Morcovi – proprietati benefice pentru intregul organism
Daca si pe tine te convingeau parintii sa mananci morcovi cand erai mic intrebandu-te “de ce nu poarta iepurasii ochelari?”, probabil ca si in ziua de astazi iti zboara mintea la o vedere agera atunci cand te gandesti la morcovi. Proprietati antioxidante, vitamina A, B6, magneziu, potasiu, fier, beta-caroten si vitamina K sunt doar cateva dintre substantele esentiale ale morcovului, al carui consum regulat ne apara de boli dintre cele mai diverse, de la afectiunile dentare pana la cancer.
Morcovi, proprietati esentiale pentru sanatate – Top 7:
1. Morcovi – proprietati anticancerigene: consumul zilnic de morcovi scade riscurile de cancer de san, de plamani sau de colon cu 30%, conform University of Newcastle, datorita continutului de falcarinol, substanta care se mai gaseste doar in ginseng si iedera, dar care este diminuata considerabil atunci cand fierbem morcovii.
2. Morcovi – proprietati antiimbatranire: datorita continutului mare de beta-caroten, consumul de morcovi ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si intarzie imbatranirea celulelor. De asemenea, morcovii au proprietati detoxifiante puternice, imbunatatind sanatatea ficatului, aspectul pielii, prevenind uscarea ei si ameliorand acneea.
3. Morcovi – proprietati energizante: un pahar de suc de suc de morcovi sau un morcov proaspat si crocant pe zi iti confera mai multa energie decat cea mai scumpa bautura energizanta si elimina starile de oboseala permanenta;
4. Morcovi – proprietati esentiale impotriva bolilor de inima: datorita cantitatii mari de carotenoide (beta-caroten, alfa-caroten, licopen etc), consumul regulat de morcovi reduce nivelul de colesterol, iar consumul a 6 morcovi pe saptamana micsoreaza drastic riscul de accident vascular cerebral, conform Harvard University.
5. Morcovi – proprietati digestive si efect diuretic: morcovii te ajuta sa lupti impotriva anemiei, iar un pahar de suc de morcovi inainte de masa te poate scapa usor de constipatie sau diaree; morcovii sunt recomandati si persoanelor care sufera de litiaza renala, reumatism sau artrita si conduc la eliminarea unei cantitati mai mare de acid uric prin urina.
6. Morcovii – pentru dinti sanatosi: consumul de morcovi dupa masa ajuta la curatarea dintilor, actionand ca un abraziv natural si imbunatatind sanatatea gingiilor. Mineralele din morcovi contribuie la distrugerea bacteriilor din cavitatea bucala, iar consumul acestora creste secretia de saliva, protejand astfel dintii de petele inestetice.
7. Morcovi – o vedere de nota 10: beta-carotenul este transformat in ficat in vitamina A, iar vitamina A este transformata in retina in rodopsina, un pigment violet necesar vederii nocturne. De aceea nu poarta iepurasul ochelari!
Morcovi – proprietati ale unei legume – medicament
Ei, parca acum vezi consumul de morcovi cu alti ochi, nu-i asa? 😉 Atunci cand ti-e pofta de ceva dulce, natural si crocant, renunta la bomboane sau ciocolata si rontaie un morcov. Vei simti imediat diferenta!