Chiar daca o simtim doar dimineata sau doar atunci cand mancam ceva cu miros puternic, toti putem spune ca avem uneori respiratie urat mirositoare, oricat de grijuli am fi cu igiena orala. Am intalnit oameni care se spalau pe dinti de 3 ori ep zi, foloseau apa de gura, ata dentara, mergeau la dentist periodic, dar tot simteau ca au o respiratie urat mirositoare. In astfel de cazuri, problema s-ar putea sa fie alta decat lipsa unei igiene orale corespunzatoare. Vorbim despre boli ale gingiilor si bacteriile care isi gasesc lacas in cavitatea bucala, iar uneori s-ar putea sa ne confruntam cu boli mai grave.
Respiratie urat mirositoare- semn al unei sanatati precare
- Tulburari ale somnului – apneea sau sforaitul. Respiratia urat mirositoare pe care o simtim de dimineata poate parea ceva normal deoarece productia de saliva scade in timpul somnului si ofera prosibilitatea bacteriilor de a se multiplica. Dar uneori nu este vorba doar despre asta, ci si despre unele afectiuni cum ar fi apneea, o afectiune a aparatului respirator care ne face sa luam pauze de respiratie in timpul somnului. Tocmai de aceea, cei care sufera de o astfel de afectiune respira pe gura.
- Probleme pulmonare– exista teste patologice care depisteaza cancerul pulmonar folosind teste de respiratie. Testele presupun folosirea unui „nas electronic” care detecteaza diferitele profiluri de compusi organici volatili in aerul expirat. Folosirea acestei tehnologii de ultima generatie a permis medicilor sa depisteze mai multe afectiuni de cancer pulmonar, dintre care jumatate erau nefumatori.
- Insuficienta cardiaca – Respiratia urat mirositoare poate trada afectiuni cardiovasculare. Teste asemanatoare folosite pentru depistarea afectiunilor pulmonare pot fi folosite si in diagnosticarea cardiacilor.
- Diabet – cei care au o respiratie urat mirositoare, asemanatoare acetonei, pot sa sufere de diabet. Diabetul zaharat poate afecta si cavitatea bucala, gingiile devenind mai sensibile si gura mai uscata. Cand nivelul glicemiei nu s-a stabilizat, corpul este mai stabil, deci incapabil sa lupte impotriva bacteriilor care ataca gingiile. Respiratia urat mirositoare de tip „acetona” poate insemna insa ceva mai mult pentru cei care au deja diabet, si anume cetoacidoza. Atunci cand organismul nu mai are suficienta insulina, se foloseste de acizii grasi pentru a produce energie si cetone acide, care se acumuleaza in sange si pot produce coma diabetica sau poate fi chiar fatala.
- Insuficienta renala – respiratia cu miros de peste este semn ca suferi de o boala renala. Rinichii sunt responsabili pentru idnepartarea substantelor toxice din sange si eliminarea lor in urina. In cazul insuficientei renale rinichii nu mai sunt in masura sa filtreze aceste substante din sange. Cand se intampla asta, toxinele periculoase se accumuleaza si afecteaza intreg organismul. Respiratia urat mirositoare apare cand insuficienta renala afecteaza sistemul respirator.
- Afectiuni digestive – acidul reflux si boala de reflux gastroesofagian pot fi cauzele unei respiratii urat mirositoare. Prezenta acestora impiedica alimentele din procesul de procesare in stomac, iar cantitati mici de alimente nedigerate pot sa te determine sa „regurgitezi”, iar respiratia sa devina neplacuta. Medicii stomatologi pot sa depisteze aceste dereglari, atunci cand observa colorari ale gingiei in rosu.
- Infectii respiratorii – gripa, bronsita si sinuzita pot fi cauze ale respiratiei urat mirositoare. Aceste afectiuni ale tractului respirator descompun sau inflmeaza tesuturi ale sistemului respirator producand mucus si celule bacteriene. Alergiile si secretiile se blocheaza in nas si forteaza respiratia pe gura, care devine neplacuta si duce la cresterea bacteriilor si a senzatiei de uscaciune.
Bineinteles, o respiratie urat mirositoare nu tradeaza intotdeuna prezenta unei boli, ci poate fi cauza unei igiene precare, a obiceurilor zilnice care afecteaza respiratia, cum ar fi fumatul sau consumarea unor alimente nesanatoase. In orice caz, daca simti ca repiratia ta are un miros mult prea neplacut, cel mai bine ar fi sa consulti un medic.