Alimente care scad tensiunea arteriala sau un mic ajutor din partea naturii
Un dintre principalele cauze ale mortalitatii in lume este hipertensiunea, desi aceasta poate fi prevenita printr-un stil de viata sanatos si printr-un tratament corespunzator. Netratata, aceasta poate conduce, printre altele, la infarct miocardic si alte boli cardiovasculare, la accident vascular cerebral sau la insuficienta renala. De aceea, astazi iti prezentam o micuta lista formata din 7 alimente care scad tensiunea arteriala, in mod natural.
7 alimente care scad tensiunea arteriala, pentru dieta zilnica:
1. Ciocolata neagra: sa incepem cu ceva dulce…. amarui! Ciocolata neagra nu doar ca poate fi o alegere inteleapta pentru cei atenti la silueta, ca stimuleaza eliberarea de endorfina, aducandu-ne zambetul pe buze si ca, datorita continutului mare de flavonoide cu puternice proprietati antioxidante, intarzie aparitia semnelor imbatranirii, dar este si o excelenta arma impotriva hipertensiunii, subtiind sangele, relazand vasele sanguine si crescandu-le elasticitatea.
2. Soia: daca iti doresti sa mai diminuezi consumul de carne, in special pe perioada verii, ai putea apela cu incredere la soia, pentru ca si ea se numara printre principalele alimente care scad tensiunea arteriala, fiind o excelenta sursa de potasiu, magneziu si fitoestrogeni, substante care dilate vasele sanguine.
3. Spanacul: cu un continut caloric foarte mic, dar bogat in fier, potasiu, acid folisc si in special magneziu, spanacul este unul dintre alimentele cheie pentru reglarea tensiunii arteriale. Alte alimente bogate in magneziu, cu ajutorul carora poti lupta impotriva hipertensiunii pe cale naturala sunt semintele de floaea soarelui si fasolea alba, neagra, rosie.
4. Laptele degresat: un pahar cu lapte degresat pe zi poate fi de real ajutor impotriva tensiunii arteriale mare, datorita continutului ridicat de calciu si de vitamina D; mai mult, confiorm unui studiu citat de Aarp.org, consumul regulat de lactate cu un continut scazut de grasime diminueaza sansele de a suferi de hipertensiune cu aproximativ 10% in cazul femeilor.
5. Sucul de sfecla rosie: sucul de sfecla este o sursa extraordinara de antioxidanti (quercitina si resveratrol), dar si de vitamina A,B6, B9, C, fier, calciu si potasiu. Acessta creste rezistenta fizica si diminueaza tensiunea arteriala, datorita continutului mare de nitrati care contribuie la dilatarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei.
6. Afinele: afinele, dar si zmeura si capsunile, contin compusi naturali numiti antociani care protejeaza eficient impotriva hipertensiunii. Mai mult, afinele regleaza nivelul de glicemie, protejeaza sanatatea ochilor, imbunatatesc memoria, diminueaza riscul de Alzheimer si protejeaza sanatatea tractului urinar.
7. Cartofii fierti: chiar daca e greu de crezut, un cartof fiert poate fi de real ajutor in reglarea tensiunii arteriale, fiind extrem de bogat in vitamine, potasiu si magneziu si… sarac in calorii (un cartof mediu fiert contine aproximativ 110 calorii).
Alte alimente care scad tensiunea arteriala…
…. sunt stafidele, strugurii, mazarea,portocalele, semintele de in, bananele sau cerealele integrale. Desigur, nici macar o dieta bogata in aceste alimente nu poate inlocui tratamentul recomandat de medic, insa de ce sa nu profitam si de darurile naturii?
😀