Cunoscut popular ca fiind o planta culinara, rozmarinul – Rosmarinus officinalis – face parte din familia mentei si este folosit de secole in medicina traditionala. Uleiul esential de rozmarin are o aroma lemnoasa si este considerat unul dintre pilonii principali din aromoterapie.
Uleiul de rozmarin are o gama ampla de utilizari, de la tratarea diverselor afectiuni si dureri, pana la promovarea cresterii parului, ceea ce il face un produs extrem de util si apreciat in orice casa. Iata in cele ce urmeaza care sunt cele mai benefice 17 utilizari ale uleiului de rozmarin.
Sumar articol:
1. Combate stresul gastrointestinal
Uleiul de rozmarin poate fi folosit pentru a ameliora o varietate de probleme gastro-intestinale, inclusiv indigestia, gazele, crampele abdominale, balonarea si constipatia.
El stimuleaza, de asemenea, apetitul si contribuie la reglarea bilei, care joaca un rol crucial in digestie.
Pentru a trata afectiunile gastrice, combina o lingurita de ulei purtator, precum uleiul de cocos sau uleiul de migdale cu 5 picaturi de ulei de rozmarin si maseaza usor mixtura pe abdomen. Aplicarea uleiului de rozmarin in acest fel in mod regulat detoxifiaza ficatul si promoveaza sanatatea vezicii biliare.
2. Amelioreaza stresul si anxietatea
Cercetarile arata ca simpla inhalare a aromei uleiului esential de rozmarin poate reduce nivelurile de cortisol (hormonul stresului) din sange. Nivelurile ridicate de cortisol sunt cauzate de stres, anxietate sau orice gand sau eveniment care iti pune organismul in modul “lupta sau fugi”.
Atunci cand stresul este cronic, cortisolul poate cauza ingrasarea, stresul oxidativ, tensiunea arteriala ridicata si bolile de inima. Poti combate stresul instant folosind un difuzor de ulei esential sau chiar inhaland direct din sticla. Pentru a crea un spray aromoterapeutic anti-stres, combina intr-o sticla cu pulverizator 6 linguri de apa cu 2 linguri de vodka, si adauga 10 picaturi de ulei de rozmarin. Foloseste acest spray pe perna pentru a te relaxa sau pulverizeaza-l in aerul din interior pentru a te elibera de stres.
3. Reduce durerea si inflamatia
Uleiul de rozmarin are proprietati antiinflamatoare si de calmare a durerii, de care poti beneficia masand uleiul pe zona afectata. Amesteca 1 lingurita de ulei purtator cu 5 picaturi de ulei de rozmarin pentru a crea un unguent eficient. Utilizeaza-l pentru dureri de cap, entorse, luxatii sau dureri musculare, reumatism sau artrita. De asemenea, te poti cufunda intr-o cada cu apa fierbinte in care sa adaugi adauga cateva picaturi de ulei de rozmarin.
4. Trateaza problemele respiratorii
Uleiul de rozmarin functioneaza ca expectorant atunci cand este inhalat, ameliorand congestia gatului cand te confrunti cu alergii, raceli sau gripe.
Inhalarea aromei poate combate infectiile respiratorii datorita proprietatilor sale antiseptice. De asemenea, uleiul de rozmarin are un efect antispastic, extrem de benefic in tratamentul astmului bronsic. Utilizeaza ulei de rozmarin intr-un difuzor sau adauga cateva picaturi intr-o cana sau o oala mica cu apa fierbinte si inhaleaza vaporii de 3 ori pe zi.
5. Promoveaza cresterea si frumusetea parului
Potrivit cercetatorilor, uleiul esential de rozmarin stimuleaza cresterea firelor noi de par cu 22% atunci cand este masat pe scalp. El actioneaza prin stimularea circulatiei la nivelul scalpului si poate fi folosit pentru a avea un par mai lung, pentru a preveni calvitia sau pentru a stimula cresterea parului nou in zonele cu chelie.
De asemenea, uleiul de rozmarin incetineste albirea parului, promoveaza stralucirea si previne si reduce matreata, fiind astfel un tonic excelent pentru sanatatea si frumusetea generala a parului.
6. Imbunatateste memoria
Savantii greci foloseau uleiul esential de rozmarin pentru a-si imbunatati memoria inainte de examene.
Un studiu recent publicat in International Journal of Neuroscience a evaluat performanta cognitiva a 144 de participanti care au folosit uleiul de rozmarin pentru aromoterapie. Studiul a constatat ca rozmarinul a imbunatatit semnificativ calitatea memoriei si a crescut vigilenta mentala.
