Alimente care cauzeaza balonare, de evitat?
Nicidecum! Multe dintre aceste alimente care cauzeaza balonare sunt extrem de sanatoase si trebuie sa se regaseasca intr-o dieta echilibrata, insa secretul este sa nu exageram cu consumul lor, daca vrem sa experimentam cat mai rar sperietura ca ne-am ingrasat considerabil atunci cand pantalonii se inchid mai greu… din cauza balonarii.
😉
5 alimente care cauzeaza balonare in cantitati mari
1. Laptele dulce: unul dintre semnele intolerantei la lactoza, care se poate instala in special dupa a doua tinerete, este flatulenta. Ideal este sa incercam sa consumam mai putin lapte dulce si sa il inlocuim cu iaurt, kefir sau branzeturi, adica alimente obtinute din lapte fermentat.
2. Alimentele bogate in sorbitol: sorbitolul este un tip de zahar natural care se gaseste in fructe precum perele, prunele piersicile si chiar merele si care cauzeaza balonare (aceste fructe contin si o cantitate semnificative de fibre solubile, care accentueaza problema). Recomandat este sa consumi regulat aceste fructe, dar nu in cantitati foarte mari deodata.
3. Fasole: motivul pentru care consumul de fasole provoaca balonare este acela ca boabele contin o cantitate mare de oligozaharide. Totusi, aceasta este eficienta in diminuarea nivelului de colesterol si in eliminarea poftei de alimente bogate in grasimi, fiind si o alternativa sanatoasa la carne si o sursa bogata de antioxidanti, motiv pentru care ar trebui sa o includem in dieta noastra, macar din cand in cand.
4. Legumele cu continut mare de rafinoza: varza, varza de Bruxelles, fasolea, sparanghelul sau broccoli, desi sunt extrem de sanatoase, se numara printre principalele alimente care cauzeaza balonare, datorita continutului de rafinoza care ajunge in intestinut gros nedigerata, unde incepe sa fie fermentata. Ce poti face: sa bei un ceai caldut de musetel sau de menta sau sa presari peste ele cateva frunzulite de patrunjez si vei combate problema in mod natural. Mai multe poti citi aici.
5. Alimente cu un continut mare de amidon: painea, cartofii, cerealele, pastele, porumbul, toate acestea, consumate in exces, pot cauza balonare si o stare fizica alterata. Si ovazul conduce la aceasta conditie, din cauza continutului foarte mare de fibre, dar si graul, din cauza cantitatii semnificative de gluten. Important este sa le mestecam bine si sa nu le consumam in cantitati mari in cadrul unei singure mese.
Alimente care cauzeaza balonare, de eliminat din dieta zilnica
Alte alimente care cauzeaza balonare, de data aceasta mai putin sanatoase, sunt cele cu un continut mare de sare sau de zahar, alimentele prajite, cele foarte picante, bauturile carbogazoase, bomboanele si guma de mestecat, dar si carbohidratii in exces.
De asemenea, pentru a evita balonarea trebuie sa bem multa apa in fiecare zi, sa evitam alimentele foarte reci sau fierbinti, sa mestecam bine si sa respectam, pe cat posibil, orele in care luam masa in fiecare zi.