Culoarea alba respinge razele soarelui, prin urmare, energia solara externa nu va fi absorbita de hainele albe, dar factorul pe care oamenii nu il iau in considerare este ca si corpul genereaza caldura, iar hainele albe nu ii permit sa iasa.
Culoarea neagra, dimpotriva, absoarbe energia. Pe de o parte, puteti simti putina caldura atunci cand primiti razele soarelui pe imbracaminte, dar prin procesul de convectie hainele negre absorb, de asemenea, temperatura corpului, iar vantul va elibera pur si simplu totul, de la corp si imbracaminte in acelasi timp. Vezi idei de camasi femei accesand linkul.
CE ESTE CONVECTIA
Convectia este unul dintre cele trei moduri in care caldura este transferata: conductie, convectie si radiatie, prin care caldura este transportata intre zone cu temperaturi diferite. Convectia are loc numai cu ajutorul materialelor, evaporarea apei sau a fluidelor.
CARE ESTE SOLUTIA
Potrivit omului de stiinta, cea mai buna alternativa este sa purtati haine din tesaturi usoare, care absorb temperatura exterioara, corpul si cu ajutorul vantului, iar in acest fel va veti simti confortabil.
„Emitem energie termica. Daca purtam haine albe, caldura pe care o emitem ricoseaza de pe tesatura si nu poate iesi”, spune omul de stiinta. „Pe de alta parte, daca tesatura este neagra, o absoarbe. Si daca exista o briza, se indeparteaza caldura prin convectie, care este un mecanism eficient pentru a ne mentine racoriti.”
Retine ca aceasta solutie functioneaza numai daca exista vant si daca hainele sunt usoare, daca hainele sunt stranse sau nu exista o briza, cea mai buna alternativa, va fi culoarea alba.
Haine alb-negru vara?
Albul si negrul au comportamente opuse in ceea ce priveste razele soarelui. Albul este o combinatie a tuturor culorilor. Acest lucru inseamna ca o camasa alba va reflecta cea mai mare parte a luminii si nu se va incalzi foarte mult.
Arturo Quirantes, profesor de fizica la Universitatea din Granada si autor al popularului blog de stiinta El profe de Física, a recunoscut in urma cu cativa ani ca albul este mai bun decat negrul pentru o absorbtie mai mica a caldurii.
Aceasta inseamna ca reflecta razele soarelui in loc sa ne deschida. Dar acest lucru este pe jumatate adevarat, pentru ca caldura nu vine doar de la soare. De asemenea, a corpului nostru transpira. De ce beduinii din regiunile desertice din Africa de Nord poarta haine negre? Ei nu ar purta asa ceva daca nu ar exista un avantaj clar.
Cand aceasta caldura a corpului loveste imbracamintea alba, se reflecta direct inapoi la corp. Culoarea neagra, pe de alta parte, absoarbe toata caldura soarelui, dar o absoarbe si pe cea a corpului in loc sa o reflecte.
Cu putin vant, hainele negre ne ajuta sa ramanem racoriti, deoarece favorizeaza ceea ce se numeste convectie, adica caldura este transferata prin miscarea masei de aer sau a fluidului. Datorita vantului si a imbracamintei libere, caldura absorbita din organism este expulzata.
Acest lucru ar explica de ce in desert poarta haine negre. Un studiu publicat in urma cu cativa ani in Nature privind utilizarea hainelor largi.