Un alt studiu, publicat in Psychogeriatrics, a testat efectele aromaterapiei cu ulei de rozmarin asupra a 28 de varstnici cu dementa si pacienti cu Alzheimer si a constatat ca proprietatile sale pot preveni boala Alzheimer si ii pot incetini evolutia.
Adauga cateva picaturi de ulei de rozmarin in lotiune si aplica-l pe gat sau foloseste un difuzor pentru a te bucura de beneficiile mentale ale aromei uleiului de rozmarin. In plus, poti inhala aroma direct din sticla, de cate ori simti nevoia unui boost de energie mentala.
7. Reda pofta de viata
Uleiul de rozmarin este folosit in mod frecvent pentru ameliorarea presiunii psihice si a starii de oboseala mentala.
Potrivit unui studiu recent, 20 de tineri adulti care au inhalat ulei de rozmarin s-au simtit cu aproximativ 30% mai revigorati mental, si cu aproximativ 25% mai putin somnolenti in comparatie cu subiectii din grupul placebo.
Aceasta crestere a gradului de alerta mentala a corespuns unor schimbari ale undelor cerebrale si cresteri ale pulsului, respiratiei si tensiunii arteriale.
Aplicarea pe piele a uleiului de rozmarin diluat poate oferi beneficii similare, pentru ca si pe aceasta cale poate ajunge la creier. In cadrul unui studiu in acest sens, aplicarea de ulei diluat de rozmarin pe piele a facut ca 35 de subiecti sanatosi sa se simta mai atenti, mai alerti, mai energici si mai vioi dupa 20 de minute, in comparatie cu utilizarea unui ulei placebo.
8. Lupta impotriva respiratiei urat mirositoare
Uleiul esential de rozmarin are calitati antimicrobiene, ce il fac un instrument extrem de eficient in lupta cu respiratia urat mirositoare. Iti poti prepara singur o apa de gura home-made, pur si simplu adaugand cateva picaturi de ulei de rozmarin in apa si amestecand. Distrugand bacteriile, uleiul de rozmarin combate respiratia urat mirositoare si previne formarea placii, cariile si gingivita.
9. Vindeca pielea
Proprietatile antimicrobiene ale uleiului de rozmarin il fac eficient si in tratarea problemelor pielii, cum ar fi acneea, dermatita si eczema. Hidratand si hranind pielea in timp ce ucide bacteriile, acest ulei este un element excelent in orice crema hidratanta. Adauga cateva picaturi de ulei de rozmarin in crema hidratanta faciala pentru a te bucura zilnic de beneficiile uleiului de rozmarin si pentru a obtine o stralucire sanatoasa. Pentru a trata zonele cu probleme, dilueaza 5 picaturi de ulei de rozmarin intr-o lingurita de ulei purtator si aplica-l local. Uleiul nu iti va face pielea mai grasa, ba chiar va elimina excesul de ulei de la suprafata pielii.
10. Stimuleaza circulatia
Circulatia sanguina proasta este o problema comuna si o poti observa cel mai pregnant la nivelul talpilor si mainilor.Daca ai parte de degete reci la maini si la picioare – chiar si la temperaturi relativ ridicate – poti lua in considerare uleiul de rozmarin.
Uleiul de rozmarin poate contribui la expandarea vaselor de sange, incalzind astfel sangele si facandu-l sa ajunga mai usor la degete. De asemenea, uleiul poate fi exrem de util si in boala Raynaud.
Este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte, insa rozmarinul se poate dovedi un experiment low-cost care merita eforturile.
11. Tine la distanta insectele
Uleiul de rozmarin poate fi un mod de a tine la distanta in mod natural insectele daunatoare omului sau culturilor.
In cadrul unui test, un pesticid formulat pe baza de ulei de rozmarin, EcoTrol, pulverizat pe rosiile dintr-o sera, a redus cu 52% populatia de acarieni, fara sa afecteze plantele.
Rozmarinul contribuie si la indepartarea anumitor insecte care sug sange si care pot raspandi virusuri si bacterii daunatoare.
Comparat cu alte 11 uleiuri esentiale in cadrul unui test, uleiul de rozmarin a avut cel mai de durata efect repelent asupra tantarilor Aedes aegyptus, care raspandesc virusul Zika. O dilutie de ulei de rozmarin 12.5% a tinut la distanta in proportie de 100% tantarii, timp de 90 de minute.
Mai mult, un spray continand ulei de rozmarin 10% a avut un efect similar cu cel al unui insecticid chimic in controlul raspandirii capuselor cu picioare negre, ce raspandesc boala Lyme.
Alte utilizari
Oamenii de stiinta investigheaza si alte beneficii ale uleiului de rozmarin, insa acestea nu sunt sustinute deocamdata de studii cu subiecti umani.
Studiile in eprubeta nu sunt echivalente cu cercetarea umana care testeaza uleiurile esentiale prin inhalare sau aplicare topica, metode acceptate pentru utilizarea la om.
In plus, unele studii pe animale au administrat ulei de rozmarin pe cale orala, o formade administrare nerecomandata la oameni.
Cu toate acestea, uleiul de rozmarin se poate dovedi util in:
12. Cancer. Uleiul de rozmarin are efecte anti-oxidante si anti-inflamatorii, iar testele in eprubeta sugereaza ca ar putea combate celulele canceroase.
13. Sanatatea hepatica si digestiva. Studiile pe animale indica faptul ca uleiul de rozmarin poate stimula eliberarea bilei, importanta in digestia grasimilor si poate activa propriile mecanisme de aparare antioxidanta pentru a-ti proteja ficatul.
14. Intoxicatiile alimentare. Uleiul de rozmarin poate contribui la inhibarea cresterii anumitor tulpini de bacterii care cauzeaza intoxicatiile alimentare. In acest scop este nevoie de folosirea unor cantitati foarte mici si precise de ulei alimentar. Nu trebuie incercat acasa!
15. Efecte secundare ale antibioticelor. Uleiul de rozmarin si alte uleiuri esentiale pot creste eficienta anumitor antibiotice. Ele pot permite o doza mai mica din aceste medicamente, ceea ce ar reduce si efectele secundare pe care acestea le au.
16. Rezistenta la antibiotice. Uleiul de rozmarin si alte uleiuri esentiale pot slabi peretii celulari ai bacteriilor rezistente la antibiotice, permitand deci antibioticelor sa intre.
17. Este usor de folosit
Uleiul de rozmarin poate fi inhalat sau aplicat local. Este foarte concentrat, asa ca ar trebui sa utilizezi doar cateva picaturi la o aplicare. Recipientele mici in care este vandut contin picuratoare din plastic ce faciliteaza distribuirea picaturilor individuale.
Desi unii producatori sustin ca uleiurile lor esentiale pot fi administrate oral in siguranta, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina acest mod de administrare, mai ales pe termen lung.
Iata cateva recomandari usoare pentru inhalarea sau utilizarea topica a uleiului de rozmarin.
Inhalarea
Cel mai simplu mod de a inhala uleiul de rozmarin este sa deschizi sticla si sa inspiri pur si simplu. De asemenea, poti pune cateva picaturi pe o bucata de panza sau pe un servetel si sa-l tii langa fata.
Multe persoane folosesc difuzoare pentru aromoterapie, ce distribuie uleiul esential in aerul din jur. Evita sa asezi difuzoare in apropierea bebelusilor sau copiilor mici, deoarece este greu de stiut cantitatea pe care o inhaleaza.
Uz topic
Rozmarinul si alte uleiuri esentiale sunt absorbite cu usurinta in fluxul sanguin atunci cand sunt aplicate pe piele. In general, se recomanda diluarea uleiurilor esentiale cu un ulei purtator neutru, cum ar fi uleiul de jojoba, prevenind astfel potentialele iritatii ale pielii si evaporarea prematura a uleiului.
Dupa diluare, uleiul se poate aplica pe talpi sau pe muschii durerosi, masand pana intra in piele.
Evita aplicarea de rozmarin si alte uleiuri esentiale pe pielea cu probleme sau in apropierea zonelor sensibile, cum ar fi ochii.
In general, este recomandabil sa eviti uleiul de rozmarin daca esti insarcinata sau suferi de epilepsie sau hipertensiune arteriala, uleiul de rozmarin putand agrava cele doua afectiuni.
Concluzie
Uleiul esential de rozmarin este un element de baza in aromoterapie, nu doar pentru mirosul sau placut, ci si pentru ca este capabil sa calmeze corpul si sa energizeze mintea in acelasi timp. Beneficiile medicinale si pentru sanatate ale uleiului de rozmarin vin fara efecte secundare, ceea ce face din acest ulei un must-have in orice trusa de prim ajutor. De asemenea, poti tine uleiul de rozmarin in baie pentru ingrijirea orala, a parului si a pielii.
Este recomandat sa eviti utilizarea uleiului de rozmarin la copiii sub 4 ani.