Prunele sunt fara indoiala vedetele sezonului calduros si fac parte din aceeasi familie din care fac parte piersicile si caisele. Cele mai multe avantaje ale consumului de prune se datoreaza acidului clorogenic, cunoscut mai ales sub denumirea generica de „fenoli”, adica antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi.
Prune – cele mai cunoscute utilizari medicinale
Despre proprietatile prunelor am mai scris si aici, asa ca vom aduce cateva completari importante, in special legate de utilizarile lor medicinale.
Florile de prun au fost folosite de catre stramosii nostri drept indicator pentru plantarea porumbului sau a boabelor de fasole. Triburile Dakota, nativi din America de Nord, au folosit prunele inclusiv ca piese de divertisment in diferite jocuri. Utilizarea medicala insa se bazeaza pe folosirea scoartei de prun. Aceasta este macinata si folosita ca medicament pentru tuse, dar si pentru infuzii impotriva afectiunilor vezicii urinare si ale rinichilor. Pulpa de pruna salbatica este folosita ca antiseptic pentru rani, taieturi si zgarieturi.
In America de Sud, frunzele de prun erau uscate si fierte, iar extractul era folosit pentru vindecarea diabetului. Astazi folosim sucul de prune pentru acelasi scop.
In Asia de Sud, scoarta si seva de prun erau folosite pentru tratarea dizenteriei, iar in India erau folosite pentru a calma si trata ulcerul veneric. Tot indienii consumau frunzele de prun pentru a trata leucoreea.
Prunele uscate sunt folosite pentru a reduce febra fiind considerate adevarate antipiretice, in timp ce semintele uscate de prune sunt folosite pentru a face un decoct in tratarea diareei.
In alte parti ale lumii, cum ar fi in Japonia sau Spania, prunele sunt consumate pentru a trata diferite probleme gastrointestinale si diabetice. Studii recente au demonstrat ca prunele consumate in mod constant te pot ajuta sa reduci nivelul de glucoza din urina.
Consumul de prune, mai ales in plin sezon, este o modalitate „delicioasa” de a introduce diferiti fitonutrienti in dieta. Prunele contin un tip de oxidant unic care ajuta la neutralizarea unui anumit tip de radical liber. Au cel mai bun gust atunci cand sunt consumate la temperatura camerei, deci consuma-le la putin timp dupa ce le-ai achizitionat (depozitarea in frigider duce la pierderea gustului).
Efectele secundare ale consumului de prune
Probabil va intrebati cum poate un fruct atat de cunoscut precum pruna sa fie daunator. Mai ales dupa ce am vorbit despre proprietatile sale antioxidante. Fara indoiala, prunele au calitati nutritive exceptionale, dar exista si cateva efecte secundare, in special in cazul consumului ridicat.
Prunele pot duce la aparitia pietrelor la rinichi datorita continutului mare de oxalati. De asemenea, cresterea cantitatii de oxalati impiedica si absobtia calciului in organism. Riscul dezvoltarii pietrelor la rinichi este mai mare in cazul persoanelor cu un tract digestiv lent sau care nu mesteca bine mancarea inainte de a o inghiti.
Pe langa calciu, acidul care se gaseste in prune este folosit si pentru a descompune proteina si fosforul in organism. Pierderea acestor substante duce la apritia diferilor boli. Tot acest acid in exces duce la aparitia problemelor dentare la copii.
Trebuie sa retinem asadar ca avantajele consumului de prune pot fi obtinute doar atunci cand acesta este unul moderat. Aceasta este, de altfel, o regula generale a oricarui plan alimentar inteligent 🙂