Combaterea stresului – un obiectiv comun
Suntem stresati! Cine nu e, sa ridice mana si sa ne spuna si noua CUM e posibil? Asta in cazul in care nu e genul de persoana care scapa de stresul personal stresandu-i pe altii…Asadar, pana ajungem si noi sefi (avand in vedere exceptiile de rigoare), ar trebui sa invatam cum sa dominam stresul zilnic pentru a nu ajunge el sa ne domine pe noi. Exista metode naturale pentru combaterea stresului, metode ce nu trebuie confundate cu azvarlitul vazelor prin casa sau cu cele de “a face fata” stresului.
Combaterea stresului sau iluzia acesteia?
Care sunt asa-zisele metode de a face fata stresului practicate de noi toti? Fumatul, bautura, radacinile prinse in fata televizorului, retragerea din viata sociala, pastilele sau drogurile de orice tip, violenta, “varsarea nervilor” pe cei din jur…si lista continua. Da, pe moment avem senzatia ca ne-am eliberat, dar, de fapt, am adunat mai multa tensiune decat inainte. Asadar, ce trebuie sa facem?
Primul lucru: sa luam la mangaiat (grav!) catelul/ pisica/ animalutul de casa; aceste fiinte ne aduc instant zambetul pe buze si ne fac sa uitam, pe moment, de suparari. Daca nu detinem un prieten de acest tip, ar trebui sa iesim la o plimbare (poate gasim unul pe drum si il adoptam. J ), sa facem exercitii fizice, sa dam drumul la o muzica relaxanta, sa sunam un prieten bun sau sa ne cufundam in lectura unei carti. Daca stresul persista…combaterea stresului presupune practici pe termen lung.
Combaterea stresului – metode pentru efecte pe termen lung
Ok, daca ai nevoie de ceva mai “puternic”, iata cateva sfaturi pentru combaterea stresului:
Rasfata-ti simturile! Se spune ca fiecare om are unul dintre simturi mai dezvoltat, asa ca pluseaza pe acest aspect! Daca ai un miros sensibil, umple-ti camera de flori si lumanarele perfumate sau practica aromaterapia; daca gustul este simtul tau forte, mananca un baton de ciocolata si o sa te simti instant mai bine. Stii perioadele acelea in care ai o pofta nebuna de ciocolata? Unul dintre motive ar putea fi stresul pe care il experimentezi…
Exercitii de respiratie. Daca stresul nu este eliberat, rezultatul este…stresul cronic. De aceea, exercitiile de respiratie te ajuta sa inversezi “simptomele” stresului, aducandu-ti bataile inimii la un nivel normal si relaxandu-ti mintea. Iata un astfel de exercitiu: aseaza-te sau intinde-te intr-o pozitie confortabila si inspira pe nas numarand, in gand, pana la 5. Elibereaza aerul usor, pe gura, numarand in gand pana la 8. Asta-i tot!
Razi! Puterea rasului sau a unui simplu zambet este uimitoare, mai ales in conditii de stres. Asadar, gaseste motive pentru a zambi! De ce? Pentru ca stresul conduce la contractarea muschilor, reducand astfel nivelul de oxigen din corp. Rasul distrage creierul de la stres si permite relaxarea organismului, dar si a mintii.
Planuieste! Nu unde vei fi maine din punct de vedere profesional, ci unde vei iesi cu familia sau prietenii la sfarsit de saptamana. Gandul la aceste planuri iti usureaza stresul cotidian, iar daca-ti amintesti si de cateva dintre hobby-urile tale, cu atat mai bine. Spre exemplu, eu mi-am amintit recent ca-mi place sa crosetez si am facut asta o zi intrega, uitand de orice grija sau gand apasator. 😉
Combaterea stresului „inconjurator”
Asigura-te ca mediul tau este unul neprielnic stresului, adica asigura-te ca ai o mobila confortabila, ca spatiul in care locuiesti beneficiaza de suficienta lumina naturala, ca aerisesti des, ca locuinta ta este curata si ca te bucuri de intimitatea de care ai nevoie. Dupa ce ai facut toate aceste lucruri, aminteste-ti ca totul trece si ca esti un norocos pe langa alti oameni cu adevarat incercati…
Foarte interesanta abordarea subiectului , Fain redactat.