Castane coapte – beneficii mari in coji mici
A venit toamna (in unele zone, chiar iarna), ceea ce inseamna ca avem o gramada de motive de bucurie: parcurile arata ca pictate in nuante aramii, ploile puternice ne fac sa dormim ca niste prunci cuibariti in paturi pufoase, iar roadele toamnei ne ametesc simturile si ne intaresc organismul pentru iarna. Unul dintre darurile toamnei bogate in sanatate? Castane coapte.
Fii sincer: de cate ori n-ai dat cu piciorul intr-o castana pe alee si te-ai gandit cat de bune ar fi proaspat scoasa din cuptor? Si daca pana acum treceai indiferent pe langa castanele cazute, afla ce beneficii iti aduce un pumn de castane coapte, pa langa aroma inconfundabila si gustul extraordinar.
Castane coapte: silueta si sanatate de fier
100g de castane coapte inseamna, pe langa cele 200 kcal, un adevarat izvor de sanatate: cu un continut mare de vitamina C, B1, B6, B12, E si A, fito-nutrienti, proteine, acid foloic, fier, potasiu, calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc etc., cateva castane coapte te ajuta sa lupti impotriva bolilor de inima, a celor digestive, a anemiei, a afectiunilor respiratorii, varicelor sau acneei.
Importanta sursa de fibre dietetice, castanele coapte reduc nivelul de colesterol si imbunatatesc digestia, fiind ideale si in curele de slabire. Datorita continutului mare de antioxidanti si vitamina C, cateva castane coapte pe zi sunt recomandate pentru prevenirea bolilor coronariene si a accidentelor vasculare, intarind musculatura, dintii si vasele de sange si reparand orificiile microscopice de la nivelul acestora.
O portie sanatoasa de castane coapte este recomandata in special copiilor, sportivilor, persoanelor in varsta sau celor aflate in convalescenta, datorita efectului tonic, detoxifiant, a proprietatilor energizante si nutritive dar si a capacitatii de intarire a sistemului imunitar (fiind recomandate si pentru tratarea tusei, a febrei sau a racelii) si imbunatatire a metabolismului.
Si inca ceva: chiar prelucrate termic, castenele isi pastreaza in mare parte vitaminele si mineralele, esentiale pentru sanatate dar si pentru frumusete…
Castane coapte pentru frumusete si… fericire
Iar beneficiile interne ale castanelor coapte sunt completate de cela “de suprafata”: un amestec format din miezul castanelor si miere si folosit ca masca de ten te ajuta sa lupti eficient impotriva acneei, iar tinctura de castane este un valoros remediu pentru varice. Vitamina E si acizii grasi esentiali dintr-o portie de castane coapte confera hidratare, frumusete si elasticitate pielii, dandu-ti o mana de ajutor in lupta impotriva timpului… necrutator.
Iar ca efectul sa fie complet, magneziul din castane coapte reprezinta un veritabil antidepresiv, inlaturand oboseala, anxietatea si starea de nervozitate si revigorand sistemul nervos.
Deci fie ca-ti place sa rontai castane coapte sau sa te delectezi cu o portie delicioasa de piure de castane, data viitoare cand treci pe langa aceste fructe… nu-ti refuza un deliciu suprem!
Cautand pe netul romanesc uite ca am nimerit pe pagina
dumeavoastra. Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de
calitatea articolelor de pe aceasta pagina si va urez cat mai
mult succes!