Acid folic, alimente cu un secret valoros
Probabil ai auzit de foarte multe ori cat de important este acidul folic sau vitamina B9 si ca trebuie sa avem grija sa ne procuram zilnic necesarul din alimentatie, insa cunosti cu adevarat beneficiile acestei vitamine esentiale pentru sanatate? Daca nu, hai sa vedem impreuna de ce este important sa consumam alimente bogate in acid folic, zi de zi:
Acid folic – alimente si beneficii importante
In primul rand, este important sa stii ca, oricat de sanatos ar fi, nici acidul folic nu trebuie sa reprezinte un exces; doza zilnica recomandata variaza intre 100 si 600mcg, in functie de varsta si stil de viata, insa in general 400mcg/ zi sunt suficienti pentru a te bucura de beneficiile acidului folic. Iata-le pe cele mai importante:
– Acid folic – pentru memorie: o cantitate zilnica optima de acid folic poate stopa incetini memoriei pentru persoanele ce au depasit varsta de 50 ani, imbunatateste performanta intelectuala, fiind foarte important pentru elevi si studenti si creste vitreza de reactie. Mai mult, se pare ca vitamina B9 are un rol esential si in ceea ce priveste prevenirea depresie si combaterea episoadelor depresive.
– Acid folic – pentru reducerea riscului de boli de inima: acidul folic diminueaza nivelul de hemocisteina, un aminoacid din sange care, in cantitati mari, creste riscul de boli cardiovasculare; se pare ca 1g de acid folic pe zi inseamna o scadere a nivelului homocisteinei cu 20%.
– Acid folic – alimente impotriva cancerului uterin: consumand alimente bogate in acid folic sau suplimente, poti reduce riscul de aparitie a displaziei, faza premergatoare cancerului de col, acest aspect fiind important indeosebi pentru femeile care folosesc pilule contraceptive. De asemenea, se pare ca o alimentatie bogata in acid folic poate tine la distanta si cancerul de san, in special pentru femeile aflate la menopauza.
– Acid folic – pentru prevenirea nasterii inainte de termen: acidul folic este important pentru noi toti, dar in special pentru viitoarele mamici. Se pare ca un aport crescut de acid folic ( aproximativ 0.4mg/zi) cu cel putin 12 luni inainte de nastere creste sansele ca aceasta sa se produca la termen cu 70%! Mai mult, in primele luni ale sarcinii, acid folic este recomandat pentru diminuarea riscului de aparitie a anomaliilor la fat.
– Acid folic – pentru o calitate mai buna a spermei: si daca tot suntem la acest capitol, se pare ca o dieta bogata in acid folic imbunatateste considerabil calitatea spermei, ceea ce mareste sansele de concepere si le diminueaza pe cele de pierdere a sarcinii.
Acid folic – alimente necesare sanatatii
Pe langa toate aceste beneficii, acid folic intareste sistemul imunitar, scade considerabil riscul de accident vascular cerebral si previne anemia, ajutandu-ne sa ne simtim mai tineri, mai energici si mai sanatosi!
In ceea ce priveste sursele de acid folic, alimente precum legumele verzi (spanac, sparanghel, varza, salata verde, mazare, broccoli), rosiile, conopida, ridichile, soia, fasolea alba, lintea, sfecla rosie, dovleceii, ficatul, laptele si branzeturile fermentate, oua, migdale, cereale integrale, portocalele, zmeura sau avocado sunt adevarate delicii pline de sanatate!
Suna bine, nu-i asa? Pofta buna! 😀