Legume crude, sanatate curata
Exista multe principii sanatoase legate de alimentatie, unul dintre ele fiind acela ca este mai bine sa consumam legume crude decat preparate termic. Dar cum mereu avem exceptii de la regula, si in acest caz exista unele legume pe care este mai bine sa le consumam… gatite.
Iata, asadar, cateva dintre cele mai des intalnite legume in bucataria noastra si cum ar trebui sa le consumam pentru a profita la maximum de proprietatile lor:
Legume crude vs. legume gatite
– Ardeiul gras: ardeiul gras este renumit pentru cantitatea impreesionanta de vitamina C, o vitamina solubila care, in timpul prepararii, se va dizolva in apa. Din acest motiv, ardeiul gras trebuie consumat foarte des in stare cruda.
– Ceapa: oricat ti-ar placea gustul cepei crude, afla ca ceapa gatita prezinta beneficii mai mari pentru organismul tau. Atunci cand este preparata termic, cantitatea de flavonoide din ceapa creste, cu o conditie: timpul de expunere la temperaturi mari sa nu depaseasca 5 minute.
– Usturoiul: da, usturoiul poate fi trecut in capul listei de legume crude pe care ar fi tare bine sa le consumam zi de zi. Substantele din usturoi relaxeaza vasele sangvine si protejeaza sanatatea cardiovasculara, insa cantitatea acestor substante este diminuata considerabil in timpul prepararii termice.
– Broccoli: influentati si de scenele din filmele americane in care parintii se lupta de zor cu cei mici sa manance broccoli, multi dintre noi pastram o distanta fata de aceasta leguma cu adevarat miraculoasa! Broccoli are puternice proprietati anticancerigene, contine o cantitate impresionanta de vitamina A, C si potasiu, insa gatit isi pierde din beneficiile extraordinare pentru organism.
Si inca un secret: broccoli face minuni pentru frumusetea si sanatatea pielii, intarziind aparitia semnelor imbatranirii si protejand-o de efectele negative ale razelor soarelui.
– Morcovi: ah, cat de buni sunt morcovii cruzi! Dar mai buni sunt morcovii gatiti, pentru ca elibereaza o cantitate mai mare de beta-caroten, convertit de organism in vitamina A.
– Spanac: stia Popeye ce stia cand manca spanacul din conserva si nu direct din pamant. Spanacul este foarte bogat in calciu, iar atunci cand este preparat, organismul nostru absoarbe mai usor acest mineral din compozitia sa. Totusi, nici fierberea excesiva nu este buna, incearca sa-l consumi usor… “aburit”.
Legume (crude sau gatite) – 80% din masa ta
Desigur, fie ca alegi sa consumi legume crude sau gatite, n-ai cum sa dai gres, pentru ca legumele ne ofera energie si frumusete si ne ajuta sa ne pastram silueta ca niciun alt aliment!
Daca simti ca nu consumi suficiente legume zilnic, iata aici cateva sfaturi care in mod sigur te vor ajuta.
Pofta buna!