Sosirea primaverii vine in general la pachet si cu alergii. Desi exista o multime de medicamente si instrumente pe care le poti folosi pentru a combate rinita alergica (cunoscuta si ca “febra fanului”), exista si o multime de remedii naturale mai putin cunoscute, ideale pentru a atenua oboseala provocata de alergii, nasul infundat, mancarimile de ochi si alte simptome specifice.
Iata mai jos cateva sfaturi legate de nutritie si de remediile pe baza de plante care iti pot permite sa te bucuri de primavara.
Sumar articol:
Urzicile
Urzicile sunt un remediu antihistaminic excelent, iar culesul acestei plante este adesea descris drept „fitoterapie de primavara intr-unul dintre cele mai bune momente ale sale”. Urzicile sunt extrem de nutritive, bogate in vitaminele A si C, calciu, potasiu si magneziu. Ele sunt considerate de mult timp un tonic al sangelui si reprezinta un tratament excelent pentru anemie, dat fiind ca sunt foarte bogate atat in fier, cat si in clorofila. Ele intaresc imunitatea si atenueaza alergiile si secretiile, stimuland in acelasi timp detoxifierea prin ficat si rinichi.
Primavara este cel mai bun moment pentru a te bucura de frunzele tinere de urzici fie in supe, fie in pesto si salate, sau gatite ca atare. Radacina si semintele plantei sunt si ele medicinale si sunt folosite in tulburarile hormonale.
Socul
Socul a fost considerat mult timp un adevarat cufar cu leacuri, pentru ca florile si fructele sale pot fi folosite pentru a activa sistemul imunitar si pentru a trata si a preveni in mod specific gripa si amigdalita si pentru a decongestiona sinusurile. De asemenea, el contribuie la combaterea febrei si a simptomelor alergice.
Poti culege florile de soc primavara pentru a face o socata, sau pentru limonade, sorbeturi si infuzii fierbinti. Cauta in parcuri sau prin paduri din apropiere si alte plante antialergice, precum coada soricelului, musetel sau lumanarica si nu uita: cu cat incepi mai devreme, cu atat vei avea parte de rezultate mai bune. Ideal ar fi sa incepi cu o luna inainte de momentul in care infloreste alergenul la care reactionezi.
Radacina de lemn dulce
Radacina de lemn dulce contine glicirizina, care are efecte antiinflamatoare, imunomodulatoare si antialergice similare cortizonului. Ea este calmanta pentru membranele mucoase uscate si pentru alergiile cutanate, asa cum este eczema.
In medicina chineza, lemnul dulce este folosit ca tonic qi pentru a atenua oboseala, infectiile frecvente si lipsa apetitului. Datorita gustului sau dulce, radacina de lemn dulce poate fi folosita pentru bomboane si siropuri, ceea ce o face un remediu perfect pentru copii.
Iarba ochilor
Iarba ochilor este o floare cu un aspect frumos, care arata ca un ochi si care a fost folosita in mod traditional pentru a imbunatati si mentine vederea. Ea atenueaza, de asemenea, inflamatia la nivelul ochiului, te ajuta sa scapi de mancarimi si de umflare, ca si de iritatie si de acumularea de mucus la nivelul nasului.
Patlagina cu frunze late
Patlagina cu frunze late (sau limba oii) este una dintre buruienile cele mai des intalnite in Europa. Ea reprezinta unul dintre remediile traditionale pentru tratarea congestiilor bronsice, sinuzitelor, astmului si leziunilor pielii.
Ca antihistaminic natural, patlagina cu frunze late este deosebit de eficienta pentru reducerea inflamatiei ochilor si a membranelor mucoase de la nivelul nasului. Planta este cunoscuta pentru capacitatea sa de a opri sangerarile, de a vindeca ulceratiile, intepaturile si muscaturile de insecte, fiind astfel un remediu excelent de prim ajutor.
Gura lupului chineazeasca
Gura lupului chinezeasca sau de Baikal este o planta traditionala chinezeasca folosita pentru a trata rinita alergica sau febra fanului, dar si alte alergii precum astmul, eczema si urticaria, inhiband eliberarea histaminei din mastocite. De asemenea, planta este eficienta pentru febra, infectii si inflamatii, iar in ultima perioada cercetatorii chinezi au sustinut ca gura lupului chinezeasca este una dintre plantele cu potential impotriva Covid-19.
Cei 5R ai resetarii intestinale
Daca iti doresti o solutie pe termen mai indelungat, protocolul de resetare intestinala „5R” – „refuza, redu, reutilizeaza, redirectioneaza, recicleaza”, este un punct de pornire ideal.
Practic ce va trebui sa faci este sa elimini insectele daunatoare si toxinele, sa inlocuiesti insuficientele digestive cu ajutorul condimentelor, absinturilor, enzimelor si a altor suplimente; sa reinoculezi probiotice in flora intestinala, sa repari mucoasa intestinala si sa iti reechilibrezi stilul de viata astfel incat sa reduci stresul.
Dieta saraca in histamine
Deoarece histamina este metabolizata de ficat, este important sa sprijini ficatul cu ierburi amare, precum papadia, andrographis si frunza de anghinare. O dieta cu un continut redus de histamina iti poate fi de ajutor in timpul sezonului de alergii.
Elementele cheie ale acestei diete sunt: excluderea alimentelor bogate in histamina sau a celor care promoveaza eliberarea de histamina (ciocolata, alcool, otet, alimente fermentate, fructe uscate, crustacee) si adaugarea in dieta a unor nutrienti care actioneaza ca antihistaminice naturale (urzica, turmeric, mere, ghimbir, ceapa).
Nu uita sa eviti
O dieta bogata in histamine, dormitul cu ferestrele deschise si spatiile pline de praf!
Sursa: https://www.wallpaper.com/beauty-grooming/natural-remedies-for-allergy-fatigue-hayfever