Alege mai multe gradinite in care iti este convenabil sa duci copilul si sa-l iei. Decide cine va face acest lucru. In cele mai multe cazuri, este de preferat ca prescolarul sa fie situat langa casa, dar pot fi luate in considerare si alte optiuni. Daca bunica sau bunicul va lua copilul, este mai bine sa alegi o gradinita situata in apropierea locului in care locuiesc acestia.
Alege o gradinita pentru recenzii. Cu siguranta, veti gasi prieteni care duc deja copilul la gradinita. Intreaba-i despre tot ceea ce ii incanta cel mai mult. Daca nu exista astfel de cunostinte, mergeti la unul dintre forumurile locale. Foarte des oamenii isi lasa comentariile acolo despre vizitarea diferitelor gradinite pe teme relevante.
Atunci cand alegi o institutie prescolara, nu va concentrati pe disponibilitatea unei noi reparatii, a unui loc de joaca modern, desi acest lucru este, de asemenea, important, ci pe personalul didactic. Alege o gradinita in care lucreaza profesori experimentati si atenti, care stiu sa gaseasca o abordare pentru fiecare copil. Starea de spirit cu care copilul va merge la gradinita va depinde de acest lucru.
Amintiti-va ca recenziile va pot ajuta sa navigati, dar trebuie sa luati decizia finala. Asigurati-va sa vizitati gradinita inainte de a va inscrie copilul in ea. In acest caz, acordati atentie lucrurilor mici. Vedeti cat de curata este si de asemenea cat de prietenoasa este administrarea institutiei prescolare.
Evaluati cat de aglomerate sunt grupurile la gradinita. Acest lucru este foarte important, deoarece in grupurile supraaglomerate, profesorul nu va putea sa acorde atentia cuvenita fiecarui copil.
Atunci cand alegi intre gradinita privata si cea publica, concentreaza-te in primul rand pe capacitatile tale financiare si pe propriile preferinte.
Daca nu aveti capacitatea financiara de a plati pentru un copil care frecventeaza o gradinita scumpa, nu va faceti griji. In prezent, puteti gasi o gradinita de stat foarte demna, in care copilul va merge cu placere, dar nu veti gasi probabil aceleasi conditii ca la o gradinita privata.
Fiti atenti la detalii
Fiti interesati de tot ce se intampla la gradinita. Acest lucru va va ajuta sa fiti mereu la curent cu toate evenimentele.
Sfaturi utile
Daca doriti ca cel mic sa fie repartizat la un anumit grup, mergeti la directorul gradinitei. Aici poti gasi gradinita potrivita pentru copilul tau astfel incat sa obtii cele mai bune rezultate.
In gradinite, copiii invata din propriile experiente si sunt protagonisti ai explorarii lor prin diferitele discipline artistice care le permit sa inceapa procesul de alfabetizare si cunostinte de matematica. In plus, incep sa dezvolte autonomia, independenta si luarea deciziilor.
Dezvoltarea fiecarui copil este un proces particular in care intervin factorii genetici, starea de sanatate, nutritia, obiceiurile si bunastarea emotionala. Sunt implicate, de asemenea, aspecte precum locomotia, stabilitatea si echilibrul, temporalitatea si dezvoltarea competentelor motorii.
Copiii trec de la dependenta totala la autonomia progresiva, care devine mai evidenta odata ce intra in gradina. Ei incep sa-si coordoneze mai bine miscarile, sa aiba mai mult autocontrol si concentrare atunci cand dezvolta diferitele activitati. In plus, capacitatile lor motorii brute si fine sunt dezvoltate in continuare atunci cand isi dau seama tot ce pot face. Le place sa indrazneasca sa faca fata noilor provocari, cum ar fi sariturile si plimbarile cu barca, printre altele.
La gradinita, copiii dobandesc o capacitate mai mare de a alerga, de a sari, de a urca si de a se misca; aceasta este ceea ce este cunoscut sub numele de pricepere psihomotorie.
In plus, ei invata sa-si coordoneze mai bine miscarile corpului sau obiectele de lucru (jucarii), adica incep sa-si dezvolte abilitati motorii esentiale pentru dezvoltarea lor echilibrata.
Potrivit expertilor „copiii care intra in gradinita au performante mai bune atunci cand vine vorba de socializare, impartasire, interactiune cu adultii si sunt mai spontani. Ei castiga incredere in sine si siguranta.”
In plus, copiii invata care sunt limitele, atunci cand aleg o activitate pe care trebuie sa o inceapa, sa o dezvolte si sa o termine, toate aceste procese, pe langa insuflarea rutinelor si regulilor, le stimuleaza imaginatia si creativitatea.
Adaptarea la o lume noua
Dandu-si seama ca exista o lume plina de colegi (copii de aceeasi varsta), permite copiilor sa se confrunte cu situatii noi, in care pot gandi, rezolva, juca, lucra si chiar intra in conflict.
Sentimentul ca nu se mai afla intr-un spatiu cunoscut, poate genera un sentiment de neliniste sau, dimpotriva, de superioritate, totul depinde de personalitatea fiecarui copil. Ceea ce este un numitor comun este ca atunci cand intra in gradinita sunt expusi nevoii de a invata sa rezolve lucrurile de la sine.
Educatia initiala este un instrument excelent pentru copii de a-si promova dezvoltarea cognitiva, sociala si motorie, printre altele. Unul dintre beneficii consta in experimentarea activitatilor de grup, care predau valoarea efortului, respectul pentru schimburi, toleranta si disciplina.