Ardeiul iute – sanatate cu gust puternic
Pe pizza, la o ciorbita, in compozitia a multor feluri de mancare, sau de bautura, ardeiul iute ne face viata de zi cu zi mai…picanta. Si nu ne stimuleaza doar simturile, ci si functiile organismului, printre care circulatia, dar si sistemul nervos.
Stiati ca ardeiul iute a fost impus soferilor intr-o zona din sudul Chinei, pe motiv ca ar imbunatati timpul de reactie, coordonarea motorie si atentia? Iar beneficiile nu se opresc aici. Daca vreti sa aflati ce influenta are consumul de ardei iute in prevenirea cancerului sau asupra siluetei, cititi in continuare. 😉
Ce face ardeiul iute atat de sanatos?
Capsaicina. Capsaicina este un alcaloid care confera iutime acestei legume, dar si proprietati medicinale. De exemplu, durerile de genunchi la persoanele care sufera de reumatism pot fi tratate cu ajutorul cremelor care contin aceasta substanta, insa capsaicina este utilizata si in cosmeticele destinate tratamentului impotriva caderii parului.
Ardeiul iute ajuta la ameliorarea unor afectiuni precum anorexia sau problemelor vasculare. Cat priveste bolile mai grave, cum ar fi cancerul, ardeiul iute pare sa aiba proprietati anticancerigene, mai ales impotriva cancerului mamar sau leucemiei. Dar (…stiati ca va urma un “dar”, nu?), tot pe principiul “ce-i mult, strica”, trebuie sa fim cumpatati, pentru ca ardeiul iute, consumat in exces, poate provoca probleme de stomac si poate creste riscul de cancer de prostata.
Ardeiul iute – secretul siluetei suple
Daca vrei sa tii o dieta, sau pur si simplu sa micsorezi cantitatea de mancare consumata zilnic (din motive obiective sau nu), include ardeiul iute in alimentatia ta. Conform unui studiu al Universitatii Purdue din Indiana, capsaicina continuta de ardeiul iute taie senzatia de foame si intensifica arderile. Totusi, asta nu inseamna sa mananci doar ardei iute si sa te infometezi, dar daca vrei sa mai reduci din alimentele nesanatoase pe care le consumi, afla ca ardeiul iute scade pofta de alimente grase, sarate sau dulci. Mai puternic decat vointa!
Pe langa toate aceste beneficii, este de mentionat faptul ca ardeiul iute este bogat in vitamine, mai precis in vitaminele A, C, PP (B3), E si B, dar contine si enzime, zaharoza, amidon, celuloza, lipide, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, sulf si altele.
Ardeiul iute… cel mai iute!
Dar exista un ardei mai iute decat toti, creat intr-o sera, de un cultivator britanic, proprietar al unui restaurant in care l-a “testat” pe clienti, dar NU inainte de a-i pune sa semneze o declaratie prin care sa certifice faptul ca au actionat pe propria raspunedere! Senzatia oferita de consumul acestui ardei, una care-ti amorteste limba si te arde din cap pana-n picioare dureaza aproximativ o ora! Deci, eu zic, pana una-alta, sa ne multumim cu ardeii nostri iuti; si-asa se zice ca cel mai sanatos este sa mananci ce creste pe pamantul natal. 🙂