Dieta mediteraneana si bucuria de a trai!
Multi dintre noi au obiceiul ca, atunci cand suntem coplesiti de tristete sau de griji, sa ne refugiem in.. ciocolata. Si chiar functioneaza, doar ca dupa ce depasim perioada dificila si ne suim pe cantar… ne simtim din nou deprimati. Dar exista o metoda mai buna, dovedita de a inlatura semnele depresiei si de readuce zambetul pe buzele noastre: dieta mediteraneana.
Dieta mediteraneana – ce presupune si cum ne ajuta
Dieta mediteraneana inseamna un consum mare de fructe si legume proaspete, fructe cu coaja lemnoasa (nuci, migdale, alune etc.), ulei de masline, cereale si peste, un consum mic de produse lactate si de carne si unul moderat de alcool. Fructele, legumele si vinul rosu contin o cantitate foarte mare de polifenoli, antioxidanti puternici care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si intarzie aparitia semnelor imbatranirii, fructele cu coaja tare sunt o sursa excelenta acizi grasi omega 3, vitamina E, l-arginina (substanta esentiala pentru sanatatea arterelor si pentru circulatie), de grasimi mononesaturate (migdalele) sau polinesaturate (nucile), iar uleiul de masline, se stie, este un miracol pentru sanatate, frumusete si silueta.
Un studiu publicat recent in Nutrition Neuroscience si citat de Psychologytoday.com demonstreaza faptul ca dieta mediteraneana creste nielul de BDNF (proteina responsabila cu mai multe dintre functiile creierului) din sange, in cazul persoanelor care sufera de o forma sau alta de depresie, un nivel scazut de BDNF aflandu-se in stransa legatura cu multe dintre cele mai comune tulburari psihice, cu epilepsia, schizofrenia sau depresia.
O dieta bogata in acizi grasi omega 3, vitamina E si flavonoide din fructe si legume colorate creste nivelul acestei proteine, imbunatatind capacitatea cognitiva si starea de spirit a unei persoane. Pe de alta parte, o dieta bogata in grasimi saturate este asociata cu tulburari de memorie si de dispozitie si cu atrofia creierului.
Reteta succesului: dieta mediteranenana bogata in…
…. nuci, migdale, alune! In cadrul studiului, subiectii au fost impartiti in trei grupuri, unul urmand o dieta saraca in grasimi, altul o dieta mediteraneana boigata in astfel de alune, iar cel din urma o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline; in urma monitorizarii timp de 3 ani de catre echipa de specialist, cele mai bune rezultate in materie de sanatate mintala au fost obtinute de cel de-al doilea grup.
Asadar, spor la rontaiala! 🙂