensiunea arteriala, numita in mod obisnuit „tensiune”, este masurata in milimetri de mercur (mmHg). Ambele valori sunt indicate, mai intai valoarea sistolica si apoi valoarea diastolica, separate printr-o bara, ca in exemplul urmator: 120/80 mmHg inseamna ca presiunea sistolica este de 120 mmHg si presiunea diastolica de 80 mmHg.
Uneori puteti vedea aceste valori impartite la 10, cum ar fi, de exemplu, 12/8, daca continuam sa luam ca referinta valorile exemplului anterior.
Corpul uman poate prezenta o mare variatie la nivelul tensiunii arteriale pe o singura zi, astfel incat obtinerea valorilor pentru un diagnostic adecvat al acesteia ar trebui sa se faca pentru o lunga perioada de timp, intotdeauna in acelasi timp si intotdeauna intr-o stare de odihna. Aceste masuratori pot fi efectuate atat in unitatile medicale, cat si la domiciliu, daca este disponibil echipamentul potrivit.
Este necesar sa aveti un tensiometru si sa efectuati masurarea intr-o pozitie asezata, cu antebratul descoperit sprijinit pe o suprafata la inaltimea inimii si asigurandu-va ca mansonul hainelor nu apasa bratul.
Un indicator de sanatate
Potrivit OMS, cele mai sanatoase valori ale tensiunii arteriale sunt cele sub presiunea sistolica de 120 mmHG si presiunea diastolica de 80 mmHg. Sub 140/90, valorile normale sunt luate in considerare pentru populatia adulta. Mai sus, puteti incepe sa vorbiti despre hipertensiune arteriala, cu riscurile cardiovasculare asociate.
Ce este tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala este presiunea sangelui care impinge peretii arterelor tale. Arterele transporta sangele din inima catre alte parti ale corpului. In mod normal, tensiunea arteriala creste si scade pe parcursul zilei. Tensiunea arteriala se masoara folosind doua numere:
Primul numar, numit tensiunea arteriala sistolica , masoara presiunea din arterele tale atunci cand inima iti bate.
Al doilea numar, numit tensiune arteriala diastolica , masoara presiunea din arterele tale cand inima ta se odihneste intre batai.
Daca masurarea arata 120 sistolici si 80 diastolici, ati spune „120 peste 80” sau scrieti „120/80 mmHg”.
Hipertensiunea arteriala, numita si hipertensiune arteriala, este tensiunea arteriala care este mai mare decat in mod normal. Tensiunea arteriala se modifica pe parcursul zilei in functie de activitatile tale. Masurarea tensiunii arteriale peste normal poate duce la diagnosticul de hipertensiune arteriala (sau hipertensiune arteriala).
Cu cat este mai mare nivelul tensiunii arteriale, cu atat mai mult riscati pentru alte probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima , atac de cord si accident vascular cerebral .
Echipa de ingrijire a sanatatii poate diagnostica hipertensiunea arteriala si poate lua decizii de tratament examinand nivelurile tensiunii arteriale sistolice si diastolice si comparandu-le cu nivelurile gasite in anumite ghiduri.
Orientarile utilizate pentru a diagnostica hipertensiunea arteriala pot diferi de la un profesionist din domeniul sanatatii la un profesionist din domeniul sanatatii:
Unii profesionisti din domeniul sanatatii diagnosticheaza pacientii cu hipertensiune arteriala daca tensiunea arteriala este constant de 140/90 mm Hg sau mai mare. Aceasta limita se bazeaza pe un ghid publicat in 2003.
Alti profesionisti din domeniul sanatatii diagnosticheaza pacientii cu hipertensiune arteriala daca tensiunea arteriala este constant de 130/80 mm Hg sau mai mare. Aceasta limita se bazeaza pe un ghid publicat in 2017 elabtorat dupa mai multe teste efectuate de specialisti in domeniu.