Afecțiunile dentare reprezintă patologii extrem de comune, apărute în general pe fondul unei igiene bucale nepotrivite, care pot determina importante complicații, atunci când sunt neglijate sau tratate în mod inadecvat.
Există numeroase condiții care pot implica structurile de susținere ale dinților sau dinții în sine, iar tratamentul acestor condiții este variat, specific fiecărui caz. În practica medicală, cele mai comune probleme dentare sunt cariile, boala parodontală și abcesul dentar.
Caria dentară
Caria dentară este o afecțiune frecventă care apare în urma eroziunii smalțului dentar, proces favorizat de consumul de zaharuri în mod repetat. Inițial, caria poate fi asimptomatică, dar pe măsură ce progresează, poate provoca dureri intense și sensibilitate la alimente și băuturi reci sau calde.
Tratamentul pentru caria dentară depinde de severitatea afecțiunii. În stadiile incipiente, o simplă obturație poate fi suficientă pentru a repara daunele și pentru a preveni extinderea cariei. În cazurile mai avansate, când caria a afectat o mare parte din structura dintelui, poate fi necesară aplicarea unei coroane dentare pentru a restabili forma și funcționalitatea dintelui.
Abcesul dentar
Abcesul dentar este o afecțiune gravă care poate provoca disconfort sever și complicații serioase, dacă nu este tratată prompt. Abcesul dentar apare atunci când o infecție bacteriană se dezvoltă în jurul rădăcinii unui dinte sau în țesutul gingival. Infecția poate fi rezultatul unei carii netratate, a unui traumatism dentar sau a unei intervenții dentare anterioare.
Tratamentul pentru abcesul dentar implică, în primul rând, drenarea infecției prin incizia și scurgerea puroiului din abces. După drenaj, medicul stomatolog poate prescrie antibiotice pentru a elimina infecția și pentru a preveni recurența sa. În unele cazuri, dacă dintele este grav afectat și nu mai poate fi salvat sau dacă infecția este recurentă, extracția dintelui afectat poate fi necesară pentru a stopa infecția și pentru a preveni complicațiile ulterioare.
Boala parodontală
Boala parodontală reprezintă o afecțiune inflamatorie care implică țesuturile de susținere ale dinților, inclusiv gingiile, osul și ligamentele care fixează dinții în maxilar sau mandibulă. Boala parodontală poate evolua progresiv și poate duce la slăbirea structurii dentare și, în cele din urmă, la pierderea dinților.
Tratamentul pentru boala parodontală poate fi variat și poate include detartrajul subgingival, o procedură care îndepărtează placa și tartrul acumulate sub linia gingivală, chirurgia parodontală, care poate implica îndepărtarea țesuturilor inflamate și regenerarea țesuturilor pierdute, și terapia cu laser, care poate fi folosită pentru a reduce inflamația și a stimula vindecarea gingiilor.
În unele cazuri, când boala parodontală a provocat pierderea osului și a țesutului de susținere, tratamente mai avansate, precum all on 4 / all on 6 pot fi recomandate de către medicul stomatolog. Procedura all on 4 / all on 6 implică fixarea unei proteze dentare fixe pe un număr redus de implanturi dentare (4 sau 6 implanturi).