Stiti ce este bumbacul organic si care sunt avantajele sale fata de bumbacul conventional? Mai jos explicam in detaliu caracteristicile sale, diferentele cu alte bumbacuri si care sunt beneficiile sale.
Ce este bumbacul organic?
Bumbacul organic este o fibra care a fost extrasa numai din seminte naturale si in a carei cultivare nu au fost folosite pesticide sau substante chimice daunatoare sanatatii si ecosistemului.
De fapt, in agricultura durabila daunatorii sunt controlati folosind alte insecte care le ucid.
In cazul bumbacului organic, semintele folosite nu sunt niciodata transgenice. In timp ce in bumbacul conventional, semintele modificate genetic sunt de obicei folosite pentru a le face mai rezistente la daunatori.
Datorita absentei pesticidelor si a erbicidelor, solul este mai sanatos, iar acest lucru face ca mai putina apa sa fie necesara pentru cultivarea bumbacului. Prin urmare, bumbacul organic are un impact minor asupra mediului. De asemenea, pastreaza raurile, lacurile sau orice apa potabila fara substante toxice. Pe scurt, este mult mai respectuos fata de planeta decat cultivarea bumbacului traditional.
Beneficiile bumbacului organic
Beneficiile bumbacului organic sunt multe. Dar, printre acestea, urmatoarele avantaje ies in evidenta in utilizarea acestui lucru in imbracaminte sau incaltaminte:
- Bumbacul organic este ideal pentru pielea sensibila sau chiar pentru persoanele cu piele atopica. Este o fibra hipoalergenica cu o atingere foarte moale.
- Bumbacul este respirabil. Mentine pielea uscata, deoarece absoarbe umezeala si expulzeaza caldura corpului. Prin urmare, este ideal sa se utilizeze in fabricarea de imbracaminte si incaltaminte.
- Nu genereaza electricitate statica, spre deosebire de fibrele sintetice.
- Un alt avantaj este ca intretinerea sa este simpla. Imbracamintea din bumbac organic este usor de spalat si nu are nevoie, de obicei, de calcat.
- Un alt beneficiu al bumbacului organic este acela ca este ecologic, reusind sa reduca consumul de apa in agricultura.
- Bumbacul organic este lipsit de toxine, deoarece numai fibrele organice si colorantii naturali sunt utilizati in prepararea sa. Dar pentru a sti ca avem in mainile noastre o tesatura 100% organica si fara substante toxice, este important sa cautam intotdeauna certificatul GOTS in el. Vezi aici o bluza din bumbac organic cu gluga si logo.
Ce este certificatul GOTS?
Certificatul GOTS – Global Organic Textile Standard, care inseamna „World Standard for Organic Textiles” – este un sigiliu care garanteaza ca o tesatura provine strict din fibre organice, asigurand calitatea si durabilitatea acesteia.
Bumbacul certificat GOTS a fost supus unor controale stricte care asigura rezistenta materialului si soliditatea culorii, utilizarea colorantilor naturali, precum si originea fibrelor organice.
Atat procesul de fabricare a tesaturilor, cat si cultivarea fibrelor sale de bumbac sunt durabile, reducand consumul de apa si deseurile care pot fi generate din aceasta activitate. Acest certificat este, de asemenea, o garantie a conditiilor de munca decente.
Din toate aceste motive, exista companii care produc doar bumbac organic. Va incurajam sa descoperiti colectia lor de tesaturi organice, care respecta mediul si sanatatea oamenilor. Sa avem grija de planeta impreuna prin crearea unei moda mai durabile si mai ecologice.
De ce sa alegi fibre naturale
Microfibrele sunt unul dintre principalii vinovati din spatele poluarii cu plastic din ocean. Se estimeaza ca 80% din poluarea cu plastic oceanic provine din textile.
O singura incarcatura de rufe sintetice poate elibera pana la 12 milioane de fibre. Aceasta inseamna aproximativ 500.000 de tone de microfibre in fiecare an. Se estimeaza ca 80% din poluarea cu plastic oceanic provine din textile.
Pe langa faptul ca te simti bine, vrei sa fii cu adevarat sanatos. Multi, daca nu majoritatea, oameni sunt preocupati de toxinele din mediu. Ne purificam apa de baut, mancam alimente organice si cumparam produse hipoalergenice de ingrijire a pielii.
Pielea este cel mai mare organ din organism. Este, de asemenea, prima noastra linie de aparare impotriva toxinelor. Majoritatea materialelor sintetice sunt fabricate din petrol printr-un proces de polimerizare si implica utilizarea a zeci de substante chimice toxice.
Fibrele naturale precum bumbacul, matasea, inul si casmirul au nevoie, in general, de mult mai putina prelucrare pentru a le transforma in tesatura. Sunt in mod natural hipoalergenice, facandu-le perfecte pentru toata lumea, de la sugari pana la batrani.
Semisintetice precum raionul, modalul si bambusul primesc o lumina galbena de precautie. Aceste fibre provin chiar din plante, dar procesele necesare pentru a le transforma in materiale textile moi si purtabile includ contactul extins cu substante chimice dure, care pot provoca, de asemenea, o reactie in corpul dumneavoastra.
Cititi etichetele. Orice lucru care spune „rezistent la pete”, „rezistent la riduri”, „presa permanenta” sau similar a fost tratat cu substante chimice care nu-ti sunt benefice organismului.
Cel mai bun pariu este sa ramai la fibre naturale moi. Tesaturile naturale si fibrele organice, in special, sunt produse folosind mai putine substante chimice, ceea ce le face mai bune pentru sanatatea ta. Alege tot timpul gandindu-te la avantaje pe termen lung.