Păpădia, beneficii pentru sănătate

5
(1)

Odată cu primăvara, de îndată ce se mai încălzește afară, prin verdele crud al ierbii înfloresc păpădiile. Galbene, delicate, vesele, ne încântă privirea și ne fac să zâmbim. Nu sunt simple flori, simple „buruieni”, așa cum ai putea crede. Păpădiile sunt plante medicinale cu numeroase beneficii pentru întregul organism, în special pentru ficat, bilă și sistem digestiv.

Păpădia este o adevărată comoară de substanțe nutritive esențiale. De la ea se recoltează florile, frunzele tinere, tulpinile, chiar și rădăcinile. Toate conțin foarte multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, B, C, D și K, fier, calciu și potasiu. De asemenea, conțin substanțe amare, antioxidanți, precum flavonoide, betacaroten și compuși polifenolici, care contribuie la îmbunătățirea digestiei și protejarea organismului împotriva stresului oxidativ.

Păpădia – proprietăți

– Are efect detoxifiant pentru organism;
– Susține digestia, prin substanțele tonic-amare;
– Susține funcția hepatică și biliară, are efect coleretic-colagog (stimulează secreția și eliminarea bilei);
– Este un diuretic natural;
– Are efect antioxidant, antiinflamator;
– Este un bun antireumatic;
– Remineralizează și tonifiază organismul;
– Are proprietăți hipoglicemiante;

Beneficii ale păpădiei

1. Este un puternic detoxifiant natural
Odată cu lichidele în exces, consumul de păpădie ajută și la eliminarea toxinelor. Păpădia stimulează detoxifierea ficatului și a organismului în general, curăță sângele, colonul, și ajută în cadrul curelor de slăbire.

2. Susține funcția hepatică și biliară, ajută digestia

Ficatul „preferă” plantele cu principii amare, iar păpădia este una dintre ele. Aceasta protejează celulele hepatice și are efect tonic asupra lui. De asemenea, stimulează secreția și eliminarea bilei, precum și secrețiile gastro-intestinale. Astfel, ajută digestia, previne balonarea și senzația de prea plin după masă.

3. Elimină excesul de apă din organism

Numeroase studii au arătat că păpădia acționează ca diuretic – stimulează producția de urină și elimină excesul de lichid din țesuturi. Astfel, ceaiul și remediile pe bază de păpădie ajută în caz de retenție de apă, picioare grele, probleme de circulație a sângelui, dar și în infecții urinare.

4. Scade colesterolul rău

O altă proprietate a păpădiei este că ajută la metabolizarea eficientă a colesterolului rău.

5. Reglează tensiunea arterială

Frunzele de păpădie sunt o bună sursă de potasiu, despre care se știe că ajută la reducerea tensiunii arteriale.

6. Reduce inflamația din corp

Flavonoidele și compușii polifenolici conținuți de păpădie îi conferă proprietăți antiinflamatoare. Astfel, produsele care conțin această plantă medicinală pot fi de folos în afecțiuni inflamatorii, precum artrita, poliartrita reumatoidă.

7. Întărește imunitatea

Fiind bogată în vitamine și minerale esențiale pentru imunitate, păpădia contribuie la „scutul” tău de protecție împotriva virusurilor și bacteriilor. De asemenea, datorită conținutului mare de fier, poate ajuta la tratarea anemiei. Mai ales primăvara, persoanelor anemice le este recomandat să mănânce frunze crude de păpădie, în salate.

8. Susține sănătatea oaselor

Calciul și vitamina K din compoziția păpădiei sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Vitamina K, spre exemplu, este implicată în mineralizarea oaselor, iar consumul de suplimente cu păpădie poate, astfel, să reducă riscul de fracturi în cazul femeilor aflate la menopauză, predispuse la osteoporoză.

9. Bună și pentru bolnavii de diabet

Conform studiilor, păpădia poate să reducă nivelul de zahăr din sânge și să îmbunătățească sensibilitatea la insulină.

10. Menține pielea frumoasă

Extractele de păpădie sunt adesea folosite în cadrul produselor dermato-cosmetice deoarece ajută la hidratarea pielii, la calmarea iritațiilor, a eczemelor, ciupiturilor de insecte și acneei.

Cum se consumă păpădia

Toate părțile păpădiei sunt comestibile, de la rădăcină, tulpină, până la frunze și floare. În stare proaspătă, primăvara, tulpinile și frunzele se adaugă în salate. În afara sezonului, poți bea ceai de păpădie, făcut din părțile aeriene ale plantei, sau o poți consuma sub formă de pulbere (rădăcina).

Atenționări și contraindicații Produsele pe bază de păpădie nu sunt recomandate în caz de hiperaciditate gastrică, obstrucții ale căilor biliare sau persoanelor cu alergii la plante din familia Asteraceae (ambrozie, mușețel, gălbenele). Cei care au calculi biliari ar fi bine să se consulte cu medicul înainte de a lua suplimente cu păpădie pentru că, stimulând producția și eliminarea bilei, există riscul ca un calcul să rămână blocat pe canale biliare.

Pentru majoritatea oamenilor, păpădia este o plantă medicinală sigură, cu multiple beneficii asupra sănătății. Este nelipsită din curele de detoxifiere, ajută enorm persoanele cu afecțiuni hepatice și digestive, sau pe cele care vor să-și mai reducă nivelul colesterolului. Important este să fie administrată corect, conform prospectului.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